Hvor mange poeng trenger vi?

Her er statistikken som viser at United kvalifiserer seg til Champions League.

Publisert Sist oppdatert

Denne sesongen har på ingen måte startet på ideelt vis for Manchester United. En halv sesong er gått, og fjorårets seriemestere står med kun 37 poeng på de første 21 kampene. Dette betyr at United ikke lenger har en teoretisk mulighet til å tangere fjorårets 89 poeng, til tross for at det fremdeles er 51 poeng å spille om.

United ligger riktignok kun ni poeng bak ligaleder Chelsea – en avstand som har blitt innhentet ved flere anledninger tidligere. Ingen har vel – dessverre – glemt de åtte poengene Manchester United mistet til Manchester City seks serierunder før slutt?

For én gangs skyld kan United-supportere bruke den grusomme våren til å trøste seg selv. Er det mulig å innhente rivalenes forsprang? Og hvor mange poeng trenger United historisk sett? Her er statistikken som gir deg svaret.

Det er ikke til å stikke under stol at mange Manchester United-supportere har nedjustert forventningene i løpet av sesongen. De svake resultatene har ikke bare fått en stor andel United-supportere til å slutte å drømme om ligagull, men også begynne å frykte at neste års utgave av Champions League blir gjennomført uten David Moyes’ gutter.

UEFA Champions League and UEFA Europa League - Play-off Round Draw
MÅ KVALIFISERE SEG: Det kan få store konsekvenser for United om de ikke ligger i bollen når neste års Champions League-trekning blir gjennomført.

Forrige sesong vant Manchester United ligaen på suverent vis – 11 poeng foran byrival City. Chelsea plukket tredjeplassen med 75 poeng, mens Arsenal ble nummer fire med 73 poeng. Dette betyr at Manchester United i løpet av de neste 17 kampene må ta henholdsvis 41, 38 og 36 poeng for å oppnå en like høy poengsum som andre-, tredje- og fjerdeplassen forrige sesong. Er dette urealistisk?

For å vinne ligaen trenger man i gjennomsnitt 86,5 poeng om man ser på de siste 15 sesongene. For å bli nummer to trenger man i gjennomsnitt 80,5 poeng, mens tredje- og fjerdeplassen krever henholdsvis 73,9 og 68 poeng. Dette betyr at United trenger 50 poeng for å klare en poengsum som er høyere enn den gjennomsnittlige førsteplassen – altså må laget vinne hver eneste kamp. For å bli nummer to trenger United 44 poeng, mens tredje- og fjerdeplassen krever henholdsvis 37 og 31 poeng.

Poeng topp fire de siste sesongene

United har aldri havnet utenfor topp fire i Premier League. Faktisk har ikke United engang havnet utenfor topp tre siden ligaens oppstart i 1992. Det nærmeste Sir Alex’ menn var å havne utenfor pallen i Premier League var i 2001/02-sesongen, da United «kun» havnet seks poeng foran nummer fire, Newcastle.

Kun én gang har United plukket mindre enn de 31 poengene som kreves for å nå poengsummen til den gjennomsnittlige tredjeplassen – 26 poeng på de siste 17 kampene i 2003/04-sesongen.

Poeng United de siste sesongene

Statistikken viser imidlertid at United i gjennomsnitt plukker 37.5 poeng på de siste 17 kampene, noe som gir et poengsnitt på 2.21 poeng per kamp – tilnærmet det samme som poengsnittet totalt. Til høyre kan du se hvor mange poeng United har plukket på de siste 17 kampene, de 15 siste sesongene.

Samtidig vet man at United ofte har vunnet ligaen flere runder før slutt, og enkel forskning viser også at poengsnittet er lavere med spillere som Raymond van der Gouw, Kieran Lee og Dong Fangzhou på banen.

For å oppsummere: Om Manchester United plukker like mange poeng som de vanligvis tar i løpet av de siste 17 kampene, vil de regjerende seriemesterne ende opp på 74 eller 75 poeng. Kun én gang har dette vært for lite for å ta fjerdeplassen – i 2007/08-sesongen da Liverpool ble nummer fire med 77 poeng. Kun fire ganger har 75 poeng vært for lite til å ta tredjeplassen, og to ganger har det også vært nok til å ta andreplassen.

Med andre ord ser det kanskje lysere ut enn mange tror?

Powered by Labrador CMS