Det avgjørende skjebneoppgjøret

PREVIEW: David Moyes sin siste test eller ei, hjemmekampen mot Olympiakos kan definere sesongen for United.

Publisert Sist oppdatert

Det er enklere å spørre seg hva som ikke står på spill på Drømmenes Teater onsdag kveld, enn å prøve å definere viktigheten av å avansere til kvartfinalen i Champions League for Manchester United og ikke minst for manager David Moyes.

På tirsdagens pressekonferanse uttalte Moyes at hans situasjon er uendret etter tapet for Liverpool, men mange mener Olympiakos-kampen er skottens siste mulighet til å overbevise eierne om at han kan snu den nåværende situasjonen. Stuart Mathieson er imidlertid én av de som er uenig.

Les alle sakene om kampen!

Åttendelsfinalen vil ikke bare kunne være avgjørende for managerens fremtid i klubben, men vil også være med på å definere sesongen i stor grad. Med 4. plassen i ligaen ute av rekkevidde samt exit i de hjemlige cupene, er det kun Champions League-trofeet United er med å kjempe om. Kampen mot Olympiakos kan i så måte bli sesongens siste virkelig avgjørende kamp, selv om Manchester City også kommer på besøk senere i mars.

Om United skulle rykte ut er det første gang siden våren 1989 at Uniteds sesong er «over» i midten av mars. 25 år siden, altså. I hver sesong siden har de enten hatt et trofe eller en Champions League-plass å kjempe for.

Omstendighetene tatt i betraktning er det nok ikke mange som tror på at United er ett av finalelagene som vandrer ut på Estádio da Luz i mai, men et avansement og en kvartfinale kan uansett bedre stemningen rundt klubben.

Utgangspunktet før onsdagskvelden er greit nok. Vinner United med tre mål går de videre. Vinner United 2-0 blir det ekstraomganger. Alt annet gir gresk avansement.

rvpol

Manchester United

Vi lar Liverpool-kampen ligge. Ett skudd på mål i løpet av 90 minutter på Old Trafford taler for seg selv, og det er ikke tid til å sørge.

Champions League er som nevnt ovenfor det eneste United-spillerne har igjen å spille for i år, og med den avslutningen United-fansen leverte på søndag er det grunn til å tro at mannskapet Moyes sender utpå vil få all den støtten de kan drømme om i jakten på det som i så fall vil være en imponerende snuoperasjon av et formsvakt United.

Den greske tragedien i Pireus ble sponset av Alejandro Dominguez og Joel Campbell, og ble karakterisert som Uniteds verste forestilling i Europa av manager Moyes. Forsvaret vaklet som en gjeng hodeløse høner, midtbanen hang ikke med, og på topp misset Robin van Persie sjansene han satt i fjor. Før tapet for Liverpool var det imidlertid optimisme å spore da West Bromwich ble slått 3-0 borte på The Hawthorns.

Når det gjelder laget vet vi at Juan Mata selvfølgelig fortsatt er indisponibel. Moyes sa ingenting om skadesituasjonen på tirsdagens pressekonferanse, men på den åpne delen av treningen manglet Jonny Evans og Chris Smalling som dermed er usikre.

Før kampen mot Liverpool friskmeldte Moyes langt på vei Javier Hernandez og Nani, selv om ingen av dem fikk plass på benken.

Manchester United Training Session

Liverpool (h) 0-3
West Bromwich (b) 3-0
Olympiakos (b) 0-2
Crystal Palace (b) 2-0
Arsenal (b) 0-0

Olympiakos

Mens det unektelig er nedgangstider i Manchester, er situasjonen en helt annen i havnebyen Pireus. Olympiakos kommer nemlig til Old Trafford som nybakte seriemestere med fem kamper igjen å spille. Klubbens 41. ligatittel ble sikret med 2-0 seieren over Panthrakikos på lørdag.

Les alle sakene om kampen!

Likevel har ikke formen den siste tiden vært like god som den greske tabellen tilsier. Etter kampen mot United tapte Olympiakos to kamper på rad mot Panathinaikos (0-3) og PAOK (1-2).

Med den spanske taktikeren Michel vil Olympiakos naturligvis sikte seg inn på å fullføre innersvingen de er i ferd med å ta på United. Førsteprioritet vil nok være å unngå baklengs, men et bortemål vil sende offensivt sterke Olympiakos et langt skritt nærmere deres første kvartfinale siden 1999.

I januar mistet klubben sin soleklare toppscorer Konstantinos Mitroglou til Fulham, uten at det så ut til å svekke laget spesielt mot United sist. Forhåpentligvis er forsvarsfireren mer obs på hva Olympiakos-angrepet kan utrette denne gangen.

Akkurat som i kampen i Hellas er spissen Marko Scepovic indisponibel, mens ringreven Javier Saviola muligens kan rekke oppgjøret på Old Trafford. Michael Olaitan er ute med skade.

Olympiacos FC v Manchester United - UEFA Champions League Round of 16

Panthrakikos (h) 2-0
PAOK (b) 1-2
Panathinaikos (h) 0-3
Manchester United (h) 2-0
OFI Kreta (b) 4-0

Verdt å vite

United har vunnet samtlige kamper mot greske lag hjemme på Old Trafford. Med unntak av den første kampen i årets CL mot Olympiakos er United ubeseiret mot gresk motstand og har alltid scoret.

  • 23/10 2002: Olympiakos vs Manchester United 2-3 (Blanc, Veron, Scholes)
  • 1/10 2002:  Manchester United vs Olympiakos 4-0 (Giggs 2, Veron, Solskjær)
  • 23/10 2001: Manchester United – Olympiakos 3-0 (Solskjær, Giggs, Van Nistelrooy)
  • 10/10 2001: Olympiakos – Manchester United 0-2 (Beckham, Cole)

Mot andre lag fra Hellas:

  • 26/11 2003: Panathinaikos – Manchester United 0-1 (Forlan)
  • 16/9 2003: Manchester United – Panathinaikos 5-0 (Silvestre, Fortune, Solskjær, Butt, Djemba-Djemba)
  • 7/3 2001 Panathinaikos – Manchester United 1-1 (Scholes)
  • 21/11 2000: Manchester United – Panathinaikos 3-1 (Sheringham, Scholes 2)
  • 2/10 1991: Manchester United – Athinaikos 2-0 (Hughes, McClair) e. e. o.
  • 18/09 1991: Athninaikos – Manchester United 0-0
moyesmiguel

Olympiakos har spilt 11 kamper på engelsk jord i Europacup-sammenheng. Det har endt med 11 tap og målforskjellen: 3-34.

Olympiakos har møtt engelsk motstand i sluttspillet i CL fem ganger og har røket ut samtlige ganger.

Olympiakos har tidligere ledet 2-0 etter den første kampen i et sluttspill i Europa tre ganger. Alle de tre gangene har klubben gått videre.

Sist Olympiakos var i kvartfinalen i CL var i 1999, året da Fergusons United vant.

United har kun snudd tap i den første kampen til sammenlagtseier en gang. Det var mot Roma i 2007 (1-2 borte og 7-1 hjemme).

United kan ta sin fjerde strake hjemmeseier i CL for første gang siden 2007/08 da det endte med triumf i Moskva.

Andre ganger United har tapt den første kampen:

  • 1996/97: Dortmund (0-1 h, 0-1 b)
  • 2000/01: Bayern Munchen (0-1 h, 1-2 b)
  • 2002/03: Real Madrid (1-3 b, 4-3 h)
  • 2003/04: Porto (1-2 b, 1-1 h)
  • 2004/05: AC Milan (0-1 h, 0-1 b)
  • 2009/10: Bayern Munchen (1-2 b, 3-2 h)

Dommeren

Pipeblåseren på Old Trafford onsdag kveld vil være en nederlandske Björn Kuipers som er ansett som en av de beste dommerne i Europa.

40-åringen har en fin merittliste bak seg og et omdømme som en relativt ukontroversiell dommer. Han er på den såkalte A-listen over de beste dommerne i Nederland, han har vært FIFA-dommer siden 2006 og har dømt finaler i Confederations Cup (Brasil-Spania, 2013) og Europa League (Benfica-Chelsea, 2013).

Tidligere i år har han dømt storkampene City-Bayern og Dortmund-Arsenal hvor han totalt delte ut seks gule og ett rødt kort.

Ved to anledninger tidligere har Kuipers dømt United, mot Wolfsburg i 2009 og mot Basel i 2011, men nederlenderen har aldri vært på Old Trafford.

LIVE-oppdatering/scoringsvarsel

Om du ikke skulle ha mulighet til å få med deg overføringen av kampen, kan du alternativt følge vår LIVE-oppdatering på united.no – eller få scoringsvarsel tilsendt på SMS. Dersom du ikke allerede abonnerer på sistnevnte tjeneste, kan du sende meldingen UNITED til 2242, og du vil motta lagoppstilling, scoringer underveis, og i tillegg en kort pause- og sluttrapport.
Tjenesten, som dessverre kun er tilgjengelig for norske mobilabonnenter, koster kr. 1,- per melding.

Avmelding

Dersom du skulle ønske å melde deg av SMS-tjenesten, må du sende meldingenUNITED STOPP til 2242.

Powered by Labrador CMS