Bare lillebror i supercupen

SKOPJE: Hittil i historien har den europeiske supercupen bare skapt vonde minner for Manchester United.

Publisert Sist oppdatert

Den europeiske supercupen, eller UEFA Super Cup som den offisielt heter, er trofékampen som binder den forrige sesongen sammen med den nye, som en slags kontinental Community Shield.

Fra 1972 til 1999 var supercupen et oppgjør mellom vinneren av Champions League og Cupvinnercupen, helt til UEFA-cupen, nå kjent som Europa League, erstattet sistnevnte turnering.

Mens Real Madrid har løftet trofeet på sine tre siste forsøk, står Manchester United med to strake tap siden Brian McClair ble matchvinner for 26 år siden.

1991: Vant på Old Trafford

I SKOPJE: Eivind Brennhovd Holth.

Første gang Manchester United var involvert i den europeiske supercupen var i 1991, samme år som de vant Cupvinnercupen mot Barcelona i Rotterdam.

Kampen mot serbiske Røde Stjerne ble spilt på Old Trafford, men mannskapet til Sir Alex Ferguson fikk det ikke lett. Steve Bruce misbrukte et straffespark, mens Dejan Savicevic og Darko Pancev hadde store sjanser for bortelaget. Midtveis i andreomgang reddet Brian McClair dagen og skaffet United deres første og hittil eneste triumf i supercupen.

1999: Salas matchvinner

Etter den fantastiske trippel-sesongen, var naturligvis Manchester United store favoritter da de møtte Lazio, vinneren av UEFA-cupen, i Monaco.

Roma-klubben klarte imidlertid det verken Juventus eller Inte klarte et halvt år tidligere og slo United 1-0 etter en scoring av Marcelo Salas. Chileneren sendte en volley i nettet bak United-keeper Raimond van der Gouw.

ITALIENSK MESTER: Lazio slo United 1-0 i Monaco i 1999.

2008: Nytt nederlag i Monaco

Også ni år senere betalte United prisen for en slags europeisk bakrus i supercupen, da mot russiske Zenit som samme vår hadde sett United slå Chelsea på straffespark på rivalens stadion i Moskva.

Pavel Pogrebnyak sendte russerne i ledelsen med en heading rett før pause, før Danny doblet ledelsen i sin debut. Wayne Rooney og Carlos Tevez kombinerte fint med Nemanja Vidic, da han reduserte til 1-2 med et drøyt kvarter igjen på klokka, men det ville seg ikke i Monaco. United fikk ballen i mål, men i stedet for utligning, ble Paul Scholes avblåst for hands og fikk sitt andre gule kort.

SÅ RØDT: Paul Scholes ble utvist etter to gule kort mot Zenit i 2008.

Kan tangere Milan

Real Madrid står med tre strake seirer i supercupen og kan bli det første laget som løfter trofeet to år på rad siden Milan gjorde det i 1989 og 1990.

Det spanske hovedstadslaget slo som kjent Juventus i Champions League-finalen i Cardiff i begynnelsen av juni. Cristiano Ronaldo ble turneringens toppscorer med to scoringer i 4-1-seieren, mens Casemiro og Marco Asensio sto for de øvrige målene.

Både i 2016 og 2014 var Sevilla Real Madrids motstander i supercupen. I 2014 avgjorde Ronaldo med to nettkjenninger, mens Asensio, Sergio Ramos, Daniel Carvajal og Lucas Vazquez sto for målene i 4-1-seieren på Lerkendal i fjor. I 2002 slo et stjernespekket Madrid-lag Feyenoord 3-1.

I de to første forsøkene ble det derimot tap. Først mot Chelsea i 1998 og deretter mot Galatasaray i 2000.

TIL TOPPS: Sergio Ramos kunne løfte trofeet på Lerkendal i fjor.

Historisk sett har dermed Real Madrid et ganske så solid overtak før tirsdagens oppgjør i Skopje.

Spanske lag har vunnet de tre siste finalene i supercupen og sju av de siste åtte. Forrige gang et spansk lag tapte mot en utenlandsk motstander var da Real Madrid tapte mot Galatasaray for 17 år siden.

Samtidig har ikke et engelsk lag vunnet supercupen siden Liverpool slo CSKA Moskva i 2005. Siden den gang har United (2008) og Chelsea (2012 og 2013) tapt sine kamper.

Det blir ikke noe enklere av at Champions League-mesteren har slått Europa League-mesteren de fire siste sesongene.

Som et apropos med positivt fortegn tar vi imidlertid med oss at United vant Premier League begge sesongene de tapte den europeiske supercupen.

Hvem er drømmekjøpet?

7 DAGER IGJEN TIL SERIESTART! ⏰Hvem ville du hentet til Manchester United, hvis du kunne velge helt fritt? 🎁

Posted by Manchester United Supporters Club Scandinavia on Sunday, August 6, 2017

 

Ronaldo-hattrick og Nani-utvisning

Det er ikke mer enn to uker siden Manchester United og Real Madrid spilte 1-1 i Santa Clara, der Jesse Lingard og Casemiro kom på scoringslisten.

Forrige gang de to lagene møttes i sesong var de to skjebnekampene i 2013 som viste seg å være Fergusons siste opptreden i Champions League. Cristiano Ronaldo og Danny Welbeck scoret målene i en 1-1-kamp på Santiago Bernabeu, før Ronaldo og Luka Modric sendte Real Madrid videre fra Old Trafford etter en kontroversiell Nani-utvisning.

SPANSK FORDEL: Real Madrid og Cristiano Ronaldo har historisk sett et godt tak på United.

Gangen før det var det faktisk ti år siden forrige møte mellom de to gigantene. Også da trakk Real Madrid det lengste strået og gikk videre til semifinalen etter et hattrick av brasilianske Ronaldo.

Første gang lagene møttes i moderne tid var i 1999/2000, også det i kvartfinalen i Champions League. Real Madrid vant på Old Trafford og gikk til slutt til topps i turneringen.

Kilder: UEFA.com

Powered by Labrador CMS