– PSG har tydelige svakheter

PSG-kampen nærmer seg stormskritt, og United er et annet lag nå enn for litt over en måned siden. Hva er ståa i PSG? Vi har snakket med en av de nordmennene som kan mest om fransk fotball.

Publisert Sist oppdatert

United har under Ole Gunnar Solskjær fått vist at det fortsatt er en klubb som må bli tatt på alvor som en tøff motstander.

Tottenham og Arsenal har blitt slått, og snart skal United møte et hovedstadslag fra et annet land også – nemlig Paris Saint-Germain.

Vi har slått av en prat med en med god kjennskap til både United og fransk fotball – Arilas Ould-Saada har fulgt United tett for VG den siste tiden – og har i tillegg i årevis vært en av de nordmennene som har fulgt fransk fotball tettest.

Han mener Champions League er ekstremt viktig for PSGs eiere nå.

– Det betyr absolutt alt for troverdigheten til PSGs prosjekt å lykkes i Champions League nå. De har fortsatt ikke kommet seg forbi kvartfinalene siden Qatars inntog i klubben, og selv om de ofte har blitt stoppet av vanskelige trekninger, så er det en liten skandale at de stadig vekk ryker ut i åttedelsfinalen. Det må nok minst en semifinale til for å kunne kalle Thomas Tuchels første sesong en suksess, for i fransk fotball vinner de uansett det meste.

PARIS: Parc des Princes.

Ould-Saada mener PSG hittil i sesongen har fremstått som et lag som blir bedre og bedre.

– Ja, PSG har vist tydelige tegn til bedring denne høsten og vinteren. Det er bare å sammenligne den begredelige prestasjonen i den første kampen mot Liverpool og den svært solide kampen de leverte i returoppgjøret mot samme lag.

– Laget har blitt mer sammensveiset og bedre kollektivt, og Tuchel har fått dem til å beherske flere forskjellige formasjoner og taktikker. Det gjør dem mer uforutsigbare.

HAR FORBEDRET PSG: Thomas Tuchel.

I ligaen har PSG så god kontroll at det melder seg spørsmål om det kan bli problematisk at de ikke får nok kamper med betydning.

– Jeg tror nok ikke det er positivt for Paris når det er så lite å spille for som det vil være denne sesongen, men det skal sies at det ikke gikk særlig bra i Champions League da de kjempet en gullkamp mot Monaco og Nice på våren i 2016 heller. Generelt sett tror jeg det beste er å være inne i rytmen med viktige kamper mot god motstand, selv om det kan være en fordel å kunne hvile flere spillere i helgen før slike kamper. Nøkkelen er å holde intensiteten og motivasjonen høy uansett motstander, noe PSG viste at de kan gjøre med en 9-0-seier over Guingamp.

Var PSG latterlig gode, eller var Guingamp latterlig svake?

– Det blir feil å si at Guingamp var latterlig svake, for dette er et lag som slo PSG ut av ligacupen bare ni dager i forveien. Dette handlet nok aller mest om et PSG-lag som var ekstremt revansjelystne, og da kan det gå stygt ut over et lag som selvfølgelig ikke er i nærheten av å ha de samme kvalitetene, sier Ould-Saada.

– Når de er toppmotiverte og i god form er PSG et fryktinngytende lag for hvem som helst, enten du heter Guingamp eller Manchester United.

FRYKTINNGYTENDE: PSG, her representert ved noen av de største stjernene.

Tydelige svakheter

PSG er altså fryktinngytende når de er i form, men Ould-Saada mener også at PSG har svakheter.

– PSG har tydelige svakheter. Den første er ankerposisjonen på midtbanen. Der har de fortsatt ikke klart å erstatte Thiago Motta, ettersom de har brukt så mye penger på Neymar og Kylian Mbappé at de ikke har kunnet kjøpe den balanserende midtbanespilleren laget åpenbart trenger. Men det er ikke utenkelig at det kommer inn en spiller i denne posisjonen i løpet av januarvinduet.

– En annen svakhet er mangelen på defensive bidrag fra Neymar og Mbappé. Dette har sett litt bedre ut i det siste, men man ser fortsatt for ofte at dette skaper ubalanse i laget og setter forsvaret i fare. Og så er det skadesituasjonen som begynner å se bekymringsfull ut: Neymar har skadet ankelen, mens Marco Verratti trolig blir ute i noen uker.

SKADET: Akkurat hvor lenge, er foreløpig usikkert.

Verratti-skaden gir grunn til bekymring for Thomas Tuchel. Ould-Saada mener det kan omtales som en krise hvis han mangler når det virkelig gjelder.

– Det er krise hvis Verratti mangler mot United. Han er PSGs beste midtbanespiller og nesten den eneste de har som hører hjemme sentralt på midten. Rabiot er ute i kulden på grunn av kontraktssituasjonen, så PSG er nødt til å gjøre noen grep hvis også Verratti mangler.

– De har spillere som Ángel Di María og Julian Draxler som kan flyttes inn i midten, men jeg mener de trenger et solid kjøp på midtbanen i januar.

IKKE ET FULLGODT ALTERNATIV: Julian Draxler.

– Ikke like sikker nå

Det er altså ting som har forandret seg både i United og i PSG siden trekningen ble gjennomført.

– Jeg tror PSG er ganske fornøyd med trekningen, men jeg tror de var mer fornøyd da kampene ble trukket enn de er nå. De får to gigantiske oppgjør som vil få enorm oppmerksomhet over hele verden, og motstanderen er samtidig overkommelig.

– For noen uker siden virket United som lettere motstand enn Atlético Madrid og Tottenham, men nå er jeg ikke like sikker. Franske fotballeksperter gledet seg til å se PSGs angrepstrio mot et svakt United-forsvar, men etter at Ole Gunnar Solskjær tok over, har det vokst frem en slags bekymring. Ikke minst fordi Marco Verratti og Neymar har skadet seg, Adrien Rabiots situasjon er fortsatt fastlåst, og PSG har foreløpig ikke styrket seg på midtbanen.

Så hva tror egentlig Ould-Saada vil skje?

– Jeg mener PSG er klare favoritter, men ikke like store som da trekningen fant sted. 65-35 hvis jeg skal tallfeste det akkurat nå. United har på papiret spillerne som skal til for å gi PSG en kamp til døren, og foreløpig ser det ut til at Solskjær klarer å få det beste ut av dem.

OGS MOT PSG: Solskjær har fått en brillefin start på perioden som United-manager, men kan det gå bra også mot stjernegalleriet til PSG?

Powered by Labrador CMS