Annonse:

Enoch WEST

Angrep
Fullt navn: Enoch James West
Født: 31. mars 1886, i Hucknall Torkard
Nasjonalitet: England
Høyde: 173 cm
Fra: Nottingham Forest, juni 1910; £850
Debut: Div. 1, 1. sep. 1910, Arsenal (b) 2-1 | Debutmål: 1
Siste kamp: Div. 1, 26. apr. 1915; Aston Villa (h) 1-0
Ligavinner: 1911
Kontr.kansellert: Apr. 1916
Død: September 1965, 79 år gammel

Kontroversiell storscorer

Manchester United har ikke bestandig vært like heldig med sine kjøp av spillere fra Nottigham Forest. Peter Davenport og Neil Webb er to eksempler på mer eller mindre uheldige investeringer, men det finnes heldigvis også eksempler på det motsatte. Riktignok må vi bevege oss langt tilbake i tid, til 1910, da Enoch «Knocker» West kom til Old Trafford direkte fra «Skogvokterne». Han ble en ubetinget suksess.

£850 for en goalgetter

Etter tre suksessrike sesonger hadde skotten Jimmy Turnbull nettopp forlatt klubben. Det bød på hodebry for manager Ernest Mangnall, som plutselig sto uten en anerkjent senterløper i sin midte. Enoch West, Nottingham Forests toppscorer, var det opplagte valget til å fylle hullet etter Turnbull, men Mangnall måtte grave dypt ned i lommene for å finne £850. Det var summen Forest-ledelsen forlangte i bytte for en av ligaens farligste angripere.

På fem sesonger i Forest-drakten hadde «Knocker» West funnet motstandernes nettmasker nesten 100 ganger. Han var folkehelt i Robin Hoods hjemby, og det skapte ramaskrik da han forlot klubben til fordel for konkurrenten, Manchester United.

Ligamester og toppscorer i debutsesongen

Det tok ikke lange tiden før han var like populær i Manchester som han hadde vært det i Nottingham. «Knocker» innledet sin United-karriere ved å bli matchvinner allerede i debutkampen mot Woolwich Arsenal på Manor Ground i London, og enda bedre skulle det bli. Sesongen endte nemlig med jubel på Old Trafford, hvor ligamesterskapet, Uniteds andre på fire år, ble sikret med 5-1 over Sunderland i aller siste runde. Det hadde Enoch West sin store del av æren for. Med 19 mål, ett mer enn rekkekamerat Sandy Turnbull, endte han øverst på klubbens toppscorerliste.

United rystes…

Umiddelbart virket fremtiden lys for Manchester United, men det var fordi man ennå ikke var blitt oppmerksom på de mørke skyene som preget horisonten. Enoch West fortsatte riktignok å bringe rødtrøyenes motstandere til fortvilelse, men klubbkassereren gned seg ikke lenger like mye i hendene. Det viste seg nemlig at utleggene i forbindelse med byggingen av Old Trafford, hadde gjort ligamesternes økonomi stadig  mer anstrengt.

Situasjonen ble heller ikke lystigere av at suksessmanager Mangnall sendte sjokkbølger gjennom Manchester ved å pakke sakene sine og ta turen tvers over byen til Manchester City. Året etter mistet United enda en nøkkelbrikke, da kaptein Charlie Roberts takket for seg og skrev under for Oldham Athletic.

Følgen var at grunnen mer eller mindre forsvant under føttene på spillere som Enoch West. Det var tungt å erkjenne, men perioden med sportslig suksess på Old Trafford tilhørte nå et tilbakelagt stadium. Og,  som om ikke dette var tilstrekkelig med dårlige nyheter på en gang, sørget Enoch West for å skaffe seg selv et lite flatterende ettermæle.

Publikum i harnisk

Våren 1915 skulle nemlig markere slutten på storscorerens fotballiv. I en av sesongens siste kamper vant United 2-0 over Liverpool på Old Trafford, et resultat som normalt ville ha avstedkommet lutter glede blant hjemmefansen. Ikke ved denne anledning. Tvert imot måtte begge lag tåle utstrakte mishagsytringer etter rykter om at kampresultatet var blitt fikset på forhånd.

Suspendert på livstid

Publikumsprotestene førte snart til at fotballforbundet igangsatte etterforskning, og på grunnlag av denne ble en Chester-spiller, fire Liverpool- og tre United-spillere, deriblant Enoch West (de to andre var Sandy Turnbull og Arthur Whalley), suspendert fra all fotball på livstid. West bedyret sin uskyld og gikk til søksmål mot to av landets aviser, uten at det hjalp ham det minste.

Fri som 60-åring

Utestengningen av hans medskyldige kumpaner ble opphevet allerede mot slutten av 1. verdenskrig. Enoch West derimot, måtte vente i hele 30 år, helt til 1945 og slutten på 2. verdenskrig, før han i prinsippet var fri til å spille fotball igjen. Da var han imidlertid blitt nærmere 60 år gammel og langt unna gammel kampform. Utestengelsen er fortsatt den lengste i engelsk ligafotballs historie.

Joda, Enoch West klarte utvilsomt å pådra seg et tvilsomt rykte. Likevel kan ikke det overskygge det faktum at han i løpet av de fem sesongene han fikk på Old Trafford, klarte å markere seg som en av Manchester Uniteds største målscorere noensinne.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
1910/11 38-0-20 35-0-19 3-0-1
1911/12 38-0-23 32-0-17 6-0-6
1912/13 40-0-22 36-0-21 4-0-1
1913/14 31-0-6 30-0-6 1-0-0
1914/15 34-0-9 33-0-9 1-0-0
Totalt: 181-0-80 166-0-72 15-0-8
Tilbake til spilleroversikten
Annonse: