Markant dårligere uten RvP

United tar vesentlig færre poeng, og scorer færre mål, når nederlenderen ikke er med.

Publisert Sist oppdatert

Det er kanskje ikke den mest banebrytende statistikken, for få vil nok bli overrasket over at United tar flere poeng i snitt når Robin van Persie starter for Manchester United. Ei heller er det spesielt overraskende at klubben scorer mer i kamper klubbens toppscorer starter.

Uansett er det tankevekkende at United har slitt såpass mye uten Robin van Persie etter hans ankomst. Det har vært lite skader de siste årene, men skadehistorikken hans før det er viden kjent, og er ikke så veldig hyggelig lesning når en tar i betraktning tallene under.

Van Persie er skadet igjen nå, og kan bli borte i rundt en måned. Om United skal stige på tabellen bør altså tallene forbedres.

Statistikken gjelder kun for obligatoriske kamper siden Van Persie kom, og her teller vi poeng selv i kamper der det i utgangspunktet ikke blir utdelt poeng (cupspill).

Her er tallenes klare tale:

Poengstatistikk:

  • Robin van Persie har startet 53 kamper for Manchester United, og United har tatt 2,26 poeng i snitt på de kampene. Det er her snakk om 120 poeng.
  • I de 25 kampene Van Persie ikke har startet, har United derimot bare tatt 1,68 poeng i snitt, til sammen 42 poeng.
  • 2012/13 var snittet på kamper med Van Persie fra start på 2,33 poeng, mens snittet uten var på 1,71 poeng.
  • 2013/14 var snittet på kamper med Van Persie fra start på 2,08 poeng, mens snittet uten var på 1,68 poeng.

Interessant nok her har snittet uten Van Persie ikke blitt noe særlig dårligere denne sesongen, noe som det er sannsynlig at kan forklares gjennom Waynes Rooneys form. Men selv om forskjellen var mer markant i fjorårssesongen, er avstanden altså fortsatt stor. Det til tross for at det er naturlig å anta at de kampene Van Persie spiller på generell basis vil være tøffere, siden han i enkelte «enklere» kamper vil bli spart.

Målstatistikk:

  • United har scoret 2,09 mål i snitt på de 53 kampene Van Persie har startet, til sammen 111 mål.
  • I de 25 kampene Van Persie ikke har startet, har United bare scoret 1,72 mål i snitt, til sammen 43 mål.
  • 2012/13 var snittet på kamper med Van Persie fra start på 2,20 mål, mens snittet uten var på 1,79 mål.
  • 2013/14 var snittet på kamper med Van Persie fra start på 1,77 mål, mens snittet uten var på 1,64 mål.

Her er forskjellen mellom 2012/13 og 2013/14 enda tydeligere, siden det denne sesongen er klart mindre forskjell på kamper med og uten Van Persie. Siden det er snakk om færre kamper vil enkeltkamper gi tydeligere utslag, og det vil her kanskje være mer interessant å se samme statistikk mot slutten av sesongen.

OBS! Tallene over tar ikke høyde for kamper der Van Persie har kommet inn. Under innsamlingen av tallene ble det konkludert med at selv om resultater hadde forandret seg etter innbytte av Van Persie ved noen anledninger, så var det noe som slo begge veier.

Enkelte ganger scoret United flere etter at Van Persie var byttet inn (som ved cuputligningen mot West Ham), andre ganger (som mot Norwich hjemme i fjorårssesongen, da United scoret tre mål etter at nederlenderen var byttet ut) så ble det bedre uten ham.

Powered by Labrador CMS