Nå skal vi kåre tidenes 50 største United-spillere

Redaksjonen i united.no har tatt på seg den umulige oppgaven med å kåre de 50 største Manchester United-spillerne gjennom alle tider.

Publisert Sist oppdatert

Kjære leser:  Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi i påsken ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er en sak som normalt ville vært kun for medlemmer.


Listen med legender er lang, listen med fantastiske spillere enda lengre.

La det være sagt med en gang, denne kåringen har gitt oss våkenetter. Den har også medført utallige timer ved pc-en for å studere statistikk og meritter, men den har også gitt oss en reise i Manchester Uniteds unike og rikholdige historie.

Hvordan skal man sammenligne en solid keeper med en målfarlig spiss? Eller en strålende høyreback med en offensiv tilrettelegger?

Og hva med lederegenskapene som aldri viste igjen i statistikken, men som likevel har vært så avgjørende for mange av titlene United har vunnet?

Dette er juryen

Dag Langerød (ansvarlig redaktør)
Alder: 46
Jobbet i Supporterklubben siden: 2011
United-fan siden: 1980
Hvem var din favorittspiller da du vokste opp og hvorfor? Neil Webb.  Jeg innbilte meg at jeg var like elegant og sikker med pasningsfoten som jeg syntes han var…

Lars Morten Olsen (US-redaktør)
Alder: 59 år
Jobbet i Supporterklubben siden: Kom inn i redaksjonen i 1996. Ble ansatt som redaktør for United-Supporteren i 2000.
United-fan siden: 1970
Hvem var din favorittspiller da du vokste opp og hvorfor? George Best. Han er hele grunnen til at jeg ble United-supporter. Så Best på Tippekampen og var solgt for alltid.

Bjarte Valen (journalist)
Alder: 44 år
Jobbet i Supporterklubben siden: 2011
United-fan siden: 1981
Hvem var din favorittspiller da du vokste opp og hvorfor? Bryan Robson. En glimrende spiller og en enestående kaptein. 

Håkon Aaberge (journalist)
Alder: 30
Jobbet i Supporterklubben siden: Skrev min første united.no-artikkel i 2006, har vært involvert sammenhengende siden sensommeren 2013. Alt var bedre før jeg dukket opp, m.a.o.
United-fan siden: 1994.
Hvem var din favorittspiller da du vokste opp og hvorfor? I starten var det Roy Keane, men det ble etter hvert Gary Neville. 

Vi har derfor bevisst valgt å kalle listen de 50 største og ikke de 50 beste spillerne.

Prestasjoner på banen, lojalitet til klubben, meritter, innflytelse på både laget og klubben er noen av kriteriene som har blitt vurdert, vektlagt og vektet.

Slik vil vi presentere listen

  • Vi startet nedtellingen med plassene 50 til 46, og vil ta for oss fem nye spillere helt til vi kommer ned til de ti beste.
  • Da kommer vi også til å invitere dere medlemmer til å stemme frem deres toppliste, mens de ti beste spillerne på redaksjonens liste blir telt ned enkeltvis dag for dag, helt til vi står igjen med vinneren som vi mener er tidenes største Manchester United-spiller.
  • De første artiklene blir publiserte på united.no nå i påskehelga.

– Det vanskeligste var å vrake spillere

Dette har vært et ekstremt krevende arbeid.

Ansvarlig redaktør Dag Langerød beskriver det slik: 

– Vanskelig? Dette er egentlig er umulig. Jeg kan mene at lojalitet er viktigst, men så har man også enkeltspillernes kvalitet, kvaliteten til lagene de spilte på og så kommer man ikke utenom at lojalitet også i denne sammenhengen kan handle om oppførsel og opptreden overfor United også når man ikke er spiller, påpeker han.

– Det var først da vi måtte velge bort navn fra listen at det gikk opp for meg hvor vanskelig dette var, sier Bjarte Valen.

KLASSESTOPPER: Vi avslører ikke for mye når vi sier at Rio ferdinand er med på listen, men hvor høyt kommer den elegante midtstopperen?

– Det vanskeligste var egentlig å bli enig med meg selv før vi startet fellesdiskusjonene. Fem minutter etter at jeg hadde satt opp mitt første utkast, var jeg så uenig med min egen liste at jeg genuint ble ganske irritert. Det sier sitt om hvor vanskelig dette var, supplerer Håkon Aaberge.

– Det var selvsagt spillere som ikke kom med som jeg fikk kvaler for å utelate, forklarer US-redaktør Lars Morten Olsen.

– Viktig å være bevisst på historien

Foruten å velge bort flere bunnsolide navn på listen har det historiske aspektet vært svært utfordrende for redaksjonen.

– Hvordan skal man kunne vurdere spillerne fra begynnelsen av 1900-tallet rettferdig? Vi som jobber i Supporterklubben har et stort ansvar for å sette oss grundig inn i historien. Manchester United er så uendelig mye mer enn Premier League-æraen, påpeker Langerød.

BAUTA: Billy Meredith spilte nesten alltid med en tannpirker i munnviken. Det gir ham ingen ekstrapoeng hos juryen, men Meredith representerer en epoke i United-historien som har vært viktig for oss å ta med.

– Det har blitt mange konstruktive og gode diskusjoner, men topp 10 var ekstra krevende, innrømmer US-redaktør Lars Morten Olsen.

Alle fire har måttet gå med på kompromisser og fått noen av sine forslag enten stemt ut av, eller flyttet nedover på, listen.

Håkon Aaberge ville gjerne hatt (bl.a.) Nobby Stiles høyere, mens Lars Morten Olsen ville plassert Eddie Colman og Martin Buchan høyere. Bjarte Valen synes særlig to målvakter burde fått bedre uttelling.

Dag Langerød trekker frem ett navn som han understreker hvor vanskelig det har vært å sette opp listen. 

– Hva med Harry Stafford i 1902? United var i ferd med å gå dukken som klubb, men han fikk med seg nok folk til å tro på United slik at vi faktisk overlevde. Hadde noe sånt skjedd i dag så ville den spilleren tronet øverst på alle lister, men fordi det skjedde for 118 år siden, i en annen tid også for fotballen, så blir det for de fleste mest en parentes.

Dette er våre største opplevelser

Dag Langerød: – Det er to som skiller seg ut. 2-1-seieren borte mot Sheffield United i 1992, min andre tur til England, min siste tur før det ble slutt på ståtribuner. Husker ikke nøyaktig nå, men om jeg sto på rad 30, så var jeg vel nede på rad 5 sammen med alle andre da vi scoret. Ellers, 3-2-seieren borte mot City, min første bortekamp med United-supporterne etter at jeg fikk denne jobben og Robin van Persie avgjorde i siste minutt.

Håkon Aaberge: – Når det gjelder egne liveopplevelser, så er den største opplevelsen for min del å gå inn på Old Trafford for første gang. Ellers rager de fire Manchester-derbyene jeg har sett høyt (seier i alle – tre hjemme, én borte), og det samme gjør Fergusons siste hjemmekamp.

Lars Morten Olsen: – Jeg var så heldig å stå i svingen på Camp Nou bak målet der Sheringham og Solskjær scoret DE TO målene i 1999. Det går ikke an å overgå det, men min første United-kamp live mot Tottenham borte i 76/77 og FA-cupfinalen -77 henger også meget høyt.

Bjarte Valen: – Jeg kunne valgt blant flere finaletriumfer jeg har sett live, men for meg vil ingenting overgå Sir Alex Fergusons siste kamp som United-manager på Old Trafford i 2013. Det var første gangen jeg hadde med min far på Old Trafford og det er hans fortjeneste at Manchester United ble mitt lag.

STORT ØYEBLIKK: Fergusons siste hjemmekamp.

Dette er de største triumfene til United

Lars Morten Olsen: – Jeg mener Champions League-finalen 1999. Vi vant The Treble den kvelden og er fortsatt alene i England om å klare det. Jeg snakker her om THE Treble, ikke andre varianter som City og Liverpool har funnet på.

Dag Langerød: – Det føles som serievinnercup-seieren i 1968 – det å miste et helt lag ti år senere og så bygge det opp igjen og gå til topps også med noen av spillerne fra den flyulykken. Vi vet også hva Busby-perioden har betydd for både Sir Alex Ferguson og nå Ole Gunnar Solskjær og dermed Uniteds tankesett, så jeg føler man må gå tilbake til den.

Håkon Aaberge: – Det er vanskelig å overgå triumfen i 1968 i betydning, når en setter det inn i konteksten med at det var ti år etter München-tragedien.

Bjarte Valen: – Rent historisk er europacupfinalen i 1968 den som har betydd mest, mens The Treble i 1998/99 er den største prestasjonen. Ikke bare av United, men av et engelsk lag noensinne.

Powered by Labrador CMS