Les LIEVESLEY

Vinghalf

IMG_5379

Fullt navn: Leslie Lievesley
Født: Juli 1911, i Staveley, Derbyshire
Nasjonalitet: England
Høyde: 178 cm
Fra: Doncaster, feb. 1932
Debut: Div. 2, 25. mars 1932; Charlton A. (h) 0-2
Siste kamp: Div. 2, 26. mars 1932; Oldham (h) 5-1
Til: Chesterfield, mars 1933
Øvrige etter United: Torquay, Crystal Palace
Død: 4. mai 1949, i Superga, Italia, 37 år gammel

Den ukjente pioneren

Vinghalf som etter overgangen fra Doncaster i februar 1932, kun fikk to ligakamper for United. De kom imidlertid tett – i løpet av ett døgn(!) måneden etter turen over Penninene.

Et år senere forlot en desillusjonert Lievesley Old Trafford til fordel for en kort periode i Chesterfield. Siden gikk turen videre til Torquay United, før han avsluttet spillerkarrieren med to sesonger i Crystal Palace.

Trenerkarriere med tragisk endelikt

Etter 2. verdenskrig, der Lievesley livnærte seg som instruktør for landets fallskjermjegere, pakket han kofferten og dro over Kanalen for å starte en ny karriere som fotballtrener i nederlandske Heracles Almelo. Det varte imidlertid ikke lenge før han ble lagt merke til og havnet i Italia. Der ventet støvlelandets desidert beste klubb i årene etter krigen, FC Torino.

Her opplevde Lievesley enorm suksess, først som hovedansvarlig for klubbens ungdomsavdeling, og snart med et førstelag som nærmest ble regnet som uslåelig.

Den tidligere Manchester United-spilleren ble snart et viktig medlem av staben som var i ferd med å lede laget til sin fjerde Serie A-tittel på rad.

Med sin lekende lette og underholdende stil, hadde laget, under hovedoppsyn av ungarske Erna Egri Erbstein, effektivt feid all motstand til side. Nå, med Lievesleys kyndige assistanse, var Torino på god vei til også å ta fotball-Europa med storm.

En hel nasjon hadde forelsket seg i «Il Grande Torino», og ute i Europa sto storklubbene i kø for å sikre seg den unge, men allerede svært ettertraktede, engelske treneren.

Flystyrt

Dessverre skulle suksessen få en brå og brutal slutt. 4. mai 1949, på vei tilbake fra en vennskapskamp i Lisboa, styrtet flyet med klubbens spillere og ledere i Superga, fjellet som rager like øst for Torino. Lievesley var en av 31 omkomne. Ingen overlevde.

Ikke bare satte tragedien en brutal og effektiv stopper for Torinos videre fremganger, men også for det som kunne ha gjort Lesley Lievesley til en av tidenes største fotballtrenere

Katastrofen 4. mai 1949 endret imidlertid alt. Det som skulle ha vært begynnelsen på en stor trenerkarriere ble i stedet en altfor tidlig slutt.

P.S.1: Lievesleys far, Joe, var keeper. Han voktet målet både for Sheffield United og Arsenal.

P.S.2: Les Lievesley var en yngre bror av Wilf Lievesley.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
1931/322-0-02-0-0

Powered by Labrador CMS