maria101121a

Fem ting vi lærte av nok en god uke for United-kvinnene

Publisert Sist oppdatert

Manchester United vant 3-0 mot Tottenham på overbevisende vis på søndag, og sikret med det tre viktige poeng, bare noen dager etter den imponerende seieren borte mot Arsenal i ligacupkvartfinalen.

Her er fem ting vi lærte av det som, bortsett fra Millie Turners problem med pulsåren i halsen, må sies å ha vært nok en god uke for Marc Skinners lag.

1. To poeng bak serielederen – men en bitter fjerdeplass er fortsatt klart mer sannsynlig enn ligatittel

At poengene kom mot Tottenham, som også er med helt der oppe og kjemper om en topp tre-plassering er selvsagt svært positivt, selv om det neppe er Tottenham som blir den tøffeste konkurrenten om en topp tre-plassering.

Det var uansett viktig å hevne seg fra bortekampen, hvor Spurs på frustrerende vis utlignet like før slutt.

Med denne seieren tok United steget opp fra tredjeplass til andreplass, takket være at Chelsea spilte 0-0 hjemme mot Brighton.

Tabellsituasjonen i toppen ser nå slik ut:

1. Arsenal – 26 poeng (11 kamper spilt)
2. Manchester United – 24 poeng (12 kamper spilt)
3. Chelsea – 22 poeng (10 kamper spilt)
4. Tottenham – 21 poeng (12 kamper spilt)
5. Manchester City – 20 poeng (12 kamper spilt)
6. Reading – 19 poeng (11 kamper spilt)

United ligger to poeng bak serielederen – men en bitter fjerdeplass er nok fortsatt mer sannsynlig enn at Marc Skinners lag plutselig skal ha blitt klar for en reell tittelkamp. Det er jo da også verdt å merke seg kampantallet til både Chelsea og Arsenal.

Allerede i løpet av midtuka (hvor Arsenal og Chelsea spiller hver sin hengekamp, hjemme mot henholdsvis Brighton og West Ham) er trolig Arsenal fem poeng foran United, mens Chelsea trolig er forbi, med én kamp til gode.

Selv om United har imponert mer enn Arsenal og Chelsea i det siste, så er tredjeplass en posisjon undertegnede gladelig hadde takket ja til om jeg fikk lov til å velge nå.

Risa
VANT IGJEN: Alessia Russo, Ona Batlle, Leah Galton, Hayley Ladd og Vilde Bøe Risa feirer sistnevntes scoring.

2. Ex-red Heath ødela for City igjen – og hjalp med det United

Ja, la oss se litt nærmere på situasjonen nå i kampen om den viktige tredjeplassen.

Vi har hele tiden gått ut fra at Manchester City blir den tøffeste konkurrenten der til slutt (og Uniteds 3-0-seier mot Tottenham indikerer vel fort at det stemmer), og i helga så det ut til at City ville ta en svært viktig 1-0-seier mot Arsenal.

Khadija Shaw hadde gitt City ledelsen på Academy Stadium, og så ut til å bli matchvinner, men på overtid utlignet ex-red Tobin Heath:

Dette er selvsagt ikke første gangen Heath har scoret mot Manchester City.

I fjorårssesongens 2-2-kamp på Leigh Sports Village lå United under 0-2 til pause, og da var det Heaths reduseringsmål som fikk United inn i kampen igjen.

Heath var svært populær mens hun var i United, og her fikk vi en ny grunn til å juble for Heath-scoring.

Nå er City fire poeng bak United, med samme antall kamper spilt.

Dermed kan United fort være foran City på tabellen også selv om det skulle ende opp med å bli tap i de to neste ligakampene, som er borte mot Arsenal og borte mot nettopp City. 

I samme runde som United møter Arsenal, så spiller nemlig Manchester City borte mot Chelsea.

SCORET MOT CITY: Tobin Heath, her etter målet mot City i november 2020.
SCORET MOT CITY: Tobin Heath, her etter målet mot City i november 2020.

3. Den sentrale midtbanen bidrar mer og mer

Ella Toone bidrar uansett om hun spiller som spiss, kant eller i en offensiv midtbanerolle. I helga ble det en ny målgivende pasning for Toone.

Det som er mer interessant, er bidragene fra de andre sentrale midtbanespillerne i det siste.

Kaptein Katie Zelem har levert målgivende pasninger i to kamper på rad, og scoret i de to kampene før det. Trolig er hun inne i sin beste form noen sinne i United.

Manchester United Women v Manchester City Women - Barclays FA Women's Super League
I SIN BESTE UNITED-FORM? Katie Zelem har levert målpoeng i sine fire siste kamper.

I tillegg leverer Hayley Ladd og Vilde Bøe Risa solid for tida også, både spillemessig og med målpoeng. Mot Tottenham scoret både Bøe Risa (etter målgivende fra Zelem) og Ladd (etter målgivende fra Toone).

I den siste kampen før jul, mot Aston Villa, bidro både Ladd og Bøe Risa med forarbeid til scoringer, og i kampen før det igjen scoret begge to. Mot Villa scoret for øvrig også Lucy Staniforth.

Ladd og Bøe Risa spilte ikke like mye som de kanskje hadde håpet på i høstmånedene, men i vinter har begge spilt mye, og begge har tatt godt vare på mulighetene.

Det gjør at Jackie Groenen, som regel et åpenbart førstevalg på midtbanen, må kjempe for å komme seg inn i elleveren igjen nå etter skaden som satte henne ut av spill noen måneder.

midtbanewomen2122
HARD KAMP OM PLASSEN PÅ MIDTBANEN: Vilde Bøe Risa, Katie Zelem, Jackie Groenen og Hayley Ladd er alle lystne på å spille fast, og i tillegg leverte også Lucy Staniforth ganske bra før jul.

4. Galton kan score mot flere lag enn Birmingham!

Uniteds tredje mål mot Tottenham ble scoret av Leah Galton, hennes fjerde mål hittil denne sesongen.

Det var på ingen måte et spesielt vakkert mål, men bare det at hun var på riktig sted til riktig tid er positivt, for hun var ikke på sitt mest produktive i 2021.

Hele kalenderåret 2021 scoret hun to mål. I 2022 har hun allerede scoret tre mål.

Pussig nok hadde alle målene hennes i 2021 og 2022 vært mot Birmingham før dette målet mot Tottenham.

Galton scoret på denne datoen i fjor, mot Birmingham på Leigh Sports Village, men etter det scoret hun ikke før neste gang hun møtte Birmingham, nemlig i september denne sesongen. Så ble det to nye mål mot Birmingham nå tidligere i januar, før det altså endelig ble mål mot et annet lag nå.

Manchester United Women v Tottenham Hotspur Women - Barclays FA Women's Super League
SCORET MOT SPURS: Leah Galton, som her skal få en klem av Vilde Bøe Risa.

5. Det har vært stengt defensivt i det siste – men Turners fravær kan koste United dyrt

Helga var ikke bare positiv for Manchester United.

Før kampen mot Tottenham ble det nemlig meldt fra klubben at Millie Turner blir ute på ubestemt tid på grunn av problemer med pulsåren i halsen.

Med United på vei inn i den trolig aller viktigste perioden av sesongen, så er det dårlig nytt.

Etter 2-2 i ligacupen mot Leicester i Millie Turners retur fra skade i desember, så har United etter det vunnet seks kamper på rad – uten å slippe inn mål. 

I den siste av disse kampene var jo da som nevnt ikke Turner med, hun ble erstattet av Maria Thorisdottir, og det blir nok fort løsningen fremover også.

Thorisdottir spilte mye i høst, og leverte tidvis bra, men samtidig har ikke samarbeidstriangelet Thorisdottir/Mannion/Earps fungert like godt som Turner/Mannion/Earps.

Nå må konsekvensene av Turners fravær bli så små som mulig fremover. I de neste ligakampene, mot Arsenal og Manchester City, så må United levere sterke defensive prestasjoner om det skal bli poeng, og spesielt mot City trenger United å unngå tap.

Dette blir Maria Thorisdottirs viktigste test som United-spiller.

Det var uansett en god start mot Tottenham siden United holdt nullen igjen.

Manchester Women Training Session
UTE AV SPILL: Viktige Millie Turner.

Powered by Labrador CMS