Harry LEONARD

Senterløper

Harry Leonard

Fullt navn: Henry Droxford Leonard
Født: Juli 1886, i Sunderland
Nasjonalitet: England
Høyde: 177 cm
Fra: Derby County, sep. 1920
Debut: Div. 1, 11. sep. 1920, Chelsea (h) 3-1 Debutmål: 1
Siste kamp: Div. 1, 28. mars 1921; Burnley (h) 0-3
Til: Heanor Town, juni 1921
Før United: Newcastle, Grimsby, Middlesbrough, Derby
Død: 3. nov. 1951, 65 år gammel

Angrepsspiller som tilbrakte 1920/21-sesongen på Old Trafford. Den benyttet han til å score fem mål på ti kamper.

Før han ankom United fra Derby County i september 1920, hadde Harry Leonard vært innom en rekke klubber, deriblant Newcastle og Middlesbrough. Men aller først hadde han sin lange fotballkarriere i hjembyen Sunderland, først med spill for Sunderland West End og deretter for Southwick. Dette førte etter hvert til at han i 1907 ble hentet til 1. divisjonsklubben Newcastle, uten at det på noen måte fikk fart på fotballkarrieren Den ene sesongen han tilbrakte på St. James’ Park, førte rett og slett ikke til annet enn tribunesliting og reservelagsfotball.

Ligadebut

Dermed forlot den etter hvert 22 år gamle Leonard de sebrastripede og dro isteden sørover langs kysten til 2. divisjonsklubben Grimsby Town. Der skulle han  i september 1908 omsider få sin første kamp som ligaspiller, i bortemøtet med Birmingham. Og de tre årene han skulle få i fiskerbyen på Humberside, gjorde Leonard godt.
Mellom februar og april i 1910, fant han motstandernes nettmasker ti ganger på 13 kamper, i en scoringsrekke som også inkluderte to hat-tricks. Dermed vekket han snart interesse hos større klubber enn Grimsby. På dette tidspunktet hadde «the Mariners» attpå til mistet sin status som ligaklubb og blitt degradert til Midland League.

Mislyktes for Boro

Det ble til slutt Middlesbrough som fikk tilslaget. I slutten av mars 1911 hentet de Grimsbys storscorer til Ayresome Park, en overgang som snart skulle vise seg å være et feilgrep for begge parter. Bare et halvår senere ble Leonard derfor overført til 2. divisjonsklubben Derby County.

Strålte for Derby

På Baseball Ground lyktes det endelig igjen for Harry Leonard. Scoringsformen var umiddelbart tilbake, og med 18 mål på samvittigheten var han en viktig bidragsyter på «bukkenes» vei til å sikre 2. divisjonsmesterskapet og opprykk til eliten.

Nye 15 scoringer fulgte og bidro til å sikre Derby 7. plassen i 1. divisjon i 1912/13-sesongen, og selv om det ble nedrykk året etter, ledet Leonard nok en gang Derby tilbake til 1. divisjon etter bare én sesong nedenunder. Hans 19 scoringer i 1914/15-sesongen da Derby vant 2. divisjonsmesteskapet på ny, skulle vise seg å bli stående som Leonards karrieremessige bestenotering.

Ligaspillet innstilles

1. verdenskrig hadde allerede rast i ett års tid, og nå innså engelske fotballmyndigheter at de var nødt til å ta affære. De innstilte alle fotballaktiviteter i sitt navn, og dermed fulgte fire sesonger uten annen fotball enn den uoffisielle «krigsserien».

For Harry Leonards vedkommende fulgte tjenestegjøring for Royal Engineers, før han i 1919 omsider igjen kunne trekke i sivil og returnere til Derby County og den første fotballsesongen etter 1. verdenskrig.

Leonard hadde nå rukket å bli 33 år gammel, men fortsatt var han en av dem Derby måtte stole på foran motstandernes keepere. Og selv om Leonard gjorde jobben, var det bare så vidt Derby slapp unna nedrykksspøkelset klamme grep.

Til Manchester United

Alderen hans til tross; i september 1920 banket Manchester United på Derby-døren og overtalte veteranangriperen til å bli med dem til Old Trafford. En smigret Leonard takket ja til tilbudet, og med tre scoringer på sine to første kamper, hjemme- og borteseire mot Chelsea (3-1 og 2-1), kom Leonard straks i gang med målproduksjon også i Warwick Road.

Dessverre skulle ikke suksessen vare særlig lenge. Etter bare ni kamper, mistet Leonard plassen, og fra desember og ut sesongen ble det bare ytterligere én opptreden på ham. Deretter kunne han se tilbake på til sammen ti ligakamper og pene fem scoringer for sin siste profesjonelle klubb.

Farvel til Old Trafford

I juni 1921, med utløpt kontrakt på innerlommen, forlot Harry Leonard Old Trafford til fordel for amatørklubben Heanor Town, en liten klubb i Derbyshire, hvor han etter hvert også avsluttet spillerkarrieren.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
1920/2110-0-510-0-5

Powered by Labrador CMS