José MOURINHO (manager)

Manager

Fullt navn: José Mário dos Santos Mourinho Félix
Født: 26. jan. 1963, i Setubal, Portugal
Nasjonalitet: Portugal
Ansatt som manager: 27. mai 2016
Debut: CS, 7. aug. 2016; Leicester (n) 2-1
Siste kamp: PL, 16. des. 2018; Liverpool (b) 1-3
Avskjed: 18. des. 2018
Meritter: Europa League-vinner, Ligacupvinner, Community Shield-winner
Øvrige managerjobber: Benfica (2000), Uniao Leiria (2001/02), Porto (2002-04), Chelsea (2004-07), Inter (2008-10), Real Madrid (2010-13), Chelsea (2013-15), Tottenham (2019-21)
Øvrige managermeritter: PORTO: 2 ligagull, UEFA-cupmester, Champions League-mester; CHELSEA: 3 ligagull, FA-cupmester, 3 ligacuptitler; INTER: 2 ligagull, Champions League-mester, cupmester; Real Madrid: 1 ligagull, cupmester
Spillerkarriere: Rio Ave, Belenenses, Sesimbra, Comércio e Indústria

 

Mourinho kom til United som den  mestvinnende manageren i Europa siden 2002, med 22 store trofeer.

Ingen i Premier League-historien kunne heller vise til samme seiersprosent, selv om Sir Alex var nær. 

Dessverre ble han aldri den suksessen som United og fansen håpet på.

18. desember 2018, etter to og et havt år i sjefsstolen, fikk han sparken.

Det skjedde to dager etter 1-3-tapet for Liverpool på Anfield.

– Manchester United annonserer at manager José Mourinho har forlatt klubben med umiddelbar effekt. Klubben ønsker å takke José for jobben han har gjort i Manchester United og ønsker ham suksess i fremtiden. En midlertidig manager vil ansettes ut sesongen. Klubben vil jobbe grundig med å rekruttere en ny manager, het det i en pressemelding fra klubben.

Mourinho blir dermed den tredje manageren etter David Moyes og Louis van Gaal som forlater Old Trafford uten å løfte Premier League-tittelen.

Pokalgarantisten fra Portugal tok imidlertid laget til tre finaler og gjorde Manchester United til mestere i både ligacupen og i Europa League i 2016.

Men etter tapet for Chelsea i FA-cupfinalen i 2018 vokste problemene seg større inn i 55-åringens tredje sesong på Drømmenes Teater.

Ifølge Daily Mail mottar Mourinho 22,5 millioner pund i sluttpakke.

 

TIDEN RANT UT FOR MOURINHO: Her fra kampen mot Liverpool.

Kaotisk sommer med stort press

Allerede før sesongen ble det stilt spørsmålstegn ved om United-mannskapet som endte 19 poeng bak Manchester City var sterkt nok, og etter en kaotisk sommer på amerikansk jord var det bare Fred, Diogo Dalot og Lee Grant som ble hentet til i overgangsvinduet.

Den manglende støtten fra styret utløste debatten om behovet for en sportsdirektør i Manchester United, noe majoriteten av eksperter og supportere stilte seg bak etter hvert som det ble tydelig at laget manglet en forsvarssjef.

Blant andre tidligere United-spiller Gary Neville argumenterte for at Ed Woodward forpliktet seg til å støtte manageren i det øyeblikket han ga ham ny kontrakt i januar og at det ikke ville gi noen mening å kvitte seg med Mourinho på daværende tidspunkt.

Samtidig økte presset på Mourinho med svake resultater mot Brighton og Tottenham.

Portugiseren hyllet støtten fra supporterne på Old Trafford, men gikk stadig til angrep til journalistene og krevde respekt på pressekonferansen etter 0-3-tapet for Tottenham.

Tre strake seirer kjøpte Mourinho tid, men da verken Wolverhampton, Derby eller West Ham ble slått i september, mente både eksperter og supportere at det bare måtte være et tidsspørsmål før den kontroversielle 55-åringen var ferdig.

Symptomatisk nok dukket stadig flere rapporter om interne konflikter opp i de engelske avisene.

Mourinho og Paul Pogba ble fanget i en åpenbar diskusjon av kameraene på Carrington, Alexis Sánchez ble vraket mot West Ham, og også flere andre spillere skal etter hvert ha hatt et anstrengt forhold til manageren.

Derfra og ut handlet Mourinho sin tid på Old Trafford seg stort sett om flere eskalerende konflikter og svake resultater.

Til slutt var det 1-3-tapet for Liverpool på Anfield som ble dråpen som fikk begeret til å renne over for United-ledelsen.

Solgte Rooney, hentet Zlatan

Tirsdag var altså hans siste dag som manager for Manchester United.

José Mourinho etterlater seg et mannskap med ni spillere han hentet til førstelaget, med Pogba, Romelu Lukaku og Alexis Sánchez som de største navnene.

Han var også manageren som solgte Wayne Rooney etter engelskmannens 13 år i klubben og som hentet sin gode venn og superveteran Zlatan Ibrahimovic til Old Trafford.

Innholdsrik United-tid

Mourinho innledet sin første sesong som United-manager med en svak sjetteplass i Premier League, men tok seg til Champions League via seier i Europa League-finalen mot Ajax i Stockholm.

Samtidig ga en finaleseier mot Southampton i ligacupen på Wembley ham en mer enn godkjent start i Manchester.

I sin andre sesong nådde rivaleriet med Pep Guardiola nye høyder. Byrivalen så seg aldri tilbake etter at de vant slaget om Manchester på Old Trafford i desember og vant ligaen 19 poeng for United.

Likevel står kanskje det omvendte derbyet igjen som Mourinhos største kamp som United-manager. City hadde langt på vei sikret tittelen med en 2-0-ledelse til pause, men et eventyrlig comeback med Paul Pogba i spissen gjorde at United utsatte gullfesten.

I Champions League ble det «exit» allerede i åttedelsfinalen, da et tamt United-lag tapte den avgjørende hjemmekampen mot Sevilla, noe som står igjen som portugiserens største nedtur i en enkeltkamp.

FA-cupfinalen mot Chelsea kunne reddet sesongen for Mourinho, men han tapte også den avgjørende duellen mot Antonio Conte i gamleklubben etter at Eden Hazard avgjorde kampen med et straffespark.

Dermed endte sesongen uten trofeer, og en kaotisk sommer med påfølgende svake resultater ble til slutt José Mourinhos bane i Manchester United.

 

Turnering Kamper Vunnet Uavgjort Tapt Mål Seiersprosent
Liga93502617151-8653,8
FAC1080222-480,0
LC1070323-1170,0
CL1482420-957,1
EL15103225-866,7
SC10011-20,0
CS11002-1100,0
Totalt144843129244-12158,3

Powered by Labrador CMS