Dette forventes av VM-spillerne

United.no har sett på hvilke roller de VM-klare United-spillerne har i sommerens sluttspill.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag braker sommerens store høydepunkt løs. Jávier Hernández kan bli den første av United-spillerne som skal i aksjon, mot Kamerun, dagen etter åpningskampen mellom Brasil og Kroatia.

Hvilke roller kommer egentlig de ulike United-spillerne til å spille i sommerens VM-sluttspill?

United.no har sett på hva man kan forvente seg av de 14 VM-klare Manchester United-spillerne.

Jávier Hernández, Mexico

Etter å ha imponert voldsomt i sin første sesong i Manchester United-trøya, har Jávier Hernández utgjort en stadig mindre rolle for de rødkledde. Meksikaneren slet med å få spilletid i forhenværende sesong, og klarte sjeldnere enn tidligere å utgjøre en forskjell når han kom inn fra benken.

Til tross for at kun to spillere – Jared Borgetti (46) og Cuauhtémoc Blanco (39) – har scoret flere mål enn 26-åringen, har det blitt mindre og mindre spilletid på mannen som i skrivende stund står bokført med 62 landskamper. I sommerens VM-sluttspill forventes det at Oribe Peralta vil bli foretrukket i rollen sammen med Giovani dos Santos i den meksikanske 3-5-2-formasjonen. Hernández er likevel meget populær i hjemlandet, og kan fort spille en viktig rolle dersom Mexico trenger scoring.

Brazil v Mexico: Group A - FIFA Confederations Cup Brazil 2013
ANDREVALG: Til tross for at Hernández har bøttet inn for det meksikanske landslaget, foretrekkes Giovani dos Santos og Oribe Peralta på topp hos Mexico.

Juan Mata, Spania

Konkurransen på det spanske landslaget er knallhard. Teoretisk sett kan både Iniesta, Koke, Silva, Cazorla og Fàbregas spille i Juan Matas favorittrolle, mens bredden Spania har fremover på banen med både Diego Costa, Fernando Torres og Pedro, også bidrar til å svekke Juan Matas drøm om spilletid. David Moyes’ januarsignering kan med andre ord ikke forvente allverdens spilletid. Når det er sagt, ikke glem at Mata kom på scoringslisten i EM-finalen mot Italia i 2012.

David de Gea, Spania

Den 23 år gamle målvakten fikk sin velfortjente landslagsdebut i 2-0-seieren mot El Salvador lørdag kveld. I skyggen av Iker Casillas, Victor Valdés og Pepe Reina har David de Gea lenge vært ute i landslagskulden. Valdés’ skade betyr imidlertid at De Gea er inne i varmen, og kan betraktes som et andrevalg foran Pepe Reina, som først og fremst er en del av landslagstroppen som følge av utenomsportslige årsaker. Det er imidlertid ingen tvil om at Iker Casillas er mannen som kommer til å vokte buret for Spania når alvoret sparkes i gang.

Spain Training Session
INNE I VARMEN: David de Gea er inne i landslagsvarmen, men må avfinne seg med å se Iker Casillas vokte buret for spanjolene.

Robin van Persie, Nederland

Robin van Persies rolle i dette Nederland-laget kan ikke undervurderes. Denne utgaven av det nederlandske landslaget er på ingen måte like stjernepreget som tidligere. Wesley Sneijder ikke er i nærheten av det nivået han hadde i forrige VM, og mye av det offensive ansvaret vil ligge på Van Persie og hans spisspartner, Arjen Robben.

Bakover på banen ser Nederland svakere ut enn på lenge. Følgelig kan det virke som om Louis van Gaal kommer til å gå for en 3-4-1-2-formasjon, hvor de åtte bakerste på banen primært ha ansvaret for det defensive. Nederland er trukket i en knalltøff gruppe med Spania og Chile. I 2012-form kan Robin van Persie avgjøre kamper nærmest på egen hånd, og det blir spennende å se om den hollandske stjernespissen har storformen inne.

Shinji Kagawa, Japan

Mange mener mye om Shinji Kagawa. David Moyes mottok kritikk fra alle mulige hold og vinkler for at han aldri klarte å få det beste ut av Shinji Kagawa, som i manges øyne er best i rollen bak spissen. I hard konkurranse med fortrinnsvis Wayne Rooney, blir Kagawa ofte dyttet ut på kanten i Manchester United.

Selv om den tidligere Borussia Dortmund-spilleren har en veldig høy stjerne i hjemlandet, har han imidlertid det samme problemet på landslaget. Keisuke Honda foretrekkes stadig i rollen bak spissen, noe som fører til at Kagawa blir dyttet ut på kanten også for Japan. Kagawa vil likevel ha en nøkkelrolle i sommerens VM, og er, sammen med Keisuke Honda, hjernen bak det aller meste som blir skapt offensivt hos japanerne.

Costa Rica v Japan - International Friendly
STOR STJERNE: Shinji Kagawa er meget populær i hjemlandet.

Phil Jones, England

Knallharde Phil Jones er en spillertype som den engelske fotballfansen elsker. 22-åringen er ikke typen til å skygge unna et potensielt sammenstøt i kamp om ballen. Som en følge av at Phil Jones’ anvendelighet, er han en meget nyttig mann å ha med i en 23-mannstropp. Jones kan brukes både som midtstopper, høyreback og defensiv midtbanespiller, men er ikke førstevalg i noen av de nevnte posisjonene. Gary Cahill og Phil Jagielka foretrekkes i øyeblikket i midtforsvaret til Roy Hodgson.

På midtbanen kjemper Jordan Henderson og Jack Wilshere om plassen med siden av Steven Gerrard, mens Glen Johnson sannsynligvis får tillit på høyrebacken, etter at Englands eksperimentering med James Milner på høyreback ikke slo heldig ut. Phil Jones spilte imidlertid en god kamp på stopperplass mot Ecuador, og det er ikke utenkelig at unggutten får sjansen dersom det ikke fungerer i Englands backfirer.

Chris Smalling, England

Mens Phil Jones regnes som et andrevalg på både stopperplass og som høyreback, virker mulighetene for spilletid mindre for Chris Smalling. I utgangspunktet kan det virke som om Smalling må avfinne seg med å følge VM fra benken, men kanskje kan han få noen minutter dersom Hodgson ønsker fysikk og luftstyrke i intense sluttminutter?

Danny Welbeck, England

Den hardtarbeidende og anvendelige Manchester United-spissen forventes å være førstevalget på venstrekanten til England. På motsatt side forventes Adam Lallana å få Hodgsons tillit, mens Alex Oxlade-Chamberlain, Raheem Sterling og James Milner gir England flere valgmuligheter på kantene. Det har blitt nevnt at Welbeck kan få en potensiell nøkkelrolle mot Italia, hvor Hodgson er nødt til å finne en løsning for å stoppe Andrea Pirlo, som kontrollerte midtbanen fullstendig da lagene møttes i 2012.

roowel
VIKTIGE: Mye av ansvaret for Englands angrepsspill hviler på skuldrene til disse to herremennene.

Wayne Rooney, England

Manchester Uniteds angrepsstjerne er den største profilen i denne England-troppen, og er den spilleren som i største grad kan kalles en verdensklassespiller. Mye ansvar hviler på Wayne Rooneys skuldre, som ikke har klart å lykkes i forhenværende mesterskap. Rooney vil bli foretrukket i rollen bak Daniel Sturridge, og vil bli en ekstremt viktig brikke i dette mannskapet.

Englands store styrke er at de er disiplinerte og velorganiserte, mens de fremover på banen hovedsakelig skaper sjanser på kontringer og dødball. Dersom Wayne Rooney er i toppform, kan han være den spilleren som slår den forløsende pasningen eller sender avgårde det avgjørende skuddet.

Antonio Valencia, Ecuador

Kaptein og nøkkelspiller, Antonio Valencia vil definitivt inneha en nøkkelrolle i dette ecuadorianske mannskapet. Valencia vil ha samme, typiske rolle som han har for Manchester United. Kantspilleren kommer til å fosse både oppover og nedover krittlinjen på Ecuadors høyreside, og har mye av ansvaret for å servere hodesterke Felipe Caicedo og navnebror Enner Valencia med gode innlegg.

Det er ingen tvil om at Valencia er selvskreven på dette laget, og tidligere har det til og med blitt spekulert i om United-spilleren kunne bli flyttet inn for å ha mer innflytelse på spillet. Dette virker imidlertid usannsynlig på nåværende tidspunkt.

valencia
RØD NØKKELFIGUR: Det kokte over for Antonio Valencia etter taklingen fra Raheem Sterling.

Patrice Evra, Frankrike

Til tross for hard konkurranse fra både Gaël Clichy og Lucas Digne, foretrekkes hyppig kritiserte Patrice Evra på venstrebacken til det franske landslaget. Mens mange vil hevde at Lucas Digne har mer å tilby offensivt, kommer Evras rutine Manchester United-spilleren til gode. Mannen som av mange har blitt omtalt som hjernen bak den famøse skandalen i 2010-VM, er en viktig mann også utenfor banen med sin sterke stemme i garderoben.

Dersom Didier Deschamps fortsetter med Karim Benzema på venstrekanten i en 4-3-3-formasjon, vil Evra få en viktig rolle som breddeholder på venstresiden til Frankrike. Det er imidlertid mer tenkelig at Griezmann vil brukes ut venstre, mens Benzema dyttes inn.

Nani, Portugal

Mange håper at dette VM-sluttspillet skal være det som vekker Nani til live. Den tekniske kantspilleren har vært et frustrasjonsmoment hos mange United-supportere, og har slitt med å spille seg inn i Manchester Uniteds førsteellever som følge av skader og ujevne prestasjoner. I sommerens VM forventes det imidlertid at Nani får tillit sammen med Cristiano Ronaldo og Hélder Postiga i Portugals angrepstrio. I toppform kunne Nani ha vært en spiller som kunne løftet dette Portugal-laget, men med det han har vist de siste årene, blir han heller sett på som et svakt ledd i en ellers sterk kjede.

nani4
EN SOVENDE STJERNE: Kan Nani finne tilbake til storformen?

Marouane Fellaini, Belgia

«Årets flopp». Den engelske pressen har ikke vært nådig med Marouane Fellaini i hans første sesong i Manchester United – den høyreiste belgieren har nærmest blitt symbolet på David Moyes’ mislykkede måneder som United-manager. Fellaini har definitivt kvaliteter som kan være med på å avgjøre fotballkamper, men United-spilleren må etter all sannsynlighet avfinne seg med at Axel Witsel, Mousa Dembélé og Kevin de Bruyne utgjør den sentrale midtbanetrioen hos Belgia.

Witsel og de Bruyne er selvskrevne, men Fellaini kan få sjansen dersom Wilmots ønsker mer fysisk tilstedeværelse på midtbanen. Steven Defour bidrar til ytterligere konkurranse om den stabiliserende midtbanerollen ved siden av Axel Witsel, og Fellaini blir mer en joker enn en viktig brikke i dette mannskapet.

Adnan Januzaj, Belgia

Etter å ha hatt muligheten til å spille for blant andre England, Kosovo og Albania, valgte vidunderbarnet omsider å spille for det belgiske landslaget. Adnan Januzaj har kun spilt om lag et kvarter for Belgia, men kan likevel bli en viktig joker i sommerens VM-sluttspill. Unggutten stiller riktignok bak Eden Hazard, Kevin Mirallas og Dries Mertens, men overblikket, teknikken og rykket til Januzaj gjør ham til en potensiell matchvinner. Adnan Januzaj er i øyeblikket et fjerdevalg, men 19-åringen blir definitivt å se på banen i sommerens VM-sluttspill.

janufell
JOKERE: Adnan Januzaj og Marouane Fellaini er i utgangspunktet ikke i Belgias startellever, men har ekstreme egenskaper som kan komme godt til nytte.
Powered by Labrador CMS