Marcel SABITZER

Midtbane

Manchester United Unveil New Signing Marcel Sabitzer

Født: 17. mars 1994, i Wels, Østerrike
Nasjonalitet: Østerrike
Høyde: 178 cm
Kontrakt: 30. juni 2023
Til United: 31. jan. 2023 (lån)
Fra: Bayern München
Debut: PL, 4. feb. 2023, mot Crystal P. (h) 2-1
Siste kamp: PL, 7. mai 2023; innb. West Ham (b) 0-1
Retur til Bayern: 16. mai 2023
Ligacupvinner: 2023
Før United: Admira Wacker, Rapid Wien, RB Leipzig, RB Salzburg (lån), Bayern München
Etter United: Borussia Dortmund
Landskamper/mål: Østerrike

Da han ble hentet på lån fra Bayern München på januarvinduet siste dag i 2023, ble Marcel Sabitzer Uniteds første østerrikske innslag. Årsaken til innlånet var manko på midtbanespillere etter Christian Eriksens ankelskade tre dager tidligere.

I den kreative danskens fravær viste Sabitzer seg som en midtbanespiller som var anvendelig nok til å kunne opptre i en rekke roller. Med sin duellstyrke var han hovedsakelig blitt hentet til Old Trafford for å opptre sammen med Casemiro på sentral midtbane. Likevel skulle det snart vise seg at han også kunne fungere godt i en mer fremskutt rolle. Der, i posisjon like bak spissen, huskes han nok aller best for sin innsats i Europa League-møtet med Sevilla på Old Trafford, hvor han med to flotte avslutninger scoret begge hjemmelagets mål i kampen som til slutt endte 2-2.

Avbrutt opphold

Dessverre skulle den i utgangspunktet halvårige låneavtalen få sin ende vel halvveis i oppholdet. Etter bare 11+7 kamper og tre scoringer, var han uheldig og pådro en meniskskade på trening. Den satte i praksis en stopper for videre spill, og dermed returnerte 28-åringen til München.

Innledet karrieren i hjemlandet

Marcel Sabitzers profesjonelle løpebane ble innledet hjemme i Østerrike, nærmere bestemt i Mödling-klubben Admira Wackers ungdomsakademi, i 2009.

Etter totalt 45 kamper og elleve mål for klubbens førstelag, gikk turen i 2013 videre til storklubben Rapid Wien, hvor han i løpet av den neste halvannen sesongen, spilte nøyaktig like mange kamper som han hadde gjort i sin forrige klubb. Han bidro også med ti scoringer for hovedstadslaget.

Tyskland kaller

Uansett hadde Sabitzer vist nok til å tiltrekke seg interesse fra utlandet, og 30. mai 2014 skrev han under på en 4-årskontrakt med den tyske daværende 2.  Bundesligaklubben Red Bull Leipzig. Derfra ble han umiddelbart lånt tilbake til Østerrike og én sesong i Leipzigs søsterklubb RB Salzburg.

51 kamper og 27 mål senere, returnerte han til Tyskland foran 2015/16-sesongen. Og nå skjøt Sabitzers karriere fart for alvor. Han spilte en sentral rolle på laget som ble ledet av en viss Ralf Rangnick, og spilte seg opp i Bundesliga.

Vel oppe blant eliten fosset den ferske Bundesligaklubben frem til å bli blant ligaens aller beste. Ja, i klubbens 1. Bundesligadebut, var det kun suverene Bayern München som tronet foran Sabitzer & co. Selv var den aldri stillestående østerrikeren blitt en av «pressprofessor» Rangnicks store yndlingsspillere.

På Årets lag

Nå vant aldri Sabitzer noen titler som RB Leipzig-spiller. Likevel ble han i 2019/20-sesongen valgt inn både på Bundesliga og Champions Leagues Årets lag.

Med Sabitzers sterke spill på Leipzigs midtbane, var det bare et tidsspørsmål før enda større klubber ville slå kloen i ham.

Og ganske riktig:

Etter totalt 229 kamper og 52 mål, tok Marcel Sabitzers Leipzig-karriere slutt i august 2021. Da banket Bayern München på døren og passet på at spilleren skrev under på en 4-årskontrakt.

Utlånt til United

54 kamper i liga og cup, to mål og halvannen sesong senere, kunne det kanskje hevdes at Sabitzer ikke helt hadde klart å spille seg til tilsvarende høyder som i RB Leipzig. Det stemmer imidlertid bare sånn delvis. Riktignok var han variabel og ute av stand til å spille seg til en fast plass i førstelleveren på et samspilt lag med noen av Europas beste spillere. Sannheten er likevel at Marcel Sabitzer fortsatt var en klassespiller.

 

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2022/2311-7-37-4-02-1-10-1-02-1-20-0-0

Powered by Labrador CMS