eidefred

«Fred kunne sett ut som Roy Keane hvis presset foran var bedre»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

Forventningene er selvsagt skyhøye med nå manager på plass.

Det er lenge gått gjetord om hva Erik ten Hag står for, og det har vært gode tendenser i oppkjøringen.

Brighton-kampen viste derimot at det er flere lag som har trent i sommer.

Selv om det også gjøres en del individuelle feil så vil jeg generelt si at det er strukturen i laget som førte til at enkeltspillere så svakere ut.

Oppstilling offensivt

brit1

BILDET OVER VISER: Jeg har brukt mye tid i de foregående analysene om hvordan United kommer til å se ut  offensivt i år, men det er verd å nevne et par momenter til.

Det ene er hvordan backspillet til United vil se ut. Det er flere situasjoner der Dalot og Shaw går inn i banen, og enten legger seg i mellomrom eller truer bakrom fra denne posisjonen. Kantene, som i utgangspunktet er bedre 1v1 spillere offensivt enn backene er, holder bredden.

Det vi ser, er at laget trenger mer tid for å kunne finne rytmen i dette spillet. Det er for lenge mellom de gode periodene, og periodene er for korte.

brit2

BILDET OVER VISER: Et annet moment er bruken av McTominay. Spesielt første halvdel av 1.omgang så var McTominay ofte på tur igjennom forsvaret, slik vi ser her.

Dette er en effektiv måte å få overtall mot backleddet til motstander på. Det er allerede 4 spillere oppe, også kommer McTominay opp i tillegg.

brit3

BILDET OVER VISER: Da endte et par situasjoner med et gjennomspill, spesielt denne der United havnet i en veldig god posisjon.

brit5

BILDET OVER VISER: Det tar dessverre litt for lang tid før McTominay får gjort noe med ballen, og han blir hentet inn. Det ender med ingenting.

Dette er uansett en god utnyttelse av kompetansen til McTominay, og gjerne noe vi kan se mer av.

Jeg vet at det nå er mye negativitet blant United-supporterne, men det er viktig for meg å si at det er en del som også ser bra ut. Det trengs imidlertid tid, både for Ten Hag og spillerne.

Treningskamper er én ting, tellende kamper noe annet. Det må både spillerne og Ten Hag få kjenne på. Så handler det om hvor fort de kan lære.

brit4

BILDET OVER VISER: Det tredje momentet er Eriksen. Han tilfører slike pasninger som dette.

brit6

BILDET OVER VISER: Eriksen har en fantastisk pasningsfot, og meget godt overblikk.

Her setter han opp Fernandes 1v1.

brit7

BILDET OVER VISER: Måten Eriksen skaffer seg plass på er verdt å se nærmere på. Det starter ofte med at en annen United-spiller drar med seg en motspiller. Slik som her så følger en motspiller Fred, og åpner rom bak seg.

Dette rommet kommer Eriksen inn i.

brit8

BILDET OVER VISER: Da får han tid til å gjøre seg rettvendt, og ikke minst tid nok til å legge ballen godt til rette.

brit9

BILDET OVER VISER: Dette rommet vil vi nok se motstandere vil ha fokus på å stenge i fremtiden. Men så lenge United gjør bevegelsene sine så er det alltid mulig å skape rom.

brit10

BILDET OVER VISER: Det samme gjentar seg her; Fred drar med seg en spiller frem i banen. Eriksen kommer ned i rommet som blir åpnet.

brit11

BILDET OVER VISER: Igjen får Eriksen god plass. Dette er også signalet til andre spillere om at nå må de starte bevegelsene sine.

Mottrekket

brit12

BILDET OVER VISER: Et kjapt bilde på det som etterhvert ble mottrekket til Brighton; De pakket inn spillere midt i banen, sånn at de ikke åpnet noe rom bak seg når de presset ballfører. Det stoppet spillet til United en stund.

Og der er det noe å hente for Ten Hag, hva er motspillet til dette?

Det jeg kommer til å dømme United-manageren på er hvordan læringskurven her nå blir. Hvordan ser det ut etter de fire neste kampene? Mer om det i konklusjonen til slutt i denne saken.

Defensive utfordringer

United slapp inn mye mål i fjor, og de starter med å slippe inn to i første kamp nå.

Noe av grunnen er at de ikke evner å være kompakte i det høye presset, og særlig er det ett rom de avgir, som ble gjeldende på begge målene i mot.

brit13

BILDET OVER VISER: Her er United oppe og presser, men viktig: de er i undertall mot Brighton i sonen der ballen er.

brit14

BILDET OVER VISER: Da spiller Brighton seg enkelt ut av første situasjon.

Legg merke til spilleren som ligger alene midt i banen. Dette rommet ble avgjørende på scoringene.

Før 0-1-målet

brit15

BILDET OVER VISER: Dette er før 0-1. Det er store rom midt i banen, som Brighton fyller opp med folk, og får overtall midt i banen.

brit16

BILDET OVER VISER: Her spiller de seg gjennom via dette rommet, før de ruller opp og kommer gjennom til scoringen.

Før 0-2-målet

brit17

BILDET OVER VISER: Dette er altså i forkant av 0-2. Her er rommene åpenbare. Det er ikke mulig å avgi så mye rom sentralt uten å bli straffet.

Generelt så kan man si om Uniteds spill at når Scott McTominays jobb sentralt på midtbanen ofte er å bli en angrepsspiller nummer fem så er Freds ansvar i utgangspunktet å markere ut Brighton-spilleren i mellomrommet.

MEN: Når de fremste bommer på presset så vil Fred lokkes frem i et nytt press og da åpnes hele mellomrommet.

Dette er altså mest en kollektiv feil.

Nå så vi noen ganger at det ikke var motsatte bevegelser på de fem fremste, dermed var alle fem utspilt etter bare én pasning gjennom. Dette handler da om struktur og forståelse.

Veldig enkelt oppsummert: Hvordan laget forsvarer seg starter med hvordan de angriper. Dette er noe av det vanskeligste innen fotballen.

Fred kunne sett ut som Roy Keane x 3 hvis presset foran hadde vært bra nok. Han dekker jo store rom, men det handler også om å dekke rom til riktig tid.

Ja, kanskje N’Golo Kanté kunne løst det bedre enn Fred, men det er strukturen som er problemet her.

brit18

BILDET OVER VISER: Brighton ruller opp i dette rommet, og vender spillet mot et ryggende United. Deretter ender det med 0-2-målet.

Konklusjon

Som ny manager ønsker du å holde entusiasmen oppe, som man får gratis som nyansatt. Dette ble det satt en effektiv stopper for allerede i første kamp.

Men: Det er mye positivt å spore i det offensive spillet. Det gir grunn til optimisme hos meg. Selv etter dette tapet så var det tendenser som er verdt å ta med seg.Og offensivt kommer United bare til å bli bedre. De trenger litt tid til å bli kjent med hverandres bevegelser, og tankene til Ten Hag. Det er jeg ikke bekymret for!

Ten Hag må også nå få muligheten til å kjenne på kroppen hvilke utfordringer de faktisk har. Én ting er treningskamper der man øver, men ikke vet så mye om hva motstanderen driver med og hvor de er i oppkjøringen sin. Dette ble en realitetssjekk på hva status er, men det må han få oppleve.

Det sentrale er at han klarer å komme med tilsvar på det.

Han gjorde jo mottrekk mot Brighton, men han må også få oppleve hvordan laget reagerer når de havner under i tellende kamper. Hvilke spillere han kan bruke når det er et kvarter igjen av kampen. Dette er en læringskurve også for Ten Hag.

Det som derimot skaper en lite bekymring hos meg er at United fortsetter å slippe inn mål.

Etter denne kampen er det særlig balansen sentralt i banen som bør være fokus til neste kamp. Greier de å stenge dette rommet, da særlig i overgangsspillet og høyt press, så er mye gjort. Men det overrasker meg at de avgir såpass med rom!

Uansett så ble ikke Roma bygget på en dag.

Dette vil ta tid, og det nye trenerapparatet vil også måtte bygge sten for sten. Og her er det klare momenter å jobbe med både offensivt og defensivt til neste gang.

Jeg tror vi ser en litt bedre utgave av laget allerede neste kamp, og totalt sett handler det som nevnt om hvordan ser United nå ut etter for eksempel fire nye kamper. Hva slags læringskurve er det?

Jeg forventer at fokus allerede neste uke er på de rommene de etterlater seg, og at de angriper med bedre balanse. De må øve på å stå imot kontringer sentralt i banen. De må øve på å stå imot lag som er så kompakte sentralt som Brighton ble, et grep som stanset United.

Det er altså noen veldig klare øvingsmål fremover, og jeg forventer fremgang.

Les flere eksklusive saker på united.no fra Eide her.

Dette er Øyvind Eide:

Powered by Labrador CMS