RESERVE: Sam Johnstone har ikke fått muligheten etter at Louis van Gaal bestemte seg for å satse på Romero

Johnstone eller Romero?

Disse to kjemper om å vokte buret i åpningskampen mot Tottenham.

Publisert Sist oppdatert

Et av de store usikkerhetsmomentene før Manchester United og Tottenham sparker i gang årets sesong, er hvem som vokter buret til hjemmelaget på Old Trafford.

Fredag kunne Louis van Gaal nemlig meddele at det ikke er David de Gea som står mellom stengene i åpningskampen.

– Han skal ikke spille, så jeg har ingen slike bekymringer. Et menneske er mer enn bare en fotballspiller, og han er ikke i stand til å spille, sa Van Gaal på fredagens pressekonferanse.

Nederlenderen ville imidlertid ikke svare på om det er Sergio Romero som blir foretrukket mot Tottenham. Den argentinske nyervervelsen er i praksis én av to potensielle keeperkandidater.

– Du får vente og se, svarte en hemmelighetsfull Van Gaal, som dermed åpner for at det er Sam Johnstone som får grønt lys lørdag.

Van Gaal har slått fast at Victor Valdés er uønsket i United etter at han nektet å spille en U21-kamp forrige sesong, mens Anders Lindegaard har fått beskjed om at han kan forlate klubben gratis.

Medaljegrossisten Romero

Louis van Gaal bestemte seg i sommer for å hente inn sin tidligere elev, Sergio Romero, til tross for at argentineren kun fikk totalt elleve kamper for Sampdoria forrige sesong.

Før det fikk Romero kun totalt åtte kamper fordelt over to sesonger på utlån fra Sampdoria til Monaco. Likevel er ikke Romero noen hvem som helst.

Det er kun 13 måneder siden han sto i VM-finalen for Argentina, hvor Mario Götzes seiersmål i finalen ble den eneste ballen Sergio Romero slapp inn i i løpet av til sammen 420 minutter med utslagsrunder.

Netherlands v Argentina: Semi Final - 2014 FIFA World Cup Brazil
STOPPET: Sergio Romero sørget for at Louis van Gaal og Nederland ikke kom seg videre fra nok en straffesparkkonkurranse.

Romero ble kåret til banens beste spiller da Argentina slo ut nettopp Louis van Gaal og Nederland av semifinalen, og han var også en av tre kandidater til å vinne «Golden Glove», en pris som ble tildelt VM-vinner Manuel Neuer.

28-åringen har hatt full tillit på landslaget de siste årene. Siden debuten i 2009 har Romero fått 62 landskamper for Argentina, vært med i to VM og to Copa América, og opplevd å tape tre finaler i løpet av disse fire turneringene. Han var også med da Argentina vant OL i 2008.

Van Gaal kjenner ham også godt, og det var Romero som voktet buret for Van Gaals AZ Alkmaar da de holdt nullen i 950 minutter fra november 2008 til februar 2009.

Uerfarne, men lovende Johnstone

Sam Johnstone på den annen side har aldri stått i mål for Manchester United i en offisiell kamp, til tross for at han har vært i klubben i seks år.

Siden 2011 har David de Gea, Anders Lindegaard, Victor Valdés og Ben Amos alle vært foran Johnstone i køen, noe som har tvunget unggutten til å dra på hele syv utlån til ulike klubber.

Johnstone, som tjente lommepengene sine på en malingsfabrikk før han ble plukket opp av Uniteds akademi, har i tur og orden vært innom Oldham Athletic, Scunthorpe United, Walsall, Yeovil Town, Doncaster Rovers (to ganger) og Preston North End.

Sam Johnstone
TALENTPRODUKT: Sam Johnstone har vært i klubben i en årrekke. Her fra sesongoppkjøringen i 2012.

Den siste låneperioden ble en stor suksess for Johnstone. Riktignok startet unggutten litt middelmådig, men etter hvert ble han en viktig del av et Preston-lag som omsider kom seg videre fra en playoff.

Johnstone ankom Preston i januar, og hjalp laget til å nå playoff til Championship. Tidligere hadde Preston vært i hele ni playoff-finaler uten å lykkes, men med Johnstone på laget vant Preston hele 4-0 i finalen mot Swindon.

Han har også mye landslagserfaring. Mens Sergio Romero har fått mye tillit på det argentinske laget med årene, har Sam Johnstone stått i mål på aldersbestemte nivåer, helt fra U16 og opp til U20. Der har det blitt til sammen 32 kamper fordelt på fire nivåer.

Han fikk debuten sin på U20-laget i en 3-0-seier over Uruguay i U20-VM i 2013. Johnstone har til gode å debutere på U21-nivå og på det engelske seniorlandslaget.

Kampformen blir avgjørende?

Selv om det er vanskelig å komme med en konkluderende og samtidig objektiv vurdering av hvem som er den best av disse to, er det liten tvil om at det er Romero som har mest erfaring på den internasjonale scenen.

Likevel er det mye som taler til Sam Johnstones fordel. 22-åringen er nemlig den av Uniteds keepere som har fått mest tillit i sesongoppkjøringen.

Han fikk en omgang mot både Club América og PSG, mens han fikk stå hele kampen mot San Jose Earthquakes i skadefraværet til David de Gea og Anders Lindegaard. Mot Barcelona ble han byttet inn etter 63 minutter.

Louis van Gaal har tidligere både uttalt og vist hvor opptatt han er av å bruke spillere som er i kampform. I fjor sendte han blant andre ned Rafael, Jonny Evans, Phil Jones, Ander Herrera, Falcao og Robin van Persie på U21-laget for å trene seg opp etter lengre tid borte uten førstelagsspill.

Manchester United Training and Press Conference
I KULDEN: Victor Valdés måtte trene på egen hånd etter å ha nektet å ha havnet i unåde hos kompromissløse Louis van Gaal.

Det var også dette prinsippet som førte til at Victor Valdés klarte å gjøre seg selv uønsket i United.

Når det er sagt så er det ikke mer enn en drøy måned siden Sergio Romero sto finalen i Copa América for Argentina 4. juli, i en turnering hvor han fikk spille til sammen 600 minutter – inkludert ekstraomganger.

Det ser i hvert fall ut til å være veldig åpent om hvem som står mot Tottenham. Svaret får vi nok ikke før lagoppstillingene kommer rundt klokken 12.45 skandinavisk tid.

Hvem mener du bør stå i mål mot Tottenham? Sam Johnstone eller Sergio Romero?

Powered by Labrador CMS