Bayern Munich v Manchester United

Alle trenger en Teddy

Teddy Sheringham fyller år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen har tidligere vært publisert i en annen sammenheng. Det har blitt gjort visse endringer i teksten.

Sir Alex Ferguson overrasket stort da han kjøpte Eric Cantona fra Leeds i november 1992.

Men det samme kan trygt sies da han hentet Cantonas erstatter sommeren 1997.

2. april 2021 fyller Teddy Sheringham 55 år.

– United trodde det var umulig

27. juni 1997 satte Edward Paul Sheringham navnetrekket på United-kontrakten, en overgang daværende United-formann Martin Edwards ikke trodde var mulig å få til.

– Jeg kan ikke tenke meg en bedre erstatter for Eric Cantona. De har forskjellig spillestil, men det er ett stort navn som forsvinner ut, og et annet som kommer inn. Vi har sett etter en angrepsspiller med hans kvaliteter en stund nå, forklarte Edwards til pressen på denne dagen for 20 år siden.

Sir Alex Ferguson overgikk de fleste i det meste, og en av managerlegendens fremste egenskaper var å handle raskt om han så en mulighet.

MÅLFARLIG: Teddy Sheringham var et perfekt supplement til Uniteds angrepsrekke.

Leeds-direktør Bill Fotherby ringte Martin Edwards i november 1992 for å høre om Denis Irwin var til salgs. Ferguson, som tilfeldigvis var på Edwards sitt kontor denne dagen ristet energisk på hodet, men ba Edwards spørre Fotherby om han kunne sjekke om Eric Cantona var til salgs.

Fotherby lovet å sjekke, og ringte tilbake kort tid etter.

– Ja, det er han, lød svaret fra Leeds-direktøren.

Svaret fikk Ferguson til å handle lynraskt. Jakten på Sheffield Wednesdays David Hirst hadde vært resultatløs og nykommeren Dion Dublin var ute med beinbrudd. Stjerneskuddet Mark Robins hadde sluknet og blitt solgt til Norwich, Brian McClair ble omskolert til midtbanespiller, og Mark Hughes hadde en meget svak vårsesong i 1992 bak seg, en medvirkende årsak til at nettopp Leeds og Cantona snappet gullet foran nesen på United.

Resten er, som det så fint heter, historie.

Men dette var slett ikke den eneste gangen Ferguson agerte hurtig.

Sommeren 1993 hadde Blackburn og Nottingham Forest blitt enige om en overgang for Roy Keane, men Blackburn hadde ikke de nødvendige papirene klare til signering fredag ettermiddag.

KUPPET OVERGANGEN: Roy Keane var på vei til Blackbrn, men Sir Alex Ferguson hentet ham til United. Her gratulerer iren Nicky Butt etter en av engelskmannens mål i United-trøyen.

Gudene må vite hvordan, men dette kom Ferguson for øret. I rekordfart sørget han for at United ikke gikk i den samme fella som Blackburn og kuppet overgangen til iren.

Og på samme vis som både Eric Cantonas og Roy Keanes overganger til United en tid virket usannsynlige, var også et kjøp av Teddy Sheringham noe som bare virket som en perifér tanke for de fleste.

– Vi trodde ikke det kom til å skje, men det var en hyggelig overraskelse å få vite at Teddy var tilgjengelig. Prisen var i utgangspunktet litt stiv, rundt seks millioner pund, men Teddy er 31 og har mye å gi fremdeles, sa Edwards da United presenterte Sheringham for 20 år siden.

Typisk Ferguson

Tottenham måtte fire på sitt opprinnelige krav, og Sheringham ble United-spiller for 3,5 millioner pund.

– Jeg vil vinne titler. Som ung gutt vokser du opp med drømmer om å vinne mesterskap og jeg håper jeg kan gjøre det her, sa Sheringham selv.

Og det var nettopp det han gjorde.

DEN STØRSTE KVELDEN: Lite kan overgå den magiske kvelden i Barcelona i mai 1999. Teddy Sheringham er til høyre i bildet, ved Schmeichels side.

Bildet av Teddy Sheringham i bassenget på Camp Nou med den digre Champions League-bøtten oppsummerer således angriperens karriere i United på en utmerket måte.

Fire sesonger, tre Premier League-titler, FA-cupen, Charity Shield og Intercontinentalcupen.

Og Champions League, selvsagt.

Denne magiske mai-kvelden i Barcelona da Sheringham og Solskjær snudde kampen for United i de hektiske sluttsekundene og sørget for å sende United-fansen til himmels.

Sheringham pirket inn utligningen mot seiersmaskinen Bayern München, før han stusset ballen med hodet til Solskjær som avgjorde finalen.

I England har man lange tradisjoner for å gi husene og eiendommene sine navn. Som regel er det Cottage, House eller Park med i navnet.

Men på plenen utenfor Teddy Sheringhams hus i Chingford i Øst-London ligger det en stein med en enkel påskrift.

Camp Nou.

Trengte mål

På samme måte som Ferguson skjønte at han trengte en ny spiss høsten 1992, innså han at Cantona måtte erstattes sommeren 1997.

Det er et mønster som gjentok seg i hele Premier League-epoken og viste Fergusons evne til handlekraft da det var nødvendig.

Da Arsenal snøt United-for ligagullet i 1997/98-sesongen svarte Ferguson med  hente Dwight Yorke fra Aston Villa.

NOK ET MÅL: Teddy Sheringham jubler for scoring mot Bradford på Valley Parade.

Og da Ferguson skjønte at han ikke lenger kunne stole på målene fra den en gang så dødelige duoen Dwight Yorke og Andy Cole, hentet han Ruud van Nistelrooy. United ble bare nummer tre nederlenderens debutsesong i 2001/02, men Van Nistelrooy banket inn 23 mål og sørget for at United ble mestscorende klubb i Premier League.

Året etter var United igjen ligamester.

Sannheten om det siste gullet

Selv da han tok fatt på sin siste sesong som United-manager, skjønte Ferguson at han trengte en ny målgarantist.

Wayne Rooney hadde flørtet med en United-exit og Ferguson hadde åpenbart sine tvil om han kunne stole på spissen som hadde gitt ham 27 ligamål i 2011/12-sesongen.

2011/12-sesongen vil for all ettertid bli husket fordi United snublet på oppløpet, og 2012/13 vil bli husket som en eneste lang seiersvandring.

Faktum er imidlertid at United tok 89 poeng i 2012/13-sesongen. Nøyaktig like mange som sesongen før, men i 2011/12 hadde United langt bedre målforskjell.

At United var så mye sterkere i Fergusons avskjedssesong er med andre ord en myte, men det var små øyeblikk som definerte hele den foregående sesongen.

Perfekt timing

Små øyeblikk, som også på mange måter definerte Teddy Sheringhams United-karriere.

De to målene han huskes best for er utvilsomt scoringen i Champions League-finalen mot Bayern München og da han sendte United i ledelsen mot Newcastle i FA-cupfinalen fire dager tidligere.

DET VIKTIGE BYTTET: En skadet Roy Keane går av banen i FA-cupfinalen i 1999. Inn kommer Teddy Sheringham som kort tid etter ga United ledelsen. United vant finalen mot Newcastle 2-0.

Sheringhams bidrag disse magiske maidagene i 1999 har gjort at han for alltid vil bli husket som en svært viktig spiller i klubbens historie. Men igjen, det er de små øyeblikkene som fester seg i minnet.

På vei til Champions League-finalen i 1999 hadde United scoret 28 mål. Vet du hvor mange av disse Sheringham hadde scoret?

Ingen!

På vei til FA-cupfinalen mot Newcastle i 1999 hadde United scoret ti mål. Vet du hvor mange av disse Sheringham hadde scoret?

Ingen!

Og vet du hvor mange av de 80 ligamålene som United scoret i 1998/99 som ble satt inn av Sheringham?

To! Fattige to.

Gull verdt likevel

1998/99-sesongen er den United-fansen flest husker Sheringham for, men det var altså hans svakeste i United-trøyen.

Eksemplene over er på ingen måte ment til å frata Sheringham en plass i Uniteds historiebøker, men for å vise hvordan hukommelsen kan spille oss noen puss fra tid til annen, og at det er små sesongdefinerende øyeblikk vi husker.

Mange har glemt at Sheringham, i en alder av 35 år, faktisk avsluttet United-karrieren på best tenkelige vis i 2001. Han ble kåret til årets spiller både av fotballjournalistene og av sine spillerkolleger. Samtidig ble han Uniteds toppscorer både i ligaen og totalt da klubben tok nok et seriegull.

KOM FOR Å VINNE: Teddy Sheringham har oppkalt huset sitt etter Camp Nou, finalearenaen der han var en svært viktig brikke i Uniteds triumf i Champions League.

Etter sesongen valgte Sheringham å dra tilbake til Tottenham. Han hadde vunnet det som var å vinne i klubben.

Teddy Sheringham vant nesten alt som United-spiller. Likevel virket det som om United aldri vant en plass i Sheringhams hjerte.

Kontakten hans med United sies å ha vært meget sporadisk siden. Konfliktene med Andy Cole er kjent for de fleste, og Sheringham var lenge heller ikke å se når aldrende United-stjerner spilte oppvisningskamper mot andre aldrende stjernelag.

– Sheringham var en Tottenham-gutt. Han så på United som en jobb der timingen var perfekt for begge parter, sa en journalistkollega til meg for et par år siden da vi diskuterte 1998-99-sesongen på Old Trafford, passende nok omkranset av bilder fra Champions League-triumfen i 1999 i Europa Suite der United holder de fleste pressekonferansene.

Tilbake i 2021 har United et tøft kampprogram, og en del skader i angrep, og da kunne Solskjær hatt god bruk for en spiss som var til å stole på om førstevalget ble skadet, eller trengte hvile. En som kunne kommet inn fra benken og avgjort kamper.

En som Teddy Sheringham.

Powered by Labrador CMS