Ti spillere – fem skjebnekamper

Tre United-spillere er klare for VM, men hele 10 mann skal ut i avgjørende kamper tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kveld og natt til onsdag norsk tid spilles de siste kampene i VM-kvalifiseringen.

Totalt vil 11 United-spillere være involvert i kamper som vil avgjøre om det blir VM-plass, play off-plass eller også en exit fra alt som heter VM-spill.

Her kan du lese forutsetningene i alle kampene.

England (Rooney, Welbeck, Carrick, Jones, Smalling)

Spiller om VM-plass.

England leder VM-kvalifiseringsgruppe H, og med seier hjemme mot Polen tirsdag kveld vil VM-billetten være i boks.

Før avspark leder England gruppa med 19 poeng etter ni kamper, mens Ukrainia på 2. plass har 18 poeng. Ukrainia avslutter imidlertid borte mot svake San Marino, og tar sannsynligvis tre poeng der. Det betyr i så fall at bare seier mot Polen vil gi engelsk gruppeseier.

Trøsten – hvis det går galt – er at England uansett vil ende i play off hvis de blir nummer to. Dermed får de enda en sjanse til VM-plass selv om de skulle misbruke tirsdagens matchball.

inni_sak_patrice_evraFrankrike (Evra)

Spiller om VM-plass. Så vidt.

Med 14 poeng på sju kamper er det fortsatt teoretisk mulig for franskmennene å ta gruppeseieren fra Spania. Det avhenger imidlertid av at Spania IKKE tar poeng hjemme mot Georgia i sin kamp tirsdag, og det vil være en av tidenes bomber om spanjolene roter seg bort i den kampen.

Frankrike er sikret play off-spill om en VM-plass uansett, men med seier mot Finland tirsdag – og en georgisk trepoenger i Spania så kan de altså ta gruppeseieren hvis de samtidig henter inn de tre målene bedre som Spania har i målforskjell for øyeblikket.

Portugal (Nani)

Spiller om VM-plass. Så vidt.

Med 18 poeng på ni kamper ligger Portugal tre poeng og sju plussmål bak Russland i VM-kvalifiseringsgruppe F. Det ser altså vanskelig ut å snu det på én kamp.

Portugiserne spiller imidlertid hjemme mot Luxembourg, og kan med en storseier der – samtidig som Russland taper borte mot Aserbajdsjan ta gruppeseieren helt på tampen.

Portugal er imidlertid sikret play off-kamp om en VM-plass, uansett hva som skjer tirsdag kveld.

javier_hernandez_chicharito_etter_maal_for_mexicoMexico (Hernandez):

Spiller om VM-plass.

Alt kan skje for Mexico før den siste gruppespillskampen borte mot Costa Rica.

De ligger akkurat nå på en 4. plass i kvalifiseringen med 11 poeng på ni kamper. Det betyr at det er tre poeng opp til Honduras som nå har den siste VM-plassen som gir direkte VM-tur, men det er også bare tre poeng ned til Panama som ligger på 5. plassen som betyr at VM-drømmen gravlegges.

Mexico møter altså Costa Rica borte tirsdag, og ett poeng der vil i alle fall sikre en play off-kamp om VM-plass. I den play off-kampen venter så New Zealand.

Meksikanerne kan imidlertid også drømme om en direkte VM-plass, men da må de slå Costa Rica borte, samtidig som Honduras må tape borte mot et Jamaica-lag som ikke har vunnet noen av sine ni kvalifiseringskamper så langt.

Alt kan også gå helt galt. Taper Mexico for Costa Rica, samtidig som Panama slår et USA som allerede er klare for VM, da vil Mexicos VM-drøm gå i grus allerede natt til onsdag.

Ecuador (Valencia) og Chile (Henriquez):

Begge kjemper om VM-plass, og har samme forutsetninger.

Begge har nemlig VM-plassen inne før siste kamp, og de kan dårligst ende i en play off-kamp om VM-plass mot Jordan.

De vil nok likevel gjerne sikre VM-billetten før en slik kamp, og det som er verdt å merke seg er at både Chile og Ecuador vil kvalifisere seg direkte til VM hvis de spiller uavgjort mot hverandre natt til onsdag. Uten å fastslå noe, så vil det vel da ikke overraske stort om det nettopp ender uavgjort.

Hvis det skulle bli en seierherre i kampen, vil det laget som taper kunne bli passert av Uruguay i den søramerikanske VM-kvalifiseringen – hvis Uruguay tar alle tre poengene mot Argentina – samtidig som uruguayanerne henter inn henholdsvis fire mål på Chile og seks mål på Ecuador.

Men for å gjenta: Det dårligste som kan skje er at Chile eller Ecuador må ut i play off-kamp om VM-plass mot Jordan – noe som uansett innebærer at det er en stor sjanse for at begge lagene kommer seg til VM.

Netherlands v Romania - FIFA 2014 World Cup QualifierNederland (Van Persie)

Klare for VM.

Etter 25 av 27 mulige poeng så langt i kvalifiseringen så handler tirsdagens bortekamp mot Tyrkia mest om Nederland klarer å gå gjennom kvalifiseringen uten tap. Spesielt siden Tyrkia kjemper mot Romania og Ungarn om en play off-plass i gruppa, og helst må vinne.

Belgia (Fellaini)

Klare for VM.

Tirsdagens kvalik-kamp hjemme mot Wales handler altså «bare» om ære og poeng til FIFA-rankingen.

Japan (Kagawa):

Klare for VM.

Spiller treningskamp borte mot Hviterussland tirsdag.

Skottland (Darren Fletcher):

Kommer ikke til VM.

Fletcher har ikke spilt mye grunnet sin kroniske sykdom, og Skottland har heller ikke vært gode. Har ikke vært i nærheten av en VM-plass i en gruppe som toppes av Belgia og Kroatia.

Danmark (Anders Lindegaard)

Danmark spiller om VM-plass.

Lindegaard er ikke inne i den danske landslagsvarmen, men det betyr selvsagt ikke at han er uaktuell i en eventuell VM-tropp.

Danmark kjemper med tre andre lag om en play off-plass til VM. Danmark må slå Malta i sin kamp – noe som bør kunne gå – samtidig som Bulgaria må avgi poeng hjemme mot Tsjekkia. Da kan danskene havne i play off – selv om det skal sies at det er litt uavklart om de kommer med blant de åtte andreplassene som får spille play off. Dette blir først klart etter tirsdagens kamper, da det avhenger av hvilke lag som ender på 2. plass også i andre grupper.

Det kan virke som om danskene i så fall må håpe at Nederland slår Tyrkia, hvis de skal unngå å bli dårligste toer i den europeiske kvalifiseringen. Men først må de altså selv slå Malta – og altså håpe at Bulgaria avgir poeng mot Tsjekkia.

Nord-Irland (Evans):

Ikke til VM.

Etter seks poeng på ni kamper har nordirene vært sjanseløse i en gruppe som toppes av Russland og Portugal.

degeacityAndre som fortsatt kan håpe på VM-tur:

David de Gea – Spania – selv om han per nå virker å være fjerdevalg – bak Casillas, Valdes og Reina.

Rafael – Brasil er arrangør, og Rafael har vært innom landslaget – selv om han nå har vært ute av laget i lang tid.

Tom Cleverley: Ute med skade, men normalt fast inventar i den engelske troppen.

Ashley Young: Har vært fast i den engelske troppen, men må finne tilbake til seg selv hvis det skal bli spilletid for både United og England.

Wilfried Zaha: Får ikke spille for United, og er dermed nede på U21-landslaget. Kan imidlertid fort rykke opp på A-landslaget – hvis han få spilletid i United i løpet av sesongen.

Adnan Januzaj: Er ønsket i den belgiske landslagstroppen, men har foreløpig sagt nei til alt landslagsspill. Så er spørsmålet om det kan endre seg det neste året, og om han velger Belgia, Albania eller noe annet.

Powered by Labrador CMS