Shinji KAGAWA

Midtbane

IMG_6836

Født: 18. mars 1989, Hyogo, Kobe, Japan
Nasjonalitet: Japan
Høyde: 172 cm
Fra: Borussia Dortmund, 22.juni 2012; £14 mill
Debut: PL, 20. aug. 2012; Everton (b) 0-1
Siste kamp: LC, 26. aug. 2014; MK Dons (b) 0-4
Til: Borussia Dortmund, 31. aug. 2014; £6.3 mill.
Ligavinner: 2013
Før United: Miyagi, Cerezo Osaka, Borussia Dortmund
Øvrige etter United: Beşiktaş (lån), Zaragoza, PAOK
Landskamper/mål: Japan 97/31

Da Manchester United signerte Shinji Kagawa 5. juni 2012, håpet både Sir Alex Ferguson og klubbens fans at den japanske teknikeren var det som skulle til for å revansjere titteltapet mot Manchester City i mai.

Den da 23 år gamle playmakeren hadde lagt to strålende sesonger bak seg i Borussia Dortmund-trøyen, og det var knyttet store forventninger til at midtbanemannen fra Kobe skulle levere det samme i Premier League.

Om lag to måneder senere signerte imidlertid Sir Alex Ferguson nok en spiller. Shinji Kagawa, som hadde vært tiltenkt rollen bak Wayne Rooney, ble tilnærmet overflødig da Robin van Persie plutselig kom inn for å danne et tospann med den engelske stjernespissen.

«Misbrukt» på kanten

Kagawa fikk sjansen fra start i åpningskampen mot Everton, og imponerte tidvis med overblikk, kreativitet og presist pasningsspill. Det var imidlertid Marouane Fellaini og Everton som kunne juble for seier. Selv ikke Van Persie, som kom inn fra benken, klarte å forhindre tap i ligaåpningen på Goodison Park.

Allerede i andre serierunde noterte Shinji Kagawa seg for sin første nettkjenning i United-trøyen. 3-2-seieren over Fulham på Old Trafford, huskes nok likevel aller best for Robin van Persies fantastiske åpningsmål.

Nederlenderen fortsatte å levere scoringer uke etter uke, og mange vil hevde at spissen aldri hadde vært bedre enn i sitt første halvår som United-spiller. Følgelig var det vanskelig for Shinji Kagawa å få plass i favorittrollen sin. Isteden ble japaneren ofte plassert på kanten.

En rekke supportere raste over det de omtalte som misbruk av den offensive midtbanespilleren, som hadde levert sine beste kamper nettopp i rollen bak spissen. Et eksempel på dette fikk vi i 4-0-seieren hjemme mot Norwich, hvor Shinji Kagawa ble tidenes første japaner som scoret hat-trick i Premier League.

Ligavinner

Old Trafford, 2. mars 2013: SHINJI KAGAWA jubler etter sitt hat-trick mot Norwich. United vant til slutt 4-0.

Kagawas første sesong i Manchester United inkluderte både opp- og nedturer. Mangel på spilletid og opptredener på kanten ble etterfulgt av et to måneder langt skadeavbrekk. Kagawa pådro seg en vridning i kneet i 3-2-seieren mot Braga i oktober, og mistet de neste 15 kampene.

Etter en turbulent sesong kunne Shinji Kagawa likevel juble for suksess. Da Robin van Persie smalt inn sitt fantastiske hattrick mot Aston Villa, ble han den første japaneren til å vinne Premier League. I 2-1-seieren mot Swansea 12. mai, Sir Alex Fergusons siste kamp som manager på Old Trafford, ble Shinji Kagawa kåret til banens beste spiller, før han senere kunne motta sin gullmedalje.

Etter beskjeden om at Sir Alex Ferguson hadde bestemt seg for å trekke seg tilbake for å nyte pensjonisttilværelsen, begynte spekulasjonene umiddelbart om hvem som ville overta etter den legendariske skotten. Jürgen Klopp, Shinji Kagawas sjef i Borussia Dortmund, var blant de nevnte kandidatene. Mange håpet at den tyske manageren kunne bygge videre på vinnerkulturen i Manchester United, slik han har gjort så godt i Dortmund.

Moyes inn ~ Shinji ut

Isteden ble det raskt klart at David Moyes skulle ta over sjefsstolen på Old Trafford, noe som skulle vise seg å ikke være til Shinji Kagawas fordel. Den skotske manageren ønsket nemlig, med vekslende hell, å spille med to rene spisser. Dette betydde at Kagawa som regel måtte ta til takke med en plass på kanten i David Moyes’ tradisjonelle 4-4-2, selv da Robin van Persie hanglet og slet med skader.

Kagawa ble aldri komfortabel med rollen langs krittet, der Moyes ønsket at vingene skulle servere spissene med innlegg. Kun glimtvis fikk den japanske teknikeren vist hva han var god for, og det hele endte i en skuffende sesong både for Shinji Kagawa og resten av Manchester United.

Ukene kom og ukene gikk, og bare en måned før sesongslutt ble David Moyes sparket og erstattet av Louis van Gaal.

Etter et skuffende verdensmesterskap med Japan, skulle Kagawa få sjansen til å vise seg frem på USA-turneen. Midtbanespilleren ble prøvd både i rollen bak spissene og som sittende midtbanespiller, uten at han klarte å imponere nevneverdig. Kagawa fikk ikke ett eneste minutt i de to første ligakampene, før han pådro seg en hjernerystelse i det pinlige 0-4-tapet mot Milton Keynes Dons. Det skulle bli det siste vi så til Shinji Kagawa i United-drakt.

Retur til Borussia

Bare fem dager etter miseren på Stadium:mk, etter måneder med spekulasjoner om spillerens fremtid, kom den offisielle bekreftelsen på at Shinji Kagawas United-karriere var over. Han  hadde skrevet under på en 4-årskontrakt med sin forrige klubb, Borussia Dortmund.

Det ble med andre ingen lykkelig slutt på Shinji Kagawas engelske eventyr. Etter en United-karrière preget av flere skuffelser enn oppturer, vil han for alltid bli stående bokført med kun seks mål på 46 kamper fra start og elleve fra benken.

———————————————————

Oppsummering 2013/14: Heller ikke denne sesongen maktet Kagawa å få ut alt det som bor i ham. Egentlig gjorde han en svakere sesong enn sist, men det kan selvsagt ha sammenheng med at laget generelt presterte svakt. Japaneren glimter til innimellom, men det blir for lite ut av det.
Fremtidsutsikter: Usikre. Karakter (1-6): 2.7

Oppsummering 2012/13: En sesong Kagawa selv har uttalt at han ikke er fornøyd med. Og det kan vi forstå. Ikke fordi han spilte dårlig, men han kom sjelden helt til sin rett. Trolig skyldtes dette at han bare unntaksvis fikk anledning til å spille i favorittposisjonen sin, bak spissen. Andre grunner kan være at han måtte tilvenne seg en helt ny liga enn den han var vant til fra Tyskland, og – ikke minst, at han kom til øyriket totalt blottet for engelskkunnskaper.
Fremtidsutsikter: Gode. En klassespiller som vil ha lært mye av førstesesongen. Karakter (1-6): 3.9

 

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2012/1322-4-617-3-62-1-00-0-03-0-00-0-0
2013/1423-7-014-4-01-0-02-0-06-2-00-1-0
2014/151-0-00-0-00-0-01-0-0
Totalt:46-11-631-7-63-1-03-0-09-2-00-1-0

Powered by Labrador CMS