Den komplette midtstopper

SPEIDERTOKT: Her er vår vurdering av den United-koblede midtstopperen Raphaël Varane.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United kobles stadig til nye spillere. Det er mange meninger om hvilke spillere som bør hentes til Old Trafford. I denne spalten skal vi fra tid til annen forsøke å se nærmere på ulike spillere som kobles til United, vurdere ferdighetene deres og gi en konklusjon.

På vårt første speidertokt retter vi øynene mot den franske midtstopperen Raphaël Varane, som har blitt koblet til Manchester United. Lørdag spilte han hele kampen da Real Madrid tapte 1-0 for Athletic Bilbao.

Profil

Raphaël Varane er en 21 år gammel midtstopper som spiller for Real Madrid. Etter kun én sesong på seniornivå for den franske Ligue 1-klubben Lens, ble Varane ønsket av både Manchester United og Real Madrid. Den franske midtstopperen var angivelig på vei til Manchester, men skal ha ombestemt seg etter å ha tatt en prat med Zinédine Zidane.

Senere har han etablert seg i Real Madrid, hvor han har imponert såpass at han var førstevalget som midtstopper i sommerens VM i Brasil. Der utgjorde han stopperparet med Liverpools Mamadou Sakho. Varane regnes som et av verdens aller største stoppertalenter, men skal angivelig være misfornøyd med manglende tillit i Real Madrid.

France v Germany: Quarter Final - 2014 FIFA World Cup Brazil
VM-DEBUTANT: Raphaël Varane var den midtstopperen som fikk flest minutter for Frankrike i sommerens VM. Han tapte imidlertid duellen mot Mats Hummels, da tyskeren stanget inn seiersmålet i kvartfinalen.

Prestasjoner i kampen

Raphaël Varane var bortelagets beste spiller da Real Madrid tapte for Athletic Bilbao på San Mamés. Den franske midtstopperen hadde en mer eller mindre plettfri kamp for de hvite gjestene, som lagmessig leverte en svak forestilling i Bilbao.

Athletic Bilbao hadde en defensiv inngang til kampen, og Real Madrid slet med å bryte ned det kompakte forsvaret. De røde og hvite vertene valgte ofte å løfte lange pasninger opp mot den enslige spissen, Aritz Aduriz, noe som var en enkel oppgave for stopperparet Pepe og Varane.

Varane hadde meget god kontroll på tingenes tilstand gjennom hele kampen. 21-åringen var sterk de gangene han havnet i duell med fysiske Aduriz, han falt ofte av og drepte bakrommet som Athletic ønsket å angripe, og han var også trygg med ballen i beina. Et kvarter før slutt fikk Varane stige umarkert til værs og heade fra 13 meters hold, men franskmannen klarte ikke å få headingen på mål.

Baklengsmålet er Varanes portugisiske stoppermakker nødt til å ta på sin kappe. Varane var nødt til å støte frem og markere Iñaki Williams. Dermed gikk innlegget fra Mikel Rico over Varane og til luftsterke Aduriz, som knuste Pepe i lufta og stanget inn 1-0 fra elleve meters hold.

Vår karakter til Varane: 7/10.

Athletic Club v Real Madrid CF - La Liga
VANT: Athletic Bilbao trakk det lengste strået mot Real Madrid, etter at Aritz Aduriz steg til værs og stanget inn 1-0 på San Mamés.

Styrker

Elche FC v Real Madrid CF - La Liga
LUFTENS BARON: Raphaël Varane dominerer og har kontroll på det aller meste som foregår i luftrommet.

Luftstyrke: Med sine 191 centimeter på strømpelesten, kombinert med franskmannens enorme spenst, er Raphaël Varane veldig sterk i luftrommet. Det var helt bevisst at Aduriz stadig forsøkte å få dueller mot Pepe, og ikke stoppermakkeren Varane.

Spilleforståelse: Varanes evne til å lese spillet gjør at han ofte er i forkant av mange situasjoner. Dermed slipper han også å sette inn mange taklinger. Han plasserer seg godt sentralt i banen, og er flink til å drepe rom. Han plasserer seg også godt på innlegg fra kanten, hvor han vinner dueller og klarerer unna potensielt farlige situasjoner.

Pasninger: Real Madrid-spilleren er en veldig spillende midtstopper. Han gjør ofte sikre, trygge valg med ballen, og er en av Real Madrid-spillerne med høyest treffsikkerhet på pasningene. Samtidig er han flink til å ta med seg ballen og spille gjennom ledd. Hans ro med ballen og evne til å dra av press gjør ham til en egnet spiller for lag som liker å spille ballbesittende fotball.

Hurtighet: Raphaël Varane er en av de raskeste midtstopperne i fotball-Europa. Han har et voldsomt steg, noe som gjør at han kan dekke store rom i de bakre rekker.

Svakheter

En av Raphaël Varanes fremste karakteristikker er at han ikke har noen åpenbare svakheter. Varane er en veldig komplett midtstopper. Han setter inn færre taklinger enn mange andre midtstopper, men dette skyldes først og fremst at han er meget god til å lese spillet. Han er god i lufta, god i markeringsspillet, har god fysikk og er komfortabel med ballen i beina.

Spillestil

Tar ut rom: Mens stoppermakkeren Pepe er veldig glad i å støte opp i motspillere og forsøke å vinne ballen, er Varane veldig ivrig på å falle av og ta ut bakrommet.

Unngår taklinger: Midtstopperen liker ikke å gå inn i taklinger. Han holder seg på beina, og han forsøker stadig å lese spillet slik at han unngår å havne i slike situasjoner.

Spiller sikkert: Raphaël Varane velger ofte trygge løsninger. Han slipper ofte ballen kort til midtbanespillere som er nede og henter ballen. Når det er klima for det, er han imidlertid ikke redd for å dra av presset eller spille gjennom ledd.

Real Madrid CF v Liverpool FC - UEFA Champions League
PÅ BEINA: Raphaël Varane er ikke komfortabel med å la kroppen ligge horisontalt langs gressteppet.

Tilgjengelighet

En av kan spørre seg hvorfor Real Madrid, som regnes som verdens største fotballklubb i øyeblikket, skal slippe et av verdens største stoppertalenter til Manchester United. Ryktene sier at midtstopperen ønsker å flytte på seg for å spille fast førstelagsfotball. Varane stiller i øyeblikket bak Pepe og Sergio Ramos i køen.

Men franskmannen har etter hvert fått mer spilletid på grunn av skader på førstevalgene. Først slet Pepe med et ribbeinsbrudd, før Sergio Ramos fikk en hamstringsskade som har holdt ham ute i fem uker.

Pepe har fylt 32 år, mens Sergio Ramos fortsatt kun er 28 år gammel. Det betyr at Pepe potensielt kan være førstevalg som Ramos’ makker i minst to år til. Håpet til Manchester United er at Varane ikke er villig til å spille annenfiolin i Real Madrid fremover.

Real Madrid v Atletico de Madrid - UEFA Champions League Final
CL-VINNER: Varane startet kampen da portugisiske Pepe ble henvist til benken i Champions League-finalen mot Atlético Madrid. Her havnet franskmannen i klinsj med Diego Simeone i sluttminuttene, etter at stopperen spilte ballen ut til argentineren på stillingen 4-1.

Dersom Varane skulle være villig til å flytte på seg, vil det koste penger. Franskmannen antas i øyeblikket å koste minst 30 millioner pund, og sannsynligvis også opp mot 40 millioner pund.

United vil heller ikke kunne vente seg å by på spilleren uten kamp. Både PSG, Chelsea og Manchester City skal angivelig være interesserte i midtstopperen, noe som vil heve både overgangssummen og lønnskravet til Varane.

Konklusjon

Raphaël Varane ville vært en massiv forsterkning for Manchester United. Franskmannen ville definitivt gått rett inn i elleveren. Han er mer enn god nok, og ferdighetene hans vil også passe inn i Louis van Gaals filosofi. Varane er trygg med ballen, og rask og smart nok til å kontrollere bakrommet som oppstår når Uniteds forsvarslinje står høyt.

Det store problemet er midtstopperens manglende tilgjengelighet. Det virker usannsynlig at Real Madrid skal slippe vidunderbarnet til en annen klubb. Dersom 21-åringen likevel skulle ønske å forlate klubben, samt få lov til å gjøre det, vil det bli vanskelig å få lokket Varane til Old Trafford.

Manchester United er en gigantisk klubb, men Chelsea, PSG og Manchester City har alle voldsomme økonomiske muskler. Varane har også god kjennskap til José Mourinho, som var mannen som slapp til franskmannen på seniornivå i Real Madrid. Det kan også være at det frister å spille i hjemlandet for PSG.

Men uansett: Raphaël Varane bør kjøpes – uansett pris.

Powered by Labrador CMS