Farvel, «Fergie Time»

Statistikken viser at «Fergie Time» ikke lenger er et gjeldende fenomen for Manchester United.

Publisert Sist oppdatert

Myten om «Fergie Time» har eksistert i mange, mange år. Denne sesongen  er det en ny skotte som styrer managerspakene på Old Trafford, og enkelte har hevdet at hans forgjengers avgang har fjernet noe av magien på «Drømmenes teater».

Manchester United har sett seieren glippe helt på tampen av kampen både hjemme mot Southampton og borte mot Cardiff denne sesongen. Når kommer egentlig målene? Og hvor hadde United vært uten disse scoringene? United.no ser på statistikken.

Forrige sesong var Manchester United ligaens beste lag, med en seiersmargin på hele 11 poeng ned til Manchester City, som tok andreplassen med 78 poeng. Hadde man fjernet alle scoringene i det siste kvarteret i samtlige kamper forrige sesong, ville imidlertid situasjonen sett litt annerledes ut.

Grafen under viser når Manchester United fant veien til nettmaskene forrige sesong.

Manchester United hadde fremdeles tatt seriegullet, men da ville de kun vært fem poeng foran nummer to – Chelsea. I tillegg klatrer David Moyes’ Everton (!) helt opp på tredjeplass, mens Manchester City måtte ha tatt til takke med fjerdeplassen.

Mål 13-14

Grafen under viser når Manchester United slapp inn mål forrige sesong.

Baklengs 12-13

I påfølgende sesong er imidlertid situasjonen helt annerledes. Kampens siste kvarter er ikke lenger den perioden hvor Manchester United setter maskineriet i et ekstra gir, og får den avgjørende scoringen som sikrer ett eller tre poeng.

Fjerner man alle lagenes scoringer i sluttkvarteret i samtlige kamper denne sesongen, klatrer faktisk United forbi både Everton og Tottenham med solid margin, og plasserer seg åtte poeng bak ligalederen – Manchester City, som da fremdeles vil stå med 47 poeng.

Dette får imidlertid konsekvenser for Chelsea, som faller helt ned til fjerdeplass med 42 poeng, og blir dermed forbiklatret av både Arsenal og Liverpool med henholdsvis 43 og 42 poeng.

I grafen under kan du ser når United har funnet veien til nettmaskene i Premier League denne sesongen.

Mål 1314

Grafen under illustrerer når i kampene Manchester United har sluppet inn mål denne sesongen.

Det mest oppsiktsvekkende er den store andelen baklengsmål som har kommet i henholdsvis det første og det siste kvarteret av kampene. Dette utgjør nesten halvparten av baklengsmålene United har sluppet inn denne sesongen, til tross for at det tidsmessig bare er en tredjedel av kampene.

Baklengs 13-14

Så hva skyldes denne tendensen? Er United dårligere fysisk enn tidligere, og ikke i stand til å stå kampene ut? Skorter det på det taktiske?

Her er det vanskelig å konkludere, men tallene viser i hvert fall at United er betydelig dårligere i det siste kvarteret denne sesongen. Med målforskjellen 15-8 var det siste kvarteret av kampen en særdeles viktig periode for United, som ville vunnet med mindre poengmargin om disse hadde blitt strøket.

Denne sesongen ville United imidlertid ha klatret to plasser om man hadde gjort det samme. United har i øyeblikket målforskjellen 6-5 i det siste kvarteret.

Kan man erklære «Fergie Time’s» død?

Powered by Labrador CMS