tenhagglazer2023

– Rasende Ten Hag nektes å kjøpe spillere før eierskapssituasjonen er løst

Publisert Sist oppdatert

Et salg av Manchester United er på trappene, men hva skjer når?

I denne saken vil united.no hele tiden samle de ferskeste ryktene og viktigste nyhetene rundt det mulige oppkjøpet av klubben. I den grad det er naturlig vil vi også komme med vår mening om ulike rykter eller påstander her – hvis det er mer naturlig enn å skrive lengre kommentarer om utviklingen.

Rapportene handler stort sett fortsatt om det blir Sjeik Jassim Bin Hamad Al Thani eller Sir Jim Ratcliffe som ender opp med å ta over – eller om det ikke blir noe salg i det hele tatt.

Fordi saken har vært i kontinuerlig utvikling siden november 2022 kan du lese alt United.no har rapportert om saken her:

Dette har skjedd og skjer rundt salget av Manchester United – en tidslinje fra november til dags dato

Torsdag 22. juni:

Daily Mirror: – Rasende Ten Hag nektes å kjøpe spillere før eierskapssituasjonen er løst

Dette samsvarer kanskje ikke 100% med alle tidligere rapporter, så vi ville derfor tatt det med en klype salt, men Daily Mirrors David McDonnell skriver i alle fall at Glazer-familien nekter å gi sin godkjenning til spillerkjøp før oppkjøpssituasjonen er løst, og at det er en situasjon som gjør Erik ten Hag rasende.

Ten Hag skal ifølge artikkelen tidlig i vår ha identifisert overgangsmål, i tillegg til å bestemme seg for hvilke spillere som kan dra, i håp om å kunne handle tidlig i overgangsvinduet.

The Sun skrev for noen dager siden også at Ten Hag er sint for at hans ønske om å signere Declan Rice hindres av usikkerheten knyttet til eierskapssituasjonen, men saken vart ført i pennen av en av avisas minst treffsikre på United-stoff.

Det har fra annet hold blitt hevdet at det er «business as usual» i Uniteds rekrutteringsavdeling.

– Realiteten er at Uniteds rekrutteringsavdeling er i det de refererer til som «BAU» – business as usual. Budsjettet er satt for lenge siden, og arbeidet pågår. Størrelsen på overgangsbudsjettet kommer ikke an på hvem, om noen, som overtar kontrollen fra Glazer-familien, skrev Mike Keegan i Daily Mail for litt over en uke siden.

Det meldes også fra flere hold om United-bud på Mason Mount, men det skal selvsagt sies at hvis David McDonnell har rett, så kan jo United fortsatt jobbe med overganger uavhengig av om de kan sluttføres helt ennå.

Onsdag 21. juni

CBS: – Avanserte forhandlinger bak lukkede dører

Det har vært stille rundt oppkjøpsprosessen i det offentlige rom etter at Reuters torsdag 15. juni meldte at Sjeik Jassim hadde fått eksklusivitet rundt oppkjøpet.

Nå skriver amerikanske CBS at det skjer ting i kulissene og at det foregår avanserte forhandlinger og betydelige steg i prosessen er underveis bak lukkede dører.

Det skrives ingenting om hvem det er som er Glazer-familiens favoritt til å få eksklusivitet.

 

Tirsdag 20. juni

Utålmodig Neville: – Ikke godt nok

Vi er inne i den siste tredjedelen av juni måned, og United er fortsatt ikke solgt.

Sjeik Jassim og Qatar er per nå den største favoritten til å overta, men ingenting tyder på at Sir Jim Ratcliffe og INEOS har gitt opp heller.

Utsettelse på utsettelse skaper usikkerhet i United denne sommeren, og Gary Neville er ikke imponert over hvordan Glazer-familien håndterer situasjonen.

– Det er pinlig. Men det er slik de har gjort det, dra alt ut i tid, alltid i egeninteresse, sa Neville da han gjestet BBC 5 Live.

Han mener at kommunikasjonen også burde vært bedre.

– At fansen ikke blir oppdatert av eierne på eierskapssalget er ikke godt nok, men det passer inn i [mønsteret for] hvordan de har operert i 20 år nå.

Fredag 16. juni

BBC: United er fortsatt i forhandlinger med flere interesserte parter

Etter at Reuters torsdag hevdet at det foregikk forhandlinger om å gi Sjeik Jassim eksklusivitet, så ble den påstanden avvist fra flere hold.

BBCs Simon Stone twitret om det torsdag, og fredag morgen ble det også publisert en BBC-artikkel fra Stone om at United fortsatt forhandler med flere interesserte parter om eierskapet i United, som han jo også skrev på Twitter.

Sjeik Jassim/Qatar og Sir Jim Ratcliffe/Ineos omtales fortsatt som hovedkandidatene i kampen om eierskapet.

Torsdag 15. juni

Times: – Ny eier ikke på plass før sesongen starter

Etter at Reuters torsdag meldte at Sjeik Jassim hadde vunnet frem og hadde begynt å forhandle rundt eksklusive rettigheter i den langdradde oppkjøpssagaen strør The Times nå ytterligere salt i sårene på supportere som ønsker en snarlig avgjørelse på oppkjøpet.

Torsdag kveld skriver avisen at det er lite sannsynlig at noen ny eier vil være på plass før Premier League-sesongen sparkes i gang. Det har vært bredt rapportert at Glazer er nær med å annonsere hvem som er foretrukket budgiver, men Times skriver at godkjenningsprosessen før en handel kan fullføres vil ta ytterligere åtte til tolv uker.

Sir Jim Ratcliffe er ifølge Times også fortsatt favoritt til å gå seirende ut av budrunden og rapportene om at Sjeik Jassim skal ha fått eksklusivitet har blitt bredt avvist. Rapportene var nytt også for Qatar-konsortiet og frustrasjonen med Raine Group fortsetter å øke for Sjeik Jassim.

Økonomi-journalist i BBC: – «Done Deal» når aksjen når $30

Da Reuters torsdag meldte om at det nå var forhandlinger om å gi Sjeik Jassim eksklusiv tilgang til forhandlingene skjøt aksjekursen på Manchester United PLC i været og steg på kort tid fra rundt $18 til $26,64 på det høyeste.

Det er tett opp mot det aller høyeste som United-aksjen noensinne har vært på, som var tilbake i februar da verdien på et tidspunkt var på $26,84.

Økonomi-journalist i BBC, Faisal Islam, fulgte aksjeutviklingen tett i timene rundt Reuters-meldingen og sier at så fort aksjekursen nærmer seg $30 så vil det være trolig at en fullførelse av salget vil være veldig nære.

Islam mener også at det nå er Qatar som er i førersetet, noe han fortalte i podkasten «How to buy a football club» sammen med kollega Simon Stone

– Om hele prosessen ble stanset nå ville det vært Qatar som hadde vunnet, men det vi ser stemmer overens med ideen om at en slik melding sendes ut til INEOS for at de skal ha en sjanse til å stoppe Qatar og få United til å ombestemme seg.

BBC-journalisten avslutter med en god United-referanse

– Qatar har gått opp til 3-2 i det 89. spilleminutt. Det ser ut som om Glazers tar det seriøst at Qatar har sagt at dette er siste tilbud.

Reuters: – Forhandlinger om å gi Sjeik Jassim eksklusivitet

Reuters melder at Sjeik Jassim og hans Nine Two Foundation kan ha tatt et stort steg i retning av et oppkjøp av Manchester United. Nyhetsbyrået melder at Sjeik Jassim og hans Nine Two Foundation er nær ved å få innvilget en eksklusiv periode med direkte forhandlinger om en overtakelse.

Britisk media dysser på sin side ned rapportene fra det amerikanske nyhetsbyrået og melder om at det ikke foreligger noe enighet om noe eksklusiv tilgang til forhandling, noe du kan lese mer om i egen sak.

Sjeik Jassim har opprettet privat aksjeselskap i Storbritannia

Selskapet har fått navnet Nine Two Holdings Limited og er eid av et annet selskap under Sjeik Jassims kontroll, Nine Two Holdings LLC som har adresse i Qatar. Men det betyr ikke nødvendigvis at sjeiken ligger an til å vinne budrunden.

Opplysningene stammer fra det britiske selskapsregisteret Companies House og viser at det nye private aksjeselskapet til Sjeik Jassim ble registrert i dag (torsdag), det kan du lese mer om her.

Onsdag 14. juni

Daily Mail: – Størrelsen på overgangsbudsjettet kommer ikke an på hvem, om noen, som overtar kontrollen fra Glazer-familien

Overgangsmarkedet åpnet i dag, men foreløpig har ikke Uniteds herrelag signert noen spillere denne sommeren.

Daily Mails Mike Keegan – som følger eierskapssituasjonen tett – skriver at det mange oppfatter som mangel på bevegelse i overgangsmarkedet fra United ikke er noe som kan skyldes på den langvarige kampen om eierskapet mellom Sjeik Jassim og Sir Jim Ratcliffe.

– Realiteten er at Uniteds rekrutteringsavdeling er i det de refererer til som «BAU» – business as usual. Budsjettet er satt for lenge siden, og arbeidet pågår. Størrelsen på overgangsbudsjettet kommer ikke an på hvem, om noen, som overtar kontrollen fra Glazer-familien, skriver Keegan, som forteller at verken Sjeik Jassim eller Sir Jim Ratcliffe vil kunne pumpe en millard pund inn i klubben, for så å sende Ten Hag på en ellevill storhandel.

Andre faktorer er nemlig avgjørende der, og United må forholde seg til økonomiske reguleringer som setter sine begrensninger på hva United kan gjøre.

PS. Bjarte Valen snakket også om akkurat dette i den nyeste «Uno»-podkasten, som dere finner her.

Tirsdag 13. juni

ESPN: – Potensielle minoritetsinvestorer venter fortsatt på svar

Det virker i all hovedsak som om kampen om United-eierskapet står mellom Sir Jim Ratcliffe/INEOS og Sjeik Jassim/Qatar, men det har som kjent også kommet inn noen bud for en minoritetsandel i klubben.

Rob Dawson i ESPN skriver at flere av disse potensielle investorene fortsatt venter på å få svar på om budet har vært en suksess. I så fall vil Glazer-familien – i motsetning til hvis Ratcliffe/Sjeik Jassim vinner kampen om eierskapet – beholde majoritetskontrollen over klubben.

De interesserte gruppene håper å få klarhet denne uka fra Glazer-familien og Raine Group.

Al Watan-redaktøren: – Basert på internasjonale medierapporter

Redaktøren for det qatarske nyhetsmediet Al Watan har på Twitter kommet med en liten klargjøring rundt rapporten de publiserte i går kveld. For det første skriver de at Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani [Sjeik Jassims far, red.anm.] ikke er Al Watans eier, og videre skriver han at rapporten var basert på internasjonale rapporter.

De rapportene har både Bjarte Valen og The Athletic stilt spørsmål ved, siden det ser ut til å stamme fra en ganske meningsløs Twitter-konto i Wales med bare et par hundre følgere.

Tviler på sannheten i Qatar-ryktene  

Aksjeprisen på Manchester Uniteds A-aksjer steg på New York-børsen sent i går kveld etter at nyhetsmedier i Qatar meldte at Glazer-familien ville godta budet fra Sjeik Jassim bin Hamad Al Thani.

Ifølge Simon Stone i BBC har imidlertid sentrale kilder i prosessen betvilt troverdigheten i ryktene som kommer fra medier kontrollert av blant andre faren til Sjeik Jassim.

Den samme informasjonen kommer fra journalisten Ben Jacobs:

Den smått utrolige historien om hva som faktisk skjedde kan du lese mer om i denne kommentaren.

Søndag 11. juni

CBS-journalist: – Ingen vil få en eksklusivitetsperiode på dette stadiet

I motsetning til journalistene i Daily Mail og The Times som er nevnt tidligere søndag, skriver CBS-journalisten Ben Jacobs at verken Nine Two Foundation or Ineos vil bli plassert i en eksklusivitetsperiode, på grunn av at det ikke skal sees på som nødvendig på dette stadiet for å komme til en konklusjon i prosessen.

– Mange oppgaver og samtaler assosiert med en foretrukket budgiver har allerede blitt gjort med begge gruppene. Dermed er det ikke nødvendig å skulle kalle noen for «eksklusiv», og uten det betyr «foretrukket budgiver»-tittelen lite, skriver Jacobs.

Videre forklarer han at en «foretrukket budgiver» innebærer (og vanligvis kommer med) eksklusivitet, siden uten det vil døra være åpen for at andre grupper kan melde seg på. I tillegg, så fort en foretrukket budgiver er navngitt, så vil det være enkelte oppgaver (due diligence/selskapsgjennomgang eller videre forhandlinger) som finner sted.

– I denne prosessen har mange av disse oppgavene blitt gjort eller gjøres nå. Flere grupper gjør seg klare for å fullføre, men min forståelse er at de nå ikke vil formelt bli fortalt om de «leder» eller «foretrekkes» før de informeres at de faktisk har «vunnet».

Som Daily Mail og The Times allerede har meldt søndag, så skriver Jacobs at Nine Two Foundation er mer positive etter sitt femte bud, men at de ikke vil strekke seg enda lengre økonomisk.

Også Ineos-kilder skal imidlertid ha referert til en «positiv og pågående dialog» og skal være forsiktig optimistiske.

 

– Fornyet optimisme i Qatar-leiren – foretrukket budgiver vil bli navngitt til uka

Daily Mails Mike Keegan og The Times’ Matt Lawton og Matt Dickinson kommer søndag med en oppdatering, etter at Sjeik Jassim bin Hamad Al Thani og hans Nine Two Foundation tidligere denne uken leverte inn et femte og siste bud.

De skriver at begge budgiverne som er med i kampen sluttfører detaljer rundt en avtale, og at en endelig avgjørelse ventes i uken som kommer, hvor en budgiver vil få en såkalt eksklusivitetsstatus.

Sir Jim Ratcliffe og hans Ineos virket en stund å være i førersetet i kampen om å kjøpe United, men det siste budet fra Sjeik Jassim skal har endret bildet, skriver Keegan. Det er representanter av Sjeik Jassim, som på et punkt trodde det var tapt, som nå skal føle at de nå for alvor er med i kampen igjen.

The Times skriver at det har kommet en fornyet følelse av optimisme i Qatar-leiren de siste 72 timene.

Ratcliffes bud skal gjelde for rundt 60 prosent av klubben, noe som vil gi medlemmer av Glazer-familien muligheten til å bli værende i en bestemt periode.

Budet fra Sjeik Jassim, som skal ligge på rundt 5 milliarder pund i tillegg til en lovnad om en ekstra investering på 1 milliard pund, gjelder for full overtakelse.

Lørdag 10. juni

BBC: Al-Khelaifi benekter møte med Raine Group

Etter de siste rapportene om PSG-president Nasser Al-Khelaifi (les fredag 9. juni), har hovedpersonen selv svart for seg i forbindelse med lørdagens Champions League-finale.

Blant annet ble det sagt at han møtte banken som håndterer salget for Glazer-familien, Raine Group.

Ifølge BBC benekter imidlertid Al-Khelaifi dette, og at han heller ikke har gjort noe uvanlig i forbindelse med overtakelsen av Manchester United.

Les hva som ble sagt fra Al-Khelaifi her.

Fredag 9. juni

The Athletic: PSG-presidenten har spilt en betydelig rolle i Qatar-samtalene

De svært troverdige journalistene David Ornstein og Matt Slater skriver for The Athletic at PSG-president Nasser Al-Khelaifi har spilt en betydelig rolle i United-oppkjøpssamtalene i forbindelse med gruppa som frontes av Sjeik Jassim.

Sjeik Jassims budgivergruppe skal opprinnelig ha konsultert med Al-Khelaifi om råd rundt prisen Glazer-familien har indikert at de ønsker for klubben, og PSG-presidenten skal senere ha blitt kontaktet av Glazer-familien i et forsøk på å overbevise Sjeik Jassim om å øke budet (det står ikke noe om hvor tidlig/sent i prosessen dette skjedde).

Al-Khelaifi har gjennom sin rådgiverrolle møtt Glazerne og Raine Group, banken som håndterer salget for Glazer-familien, for å diskutere overtakelsen.

Den tilbakelente rollen Sjeik Jassim spiller har bidratt til usikkerhet blant selgerne om hvem som egentlig står bak prosessen. Al-Khelaifis involvering har ført til skepsis hos andre klubber i Premier League, og flere klubbeiere skal være bekymret over at Englands største klubb kan havne under et eierskap som i praksis vil være statlig, og at Sjeik Jassim bare er ansiktet utad for oppkjøpsforsøket, selv om Sjeik Jassims representanter avviser dette.

The Guardian: – Sjeik Jassim vil likevel ikke trekke budet

Sjeik Jassim bin Hamad Al Thani og hans Nine Two Foundation leverte tidligere denne uken inn et femte og siste bud med en tidsfrist satt til fredag. Et tilnærmet samlet pressekorps meldte at dette var et endelig bud og det ble hevdet fra flere hold at Sjeik Jassim ville trekke seg fra prosessen om ikke Glazer-familien aksepterte budet.

Fredag ettermiddag melder imidlertid Jamie Jackson i The Guardian at Sjeik Jassim likevel ikke vil trekke seg fra prosessen om Glazer-familien ikke aksepterer budet i løpet av fredagen, og at det femte og siste budet vil stå ved lag også etter fredagens frist.

Torsdag 8. juni

David Ornstein: – Ratcliffe og INEOS i detaljerte forhandlinger

The Athletics David Ornstein har torsdag vært gjest hos Rio Ferdinands FIVE. I tillegg til å oppdatere rundt overgangsrykter som begynner å ta seg opp verden rundt pratet den normalt sett godt informerte journalisten også om oppkjøpet av United.

Der kunne Ornstein fortelle følgende:

– Det har vist seg de siste ukene at Sir Jim Ratcliffe sitt bud føles som om det er i en veldig sterk posisjon, de har gått i detalj i forhandlingene og det er optimisme om at det vil vinne til slutt.

Mike Keegan: – En avgjørelse kan være dager unna

I en sak skrevet fra Daily Mail om med Mason Greenwood og rykter om at United ønsker å låne ham ut til Italia, Spania eller Tyrkia kommende sesong nevnes det også noe spennende i en bisetning.

– United har vært ute for salg siden november og prosessen har trukket ut i lang tid. En konklusjon, med qatarske Sjeik Jassim bin Hamad Al Thani og Sir Jim Ratcliffe som de fremtredende kandidatene, er ventet å komme i løpet av de kommende dagene.

Det kan bety at det mye trolig vil komme mer informasjon om svært kort tid.

Onsdag 7. juni

Mike Keegan: – Ikke noe foretrukket bud

Sent onsdag kveld hadde Daily Mail-journalist Mike Keegan en Q&A på egen Twitter-konto hvor han besvarte innsendte spørsmål.

Her kom det frem at det pr. nå ikke foreligger noe bud som er foretrukket foran det andre av tilbudene fra Ratcliffe og Jassim.

Les mer i egen sak her.

Sky Sports: – Sjeik Jassim med et femte og siste tilbud

Sjefsreporter i Sky Sports Kaveh Solhekol melder på telefon fra Istanbul til egen kanal at Sjeik Jassim er frustrert over manglende fremdrift og at det nå nærmer seg et punkt hvor nok er nok. 

Reporteren antyder i likhet med det andre engelske medier melder at budet nå ikke er diskuterbart og hans siste bud. Budet skal være på rundt fem milliarder pund pluss én milliard pund i garanterte investeringer. Fristen for Glazers med å svare på budet skal som tidligere meldt være førstkommende fredag.

Daily Mail: – Sjeik Jassim har kommet med enda et bud

Sjeik Jassim bin Hamad al-Thani har kommet med enda et bud på Manchester United, skriver Mike Keegan i Daily Mail.

Budet ble gitt direkte til Glazer-familien, i tillegg til Raine Group som styrer budgiverprosessen.

Sjeik Jassim skal ha gitt beskjed til de involverte om at han kommer til å være åpen for å diskutere budet frem til kommende fredag. Etter det vil budet bli stående, men det vil ikke være noen ytterligere forhandlinger. Det spekuleres i at Qatar innser at slaget trolig er tapt, og at de ønsker å trekke seg ut av prosessen på egne premisser.

Les mer i egen sak her.

Lørdag 3. juni

Financial Times: – Overtakelsen kan skje over flere år

De interne uenighetene i Glazer-familien har gjort at prosessen rundt eierskapet har trukket ut i tid. Sir Jim Ratcliffe skal egenhendig ha reist til New York i mai for å forhandle frem en løsning på floken.

Ratcliffe og Glazer-familien skal ha forhandlet om en løsning som gjør at samtlige av de seks Glazer-søsknene kan forbli på eiersiden i flere år, og at de gradvis forsvinner ut av klubben.

Dersom Financial Times’ opplysninger medfører riktighet, vil det være en løsning som kan tjene begge parter. Sir Jim Ratcliffe og Ineos betaler en lavere sum umiddelbart enn det som tidligere har blitt antydet og for milliardæren og hans industrigigant Ineos vil det utvilsomt være en fordel å spre kostnadene over flere år.

Les hele saken vår om dette her.

Søndag 28. mai

– Sir Jim fortsatt i front

Sky Sports skriver søndag at det torsdag var et United-styremøte om veien videre rundt det mulige salget.

Det skal imidlertid ha endt med at United foreløpig ikke går i eksklusive samtaler med verken INEOS (Sir Jim) eller Nine Two Foundation (Sjeik Jassim), selv om Sir Jim fortsatt skal være i front.

Les hele saken her.

Fredag 26. mai

CBS-journalist: – Ingen har fått en eksklusivitetsperiode på dette stadiet

Tidligere i uka skrev Miguel Delaney (The Independent) om at en foretrukket budgiver potensielt kunne bli navngitt i dag, fredag, men foreløpig har vi ikke hørt noe.

Give Me Sport spurte CBS-journalist Ben Jacobs om han forventer at en foretrukket budgiver annonseres fredag.

– Ikke nødvendigvis. Det har vært en prosess med overraskelser og vendinger, men ut fra samtaler med de tett på prosessen, så virker det optimistisk at en foretrukket budgiver skal bli annonsert i løpet av fredag.

– Ingen har fått en eksklusivitetsperiode på dette stadiet. Det blir interessant å se – når det blir en foretrukket budgiver – om det kommer med eksklusivitet, for hvis ikke vil døra alltid være åpne for andre grupper.

Torsdag 25. mai

FRANSK PRESSE: – INEOS er «besatt» av United-forhandlingene

Det var støy i Nice i helga, med misnøye fra supporterne etter en skuffende sesong, og lagkaptein Dante ga uttrykk for at det kanskje burde snakkes mindre om store mål som skaper urealistiske forventninger blant supporterne, og heller jobbe i stillhet med å forbedre laget.

Nå skrives det fra fransk presse om flere gnisninger, for det kommer beskrivelser om et INEOS som tilsynelatende fokuserer så mye på forsøket på det potensielle United-eierskapet at det rammer Nice. Sport Witness har videreformidlet en rapport fra RMC om United som et forstyrrende element, og i Nice er bekymringen at INEOS er mer fokuserte på å få tak i United-eierskapet enn i å legge planer for klubbene de allerede eier.

Det videreformidles også en lignende rapport fra fra L’Equipe hvor den franske avisa også beskriver jakten på United som et forstyrrende element, og at det blant annet forstyrrer jakten på en ny Nice-manager. INEOS beskrives som «besatt» av United-forhandlingene, og i det å slå Sjeik Jassim i kampen om eierskapet.

Onsdag 24. mai

– Forventer annonsering av foretrukket budgiver denne uken

Miguel Delaney i Independent skriver at Manchester United nå forventer at en foretrukket budgiver blir navngitt innen slutten av uka – muligens fredag.

Det skal også være håpet blant budgiverne.

Tidligere i mai hevdet flere engelske medier at Sir Jim Ratcliffe var favoritten, men siden den gang har Sjeik Jassim ha kommet med et nytt og forbedret bud. 

Per nå er det uansett ganske uvisst hvem Glazer-familien vil gi fra seg eieransvaret til.

Søndag 21. mai

ESPN: Ingen avgjørelse før sesongslutt?

Rob Dawson i ESPN skriver at ansatte i klubben i mars ble fortalt at de kunne vente seg å få klarhet i eierskapssituasjonen innen sesongslutt, men at Glazer-familien nå vurderer å vente til etter sesongslutt med å ta avgjørelsen, ifølge ESPNs kilder.

Nå trenger jo ikke det å bety at en må vente så lenge, siden det er mindre enn to uker til sesongen er over.

En av grunnene til utsettelsen er at Glazer-familien fortsatt prøver å komme til enighet om fremtiden i klubben, spesielt da med tanke på at Joel og Avram Glazers ikke er så lystne på å forsvinne helt ut (noe som da er grunnen til at Ratcliffes bud inneholder en mulighet for at de kan bli værende noen år til, selv om Ratcliffe og INEOS får kontrollen.

El País  (gjengitt på engelsk av flere, inkludert The Sun) spekulerer for øvrig i at Sjeik Jassim vil prøve å ta over West Ham om det ikke blir oppkjøp av United.

Torsdag 18. mai

Daily Telegraph: Håp om løsning innen slutten av måneden

Det er ikke bare Laurie Whitwell/The Athletic som omtaler at samarbeidsklimaet mellom Sjeik Jassims representanter og Raine-grupperingen ikke har vært den beste etter hvert, for Daily Telegraph skriver også det i en sak ført i pennen av Tom Morgan og James Ducker.

De skriver ellers at det nå er helt utelukket at en foretrukken budgiver kan bli annonsert denne uka, og nøkkelfigurer håper nå at prosessen kan være løst innen slutten av måneden – men de føler seg ikke sikre på det heller.

Glazer-familien har fortsatt ikke bestemt seg for hva de skal gjøre, og nå kan det altså bli sommer før vi finner ut om United får nye eiere, og hvem det i så fall blir.

Erik ten Hag beskrives som desperat etter å få klarhet i situasjonen før sommerens overgangvindu (som åpner 10. juni).

Onsdag 17. mai

United-journalist Laurie Whitwell i The Athletic skriver at Sjeik Jassims representanter gikk rett til Glazers, og ikke via Raine-grupperingen som skal styre budprosessen da de kom med sitt nye bud tirsdag.

Dette fordi samarbeidsklimaet mellom Sjeik Jassims folk og Raine-grupperingen ikke skal ha vært den beste utover i prosessen.

 

Tirsdag 16. mai

Daily Mail og Times: —Sjeik Jassim med endelig «take it or leave it»-bud

Sjeik Jassim skal ha sendt inn et nytt og forbedret bud i tolvte time. Fremstøtet beskrives som et endelig «take it or leave it»-bud, skriver både Mike Keegan fra Daily Mail og duoen Matt Dickinson og Matt Lawton i The Times.

Daily Mail og Times sine saker ble publisert nøyaktig samtidig, klokken 20.20 engelsk tid, noe som tyder på et koordinert PR-fremstøt.

Sjeik Jasims nye bud antas å være betydlig høyere enn hans første, men skal likevel være lavere enn Sir Jim Ratcliffes bud om en regner prisen per aksje. Sjeik Jassim har tidligere gitt løfter om å slette Uniteds gjeld og budet inneholder også løfter om betydelige investeringer både i spillertroppen og oppgradering av dagens Old Trafford eller bygging av en helt ny hjemmebane for United.

The Guardians Jamie Jacksom skriver at det nye budet skal være på 5,5 milliarder pund, at det vil fjerne United-gjelden og at han vil sette opp et fond for klubben og lokalområdene rundt Old Trafford.

Med dette nye budet på plass, etter at fristen egentlig har gått ut, så kan det åpenbart føre til at endelig avklaring på hele salget drøyer enda lenger.

Søndag 14. mai

Avram Glazer ignorerte oppkjøpsspørsmål

Avram Glazer var tilstede på kvinnenes FA-cupfinale på Wembley søndag. Der kunne den amerikanske United-eieren se at United-kvinnene gikk på et knepent og surt 1-0 tap mot forhåndsfavoritt Chelsea.

Etter kampen gikk Glazer gjennom pressesonen, men gikk rett forbi alle de oppmøtte journalistene som forsøkte å få noe ut av ham, inkludert United.nos egen Bjarte Valen.

Daily Mail: – Både Ratcliffe og Sjeik Jassim er selvsikre rundt egne bud

Søndag skriver Daily Mail at begge interessentene rundt prosessen med et majoritetsoppkjøp av Manchester United føler de mangler et tidsperspektiv for når ting skal skje og mener rapportene om at Sir Jim Ratcliffe er i førersetet er en strategi fra Raine Group om å presse prisen på et oppkjøp ytterligere opp.

Les mer om saken her.

Fredag 12. mai

The Times: – Ratcliffe nærmer seg oppkjøp

Fredag kveld melder The Times at Sir Jim Ratcliffe har tatt et betydelig steg mot å kjøpe Manchester United, selv om Sjeik Jassim ikke skal ha gitt opp håpet helt.

Les mer om saken her.

Slik reagerer markedet på Ratcliffe-ryktene

Torsdag skrev The Sun at Sir Jim Ratcliffe skal være den foretrukne budgiveren. United.no har snakket med flere fremstående kilder i finansmiljøet i London og de kommer alle til den samme konklusjonen, nemlig at ryktene om at Ratcliffe nå ligger best an har gjort at aksjekursen til United har sunket med rundt 9,51 prosent.

Markedet er i dette tilfellet ensbetydende med de som kjøper og selger de 31 prosentene med aksjer i United som ikke tilhører Glazer-familien.

Dette skjer fordi Ratcliffe, i motsetning til Sjeik Jassim, ikke har ytret ønske om å kjøpet ut de øvrige aksjonærene dersom han overtar Glazer-familiens aksjer eller majoriteten av aksjene som familien i dag kontrollerer.

De samme kildene forteller også til united.no at Raine Group, som styrer prosessen på vegne av Glazer-familien, holder kortene ekstremt tett til brystet og at det i finansmiljøet er særdeles få eller ingen som vet hvilken vei eierskapskampen vil vippe.

Kieran Maguire som er ekspert på fotballfinanser, og kjent fra podkasten The Price of Football, kommer for øvrig til nøyaktig den samme konklusjonen.

Torsdag 11. mai

The Sun melder om at Ratcliffe skal være den foretrukne budgiveren – kan bli annonsert i løpet av de neste dagene

I det siste har Sir Jim Ratcliffe og INEOS fremstått som knepne favoritter i kampen om United-eierskapet, og nå melder The Sun at Raine Group i løpet av noen dager kan komme til å annonsere at det er Ratcliffes bud som har vunnet frem.

Ratcliffe og INEOS kan altså sitte igjen som vinnerne etter mange måneders drakamp, med tre budrunder. Les mer i egen sak her.

Onsdag 10. mai

Zilliacus med støtte til Sjeik Jassim

Finske Thomas Zilliacus – som var med i den andre budrunden om oppkjøp av United, men som trakk seg grunnet det han kalte en farse av en prosess fra Glazer-familien – har uttalt via egen Twitter-konto at han ønsker å jobbe sammen med Sjeik Jassim om det er det qatarske budet som vinner frem.

Han ønsker å gjør Manchester United til den beste klubben i verden og ønsker at fansen skal være dem som blir best behandlet og får det de fortjener. Samtidig sier han at dette ikke er noe forsøk på personlig vinning.

Søndag 7. mai

Sir Jim Ratcliffes første tilbud ligger fortsatt på forhandlingsbordet – ønsker å kjøpe ut Glazer-familiens eierandel

Telegraphs ledende United-journalist James Ducker har fått mye av den samme informasjonen som det Sky News meldte om lørdag. Hvor Ratcliffe i sitt tredje bud skal ha lagt inn en klausul som skal gjøre at Glazer-familien skal være helt ute av klubben innen 2026.

I tillegg skal britens første tilbud, som ville føre til at Ineos skulle kjøpe ut de amerikanske eiernes eierandel på 69 prosent i sin helhet, fortsatt ligge på forhandlingsbordet.

Sunday Mail: – Qatar benekter statsstøtte

Talspersoner for Sjeik Jassims representanter benekter at budet for å overta Manchester United er med støtte fra Qatar som stat. Dette på tross av at stiftelsen ble opprettet for å legge til rette for å vise «finansielle subsidier, tilskudd og eventuelle fordeler tildelt av staten» som en av finansieringskilder

Lørdag 6. mai

Sky News: – Sir Jim Ratcliffe med klausul for fullstendig oppkjøp

Sir Jim Ratcliffe foreslår et fullstendig kjøp av Manchester United Football Club etter tre år hvis han lykkes med sitt forsøk på oppkjøp av United, det melder Sky News.

Sir Jims overtakelsesbud inkluderer «put-and-call-ordninger» som vil kunne tre i kraft i 2026, og vil bane vei for Glazer-familiens fullstendige uttreden som aksjonærer.

Avram og Joel Glazer, sies å være mer motvillige til å selge enn sine søsken, noe som har gjort at Ineos har strukturert et tilbud som ville tillate dem å forbli som innflytelsesrike aksjonærer inntil et visst tidspunkt.

Fra før av har det blitt rapportert om at Sheikh Jassim bin Hamad al-Thani sitt tilbud innebærer et fullt oppkjøp av Uniteds aksjekapital.

I tillegg Sheikh Jassim og Sir Jim Ratcliffes tilbud, har United mottatt fire troverdige tilbud om minoritetsandeler i klubben. Et av dem er fra det amerikanske investeringsfirmaet Carlyle.

Onsdag 3. mai

Q&A om oppkjøpsprosessen fra UNO-podkasten

Eivind Brennhovd Holth og Bjarte Valen tar deg gjennom det viktigste du trenger å vite rundt oppkjøpsprosessen i en spesialepisode av UNO-podkasten.

Du kan også lese en lengre sak om akkurat dette her: – Ratcliffes modell er som et byggesett

Tirsdag 2. mai

Ratcliffe ønsker å hente inn Mitchell – Sjeik Jassim har ikke gitt opp

Ben Jacobs fra CBS Sports har skrevet en tråd på Twitter om situasjonen, hvor han blant annet nevner dette:

  • Sir Jim Ratcliffe/INEOS’ bud var høyere, og mer fleksibelt. Han ønsker kontroll over United, og er beredt til å gå ulike veier for å sørge for å få tilslaget på klubben.
  • Ratcliffe har øremerket Paul Mitchell som en del av sitt prosjekt. Sportsdirektøren fra Stalybridge (som ligger i Manchester) har jobbet for MK Dons, Southampton, Tottenham, RB Leipzig før han de siste årene har jobbet for Monaco.
  • Sjeik Jassim har ikke gitt opp. Det er fortsatt usikkerhet knyttet til om investeringene i Qatar-budet er i tillegg til, eller en del av, budet rundt på 5 milliarder pund. Fra innsiden stilles det spørsmål rundt budet fra Nine Two Foundation. Nine Two Foundation kan komme til å gå direkte til Glazer-familien, uten å gå via mellommenn, for å prøve å få på plass en avtale.
  • En bør fortsatt ikke se på dette som en kamp mellom bare Ratcliffe og Sjeik Jassim, selv om de er favoritter. Investeringsfondene Carlyle, Ares, Sixth Street og Elliott Management er alle fortsatt en del av prosessen.
  • Denne uka er viktig, og det er nå en følelse av at Sjeik Jassim må gå høyere for å ha en realistisk sjanse.

Mandag 1. mai

Daily Telegraph: – Ønsker kontroll over overganger fra og med det øyeblikket et bud eventuelt blir akseptert

Sam Wallace i Daily Telegraph skriver at Sir Jim Ratcliffe/Ineos’ bud på en majoritetsandel i Manchester United inkluderer et krav om umiddelbar kontroll over overganger fra og med det øyeblikket det eventuelt blir enighet om en avtale i løpet av de neste ukene.

Budet fra Sjeik Jassim skal visstnok også ønske enda videre kontroll over det som foregår i klubben fra og med det øyeblikket de eventuelt har fått grønt lys, i påvente av at alt det formelle rundt et eierskifte ordnes opp i.

Det skal ifølge avisa være lite sannsynlig at Glazer-familien vil akseptere at noen får fullstendig kontroll over klubben før et salg er helt fullført, men begge de to hovedrivalene ser i alle fall her ut til å planlegge på en sånn måte at United ikke skal bli hindret for mye hvis selve fullføringen av et eierskifte ender opp med å ta lang tid.

Full kontroll over hvordan klubben operer kan være en juridisk umulighet før en avtale er i boks, hevdes det fra en klubbkilde, men slike krav skal uansett ikke være uvanlig når det er ventet at ting kan ta litt tid.

Et av forslagene fra INEOS skal være at noen fra Glazer-familien – og da trolig Joel og Avram – blir værende som minoritetsaksjonærer. De vil ifølge flere, blant andre Daily Record, da få muligheten til å selge seg helt ut av klubben innen to år til samme sum som de blir tilbudt nå.

Lørdag 29. april

– Sir Jim Ratcliffe i førersetet i kampen om å kjøpe United

Fredag kveld gikk fristen på den tredje budrunden ut, og nye bud skal ha tikket inn fra både Sir Jim Ratcliffe og Sjeik Jassim.

Lørdag skriver Mike Keegan i Daily Mail at det er Sir Jim Ratcliffe som virker å være i førersetet om å kjøpe United, da hans INEOS angivelig skal ha kommet med et bud med høyere verdi enn Sjeik Jassims.

Matt Lowton i The Times melder om det samme.

Budet fra INEOS skal ha en verdi på over fem milliarder pund. Ratcliffe ønsker imidlertid å enten kjøpe 69 prosent av klubben eller rett i overkant av 50 prosent, der sistnevnte innebærer at Joel og Avram Glazer blir værende som minoritetsaksjonærer.

Også budet fra Qatar har blitt rapportert å ligge på mer enn fem milliarder pund, men Keegan skriver at folkene med kjennskap til salgsprosessen sier at det ikke stemmer, og at INEOS altså har verdsatt klubben høyere.

Sjeik Jassim ønsker på sin side å kjøpe 100 prosent av klubben, og i så måte er det han som uansett teknisk sett har tilbudt mest penger.

Fredag 28. april

Britiske medier: – Sjeik Jassim forbereder nytt bud 

Sheikh Jassim bin Hamad Al Than vil i løpet av fredagen levere et nytt og noe forbedret bud på Manchester United som vil bryte fem milliarder pund grensen.

Budet vil være litt høyere enn det forrige, men fremdeles et stykke unna Glazer-familiens ønske om seks milliarder pund, skriver blant andre The Times og The Guardian.

Kilder tett på Sjeik Jassim bin Hamad Al Than understreker at han fremdeles ønsker et fullt oppkjøp av United, men at han ikke er villig til å møte den prisen som Glazer-familien ønsker. 

Tidligere denne uken kom det også rapporter om at Sir Jim Ratcliffe vil vurdere å kjøpe rett over 50 prosent av aksjene og ikke hele Glazer sin aksjepost på rundt 69 prosent. Det kan åpne opp for at to av de seks Glazer-søsknene, Joel og Avram, kan bli værende som United-eiere, men med en mindre aksjepost.

Det er også ventet at investeringsforetakene Elliott Management, The Carlyle Group og Ares Management lanserer sine endelige planer, men disse innebærer kun en mindre aksjepost eller finansiering til andre oppkjøpere.

LES OGSÅ: Dette er United-eierne som IKKE heter Glazer. 

Tirsdag 18. april

– Fortsatt mest sannsynlig med fullstendig salg

Mike Keegan i Daily Mail har fulgt salgsprosessen tett, og ifølge han er et fullstendig salg av klubben fortsatt det mest sannsynlige utfallet.

Videre skriver han at det på onsdag vil bli mulighet for de involverte å stille de siste spørsmålene før de tredje og siste budene eventuelt kommer inn, som igjen skal ha en frist 28. april.

The Guardian: – Sjeik Jassim har fortsatt tro på at han vil lykkes med United-budet sitt

Mange av de siste dagers rapporter om salgsprosessen har handlet om at Glazer-familien kan bli værende, og at det kan bli sikret investering i en minoritetsandel i klubben.

Tirsdag skriver uansett Jamie Jackson i The Guardian at Sjeik Jassim fortsatt har tro på at han vil lykkes i å kjøpe Manchester United.

Investeringsfond som Carlyle Group, Ares Management og Elliott Investment håper å kjøpe en minoritetsandel av klubben fra en eller flere av de seks Glazer-søskenene, men Sjeik Jassim tror ifølge Jackson fortsatt at sitt United-bud kommer til å bli akseptert.

Mandag 17. april

Mark Ogden: – Glazer-familien kan bli værende – tror på enorm verdistigning

Joel og Avram Glazer skal stadig føle seg tryggere å sikre eksterne investorer, som vil sørge for at dem blir værende som eiere av klubben, skriver Mark Ogden i ESPN.

Ved siden av budene fra Sjeik Jassim og Sir Jim Ratcliffe, skal flere amerikanske investeringsselskaper ha kontaktet Raine Group og registrert sin interesse for en minoritetsandel av klubben.

Interessen skal i alle fall komme fra Elliot Investment Management, Ares Management Corporation, Sixth Street Partners og Carlyle Group.

Ogden skriver videre at Joel og Avram har troen på at verdien på klubben vil dobles i løpet av det neste tiåret, til minst ti milliarder pund. Det på grunn av blant annet vekstområder som TV-rettigheter, muligheter med strømmetjenester og andre mulige endringer i klubbfotballen.

Dette har skjedd og skjer rundt salget av Manchester United – en tidslinje fra november til dags dato

Powered by Labrador CMS