Alex TELLES

Venstreback

Fullt navn: Alex Nicolao Telles
Født: 15. des. 1992, i Caxias do Sul, Brasil
Nasjonalitet: Brasil/Italia
Høyde: 181 cm
Fra: Porto, 5. okt. 2020, 13,5 mill. pund
Debut: CL, 20. okt. 2020; mot PSG (b) 2-1
Siste kamp: PL, 22. mai 2022, Crystal Palace (b) 0-1
Utlån: Sevilla (2022/23-sesongen)
Til: Al-Nassr, 23. juli 2023; 6 mill. pund
Før United: Juventude, Grêmio, Galatasaray, Internazionale (lån), Porto
Landskamper/mål: Brasil

Brasiliansk landslagsback som ble hentet fra Porto for å gi konkurranse til Luke Shaw om venstrebackplassen. Akkurat det lyktes han med, for Shaws respons var å heve eget spill til nye høyder.

Det førte samtidig til et begrenset antall opptredener for Telles, som aldri klarte å innfri sitt rykte som den målfarlige forsvarsspilleren han hadde vært i sin forrige klubb.

Ett mål, få assists

Selv om innleggsfoten var bedre enn de fleste andres, bidro han ikke med mer enn syv assists på 50 opptredener i løpet av sine to første sesonger på Old Trafford. Heller ikke ble det mer enn én fulltreffer, til gjengjeld en flott volley i CL-møtet med Villarreal (2-1) i september 2021.

Selv om konkurrent Luke Shaws prestasjoner dalte kraftig i 2021/22-sesongen, mye takket være skader og sykdom, måtte Telles stort sett sitte på benken og se på. Det var først da Shaw mistet sesongens tre siste måneder med skade, at Telles virkelig fikke sjansen til å vise seg frem.

Utlån og usikker fremtid

Det klarte han imidlertid ikke å gjøre i tilstrekkelig grad til å overbevise den innkommende manageren Erik ten Hag om å satse på Telles. 4. august 2023, tre dager før United innledet Premier League-sesongen, ble det bekreftet at Alex Telles skulle tilbringe hele den kommende sesongen på utlån i spanske Sevilla.

Europa League-vinner og farvel til Old Trafford

Med utlånet var det klart at den etter hvert 30 år gamle brasilianerens videre United-karriere hang i en syltynn tråd.

Og ganske riktig. Vel ble oppholdet i spanske Andalucía slett ikke uten suksess; for Telles var blant annet med på å slå ut United i kvartfinalen, for deretter å gå hele veien til finaleseier over Roma. Likevel var det ingen vei tilbake til Old Trafford.

23. juli 2023 kom da også bekreftelsen på at Alex Telles hadde skrevet under på en toårskontrakt med saudiarabiske Al-Nassr, i en overgang verdt fire millioner pund, pluss inntil to millioner pund i såkalt prestasjonsmessige «add-ons». I ørkenlandet ble han for øvrig gjenforent med sin tidligere lagkamerat i United, Cristiano Ronaldo.

 

Bakgrunn

atellv
Her jubler Alex Telles etter å ha banket inn sin hittil eneste scoring i United-trøyen.

Det var i hjemlige Juventude at Telles fikk sin profesjonelle førstelagsdebut i februar 2011. Det var også der han snart fikk flere av landets storklubber til å ligge langflate etter seg. Dette førte til at han allerede i desember 2011, bare ti måneder etter debuten, forlot Juventude til fordel for spill i landets øverste divisjon, nærmere bestemt i Porto Alegre-klubben Grêmio.

Fra Brasil til Tyrkia…

I Imortal Tricolor fortsatte fremgangene for den offensive venstrebacken. Men dessverre for Grêmio skulle de ikke få gleden av Telles særlig lenge. Etter at han i 2013 ble valgt inn på Årets lag i den brasilianske toppdivisjonen, gikk nemlig drømmen om et fotballiv i Europa i oppfyllelse da Istanbul-klubben Galatasaray banket på døren i i januar 2014. Det skulle vise seg å bli starten på Alex Telles’ reise mot stjernene.

I Tyrkia vanket det triumfer i form av to cuptrofér, pluss selve kronen på verket – ligamesterskapet i 2014/15-sesongen. Deretter forlot han den historiske megabyen ved Bosporus-stredet. For godt, skulle det vise seg.

…via Italia til Portugal

Telles satte nå kursen mot det som i utgangspunktet skulle være et sesonglangt utlån til Milano-klubben Internazionale, hvor han for øvrig ble gjenforent med sin gamle Galatasaray-sjef, den ikke helt ukjente Roberto Mancini.

Og den gamle storspilleren fikk snart frem det beste i sin elev. Innsatsen på Stadio Giuseppe Meazza var rett og slett så oppløftende at eierklubben hans i Istanbul snart fikk besøk av representanter for de blåhvite dragene fra FC Porto.
Sommeren 2016 ble partene enige om en overgang, og dermed ble Telles med på lasset til Portugals nest største by.

Der, på Estádio do Dragão, tilbrakte søramerikaneren fire sesonger og ble rikelig belønnet. Laget hans sikret seg ligamesterskap både i 2017/18 og i 2019/20, og i sistnevnte sesong vanket det i tillegg cupgull på den portugisiske storklubben, før Alex Telles takket for seg og vendte nesen mot Manchester, England, spillerens fjerde land på denne siden av Atlanterhavet.

 

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2020/2120-4-08-1-03-0-01-0-08-3-00-0-0
2021/2222-4-118-3-00-0-01-0-03-1-10-0-0
Totalt:42-8-126-4-03-0-02-0-011-4-10-0-0

Powered by Labrador CMS