Lisandro MARTÍNEZ

Forsvarer

IMG_6863

Fullt navn: Lisandro Martínez
Draktnummer: 6
Født: 18. jan. 1998, i Gualeguay, Argentina
Nasjonalitet: Argentina
Høyde: 175 cm
Fra: Ajax, 17. juli 2022; £51,6 mill.
Kontrakt: 30. juni 2027 (+ 1 års opsjon)
Debut: PL, 7. aug. 2022; Brighton (h) 1-2
FA-cupvinner: 2024
Ligacupvinner: 2023
Øvrige før United: Newell’s Old Boys, Defensa y Justicia
Landskamper/mål: Argentina – VM-vinner 2022

En anvendelig spiller som i utgangspunktet er midtstopper, men også kan spille venstreback og/eller sentral midtbane. 

Lisandro Martínez betegnes som pasningssikker, mobil og trygg med ball.

17. juli 2022 ble Ajax’ argentinske landslagsspiller Lisandro Martínez den tredje som skrev under for United i sommervinduet 2022. Den endelige bekreftelsen på overgangen kom imidlertid først ti dager senere. Dermed var Martínez blitt gjenforent med Erik ten Hag, United-manageren som inntil han ankom Old Trafford hadde ledet nettopp spillerens forrige klubb.

Det store ankepunktet mot Uniteds nye søramerikanske midtstopper, skulle snart  vise seg å bli høyden – eller snarere mangelen på sådan. Nærmest før han hadde sparket en ball for sin nye klubb, ble argentineren nærmest latterliggjort for bare å rage 175 centimeter over bakken. «Altfor lavt i møte med motstandernes angrepsspillere,» ifølge kritikerne, som imidlertid ble stående med skjegget i postkassen så snart Martínez hadde entret banen for første gang. 

Med imponerende spenst, kompromissløs spillestil og en nærmest uovertruffen plasseringssikkerhet, ga Martínez krikerne sine en leksjon i den vanskelige øvelsen om ikke å forhåndsdømme.

Fansens favoritt

Debutsesongen på Old Trafford skulle gjøre Lisandro Martínez til en av fansens store favoritter og blant lagets aller viktigste brikker. United gikk da også hen og vant sitt første trofé på syv år da Newcastle ble banket i Ligacupen, og senere på våren kapret  en imponerende tredjeplass på Premier League-tabellen.
Med Erik ten Hag ved roret og «Litcha» Martínez i midtforsvaret, så klubben – omsider – ut til å være på riktig vei.

Akk og ve

Lisandro Martínez i aksjon under Ligacupfinalen 2022

Oppfølgersesongen skulle nå bli enda bedre enn den særdeles oppløftende debutsesongen ...? 
Isteden skjedde det motsatte. Først og fremst en endeløs rekke med skader, men også uro på bakrommet (les: Jadon Sancho vs Ten Hag og påstått øvrig spillermisnøye) bidro til alt annet enn harmoni og samspill, verken i garderoben eller på fotballbanen.

Mistet rundt 40 kamper

På skadefronten var Lisandro Martínez en av dem det gikk hardest utover. Han gikk glipp av rundt 40 kamper med kne-, fot- og leggskader, og fikk ikke på noen måte sjansen til å følge opp innsatsen fra debutsesongen. 

FA-cupvinner

Men alt var ikke bare «doom and gloom». I en sesong der United endte på åttendeplass, klubbens svakeste plassering siden 13.-plassen i 1989/90, skulle avslutningskampen redde mye av æren. 

Med Manchester City på motsatt halvdel i FA-cupfinalen på Wembley, var United nærmest blitt avskrevet lenge før dagen var kommet. 
Men det øret nektet en nylig skadefri Lisandro Martínez og hans lagkamerater å lytte til. Isteden skred de til verket med dødsforakt. De revansjerte tapet mot samme motstander, samme sted, fra året før, og vant kampen fortent med 2-1. Dermed ble det sendt et tydelig signal til kritikerne: «Husk å aldri forhåndsdømme Manchester United!»

Landslagskarrieren med Argentina:

Copa América-vinner

Med overgangen til Manchester United  i 2022, hadde Martínez spilt syv kamper for sitt land. Det førte blant annet til at han, etter turneringsseieren i 2021, kunne titulere seg som Copa América-vinner. 

Og bedre skulle det bli. 

VM-vinner

Seieren i det søramerikanske mesterskapet skulle nemlig overgås. Fem måneder og én dag etter overgangen til Old Trafford, 18. desember 2022, toppet Martínez alt han tidligere hadde vært med på. Da vant Argentina finalen mot Frankrike og gikk til topps under verdensmesterskapet i Qatar.

Selv måtte United-stopperen nøye seg med en begrenset rolle under mesterskapet. Martínez fikk heller ikke spille i finalen, men verdensmester ble han, like fullt.

Copa América-vinner – igjen!

Sommeren 2024 skulle det nok en gang bli mesterskapsjubel for United-stopperen, da Argentina gjentok bragden fra 2021, ved nok en gang å gå til topps. Det var heller ingen tvil om rollen, for her sto Martínez frem som en av søramerikanernes beste og viktigste spillere.

Bakgrunn

Før han ble hentet til Europa av Ajax i mai 2019, tilbrakte Lisandro Martinez sine barne- og ungdomsår i sine to lokale klubber Club Urquiza og Club Libertad hjemme i Gualeguay. Derfra gikk turen videre til ungdomsavdelingen i storklubben Newell’s Old Boys, hvor han etter hvert også ble en del av førstelagstroppen.

Det ble imidlertid bare én seniorkamp for «gamleguttene», og kort tid etter ble han utlånt til toppseriekollega Defensa y Justicia, en overgang  som ble gjort permanent i 2018.

Et år senere, sommeren 2019, hadde Martínez både fått sin debut for det argentinske landslaget og signert for Ajax. I Amsterdam-klubben skulle det snart vise seg at den unge søramerikaneren etablerte seg til å bli en nøkkelspiller på laget som ble ledet av nåværende United-manager Erik ten Hag.

Under Ten Hags ledelse vant Martinez’ lag både Æresdivisjonen og den nederlandske cupen i 2020/21 og Æresdivisjonen igjen i 2021/22. I sistnevnte sesong ble den ferske United-spilleren også tildelt Rinus Michels-prisen som Ajax’ beste spiller.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2022/2338-7-124-3-11-2-04-1-09-1-00-0-0
2023/2411-3-08-3-02-0-00-0-01-0-00-0-0
Totalt:49-10-132-6-13-2-04-1-010-1-00-0-0

Powered by Labrador CMS