BSC Young Boys v Manchester United: Group F - UEFA Champions League

«United må løse spill i undertall bedre»

Bruno Fernandes og Cristiano Ronaldo kunne faktisk blitt byttet ut enda tidligere, mener Øyvind Eide som gir United strykkarakter for det offensive spillet mot Young Boys.

Publisert Sist oppdatert

Om United tar mål av seg til å vinne, enten Premier League eller Champions League, må laget beherske mange typer spill, blant annet spill i undertall.

Mot Young Boys spilte Solskjærs menn over én omgang med ti spillere og United hadde ledelsen.

Dette behersket imidlertid ikke United spesielt godt. Hvordan så det ut, og hva kostet laget seieren?

BSC Young Boys v Manchester United: Group F - UEFA Champions League
ENDRET KAMPEN: Det røde kortet til Aaron Wan-Bissaka gjorde at kampen endret fullstendig karakter, men det er fullt mulig å kontrollere en kamp selv med ti mann, påpeker Øyvind Eide.

Det er fullt mulig, både å score mål og vinne kamper, med én spiller mindre.

United slipper inn 2-1 på en kjempetabbe, men slik Solskjærs mannskap opptrådte kunne det like gjerne endt med tap på en annen måte.

Dessuten skaper United heller, praktisk talt, ingenting.

Jeg har sett nærmere på tre momenter som er viktige når United blir redusert til ti mann som følge av Aaron Wan-Bissakas utvisning:

  1. Evnen til å kontrollere sentrale rom
  2. Valg av formasjon
  3. Spill med ball

 1. Kontroll av sentrale rom

Uniteds umiddelbare respons på utvisningen var å ta ut Jadon Sancho, og sette inn Diogo Dalot. United må fylle opp backleddet, så det er et naturlig bytte. Det er utrolig viktig å stenge rom sentralt i banen. Og da starter det hos øverste spiller, som er den dårligste defensive spilleren til United; Ronaldo.

1

United må stoppe spillet sentralt i banen. Young Boys må ikke få lov til å få ballkontroll foran og bak midtbaneleddet. Her er første situasjon etter utvisningen. Young Boys skaper en stor sjanse. Ronaldo ligger for høyt, og det gjør at de får komme rettvendt tett på midtbaneleddet.

Da er det kort avstand for Young Boys til å spille frem i banen. Det gjør at United får dårligere tid til å flytte seg. Ronaldo burde vært ti meter lavere, i den blå boksen.

Da måtte Young Boys hatt spillet sitt noen meter lavere, og midtbanen til United kunne vært lavere, og fått bedre kontroll på rommene bak.

2

Ballen blir spilt ut i kant, og vi ser allerede nå at United har trøbbel med å samle seg. Dalot er alene mot to, og velger å falle av. Da får Young Boys plass til å utfordre, og god tid til å etablere bevegelser.

3

De kan relativt upresset slå innlegg på bakre stolpe, der sjansen kommer fra. Her ser vi utfordringen United får; de må sideskyve så raskt, at de løper på strekk i laget sitt.

Det er stor avstand mellom Dalot og Lindelöf, som ingen rekker å dekke, mellom Fred og Van de Beek, og ikke minst fra Fred til Pogba, som ikke er i bildet engang.

4

Kort tid etter så ser vi Ronaldo i midtsirkelen, som kan legge første press, og styre spillet bort fra Young Boys sin beste spiller med ball. Da kan laget ligge samlet, og trenger ikke å støte så hardt ut for å presse.

En nøkkel til er at de legger seg lavere enn på bildene over. Det er de avhengig av, siden de da må dekke mindre rom.

5

Her ser vi hvor konsentrerte de er på å stenge rom sentralt. De pakker laget tett sammen, og legger spissen veldig lavt.

Nå er det Lingard som spiller spiss, og da får United mer løpskapasitet.

Mellomrommet er lite, og det tvinger Young Boys til å spille mer i bredden. United forsvarer nå rommet sentralt i banen med 7 spillere; 3 stoppere, 3 sentrale midtbanespillere og en spiss foran dem.

United løste hovedsaklig denne fasen veldig bra.

2. Tydelig valg av formasjon

Mange lag som får en spiller utvist spiller i 4-4-1. Noen spiller 4-3-2, spesielt om de må ta igjen ett mål.

Solskjær la om til 5-3-1.

6

Om vi i et lite øyeblikk snur på flisa og ser på hva laget i overtall burde gjøre, så er vending av spill et av de virkemidlene man må ty til.

Det er krevende å få vendinger mot seg når vendingene kommer rett foran en midtbanefirer. Igjen arbeider da tiden for det angripende lag.

Bildet over viser en vending, der Shaw får trøbbel med å rekke ut.

Det er bedre for Shaw når United spiller med fem  bak, da kan han ligge bredere, få kortere vei i press, og kan nekte innlegg i større grad.

7

Samtidig ser vi da at det er 3 mot 3 foran mål. Om Young Boys enkelt kommer til innlegg etter vending av spill, så vil de få mange slike situasjoner foran mål.

Med fem bak, vil United ha en ekstra forsvarer. Samtidig kan de legge raskere press på kantspilleren.

8

Da United kom ut fra pausen var det i en 5-3-1-formasjon. Da ser vi med en gang at Shaw kan presse ytterste spiller ganske høyt i banen. Samtidig så er det en komplett firer bak, selv om han støter ut.

Da kan også midtbanetrioen ligge sentralt, og stenge viktige rom inne i banen. Legg også merke til hvor bredt Dalot motsatt kan ligge. Da får han kort vei i press, og vil tvinge Young Boys bakover i banen.

9

Like etterpå slår Young Boys en krysspasning, og fortsetter med vending av spillet.

Da har Dalot kort vei. Og det ender med en duell istedet for at de blir rettvendt med ball.

3. Spill med ball

Et stort problem som United møter på i 5-3-1 er at man har nesten hele laget bak ballen når man vinner den.

10

Dette gjør det enkelt for Young Boys å vinne ballen tilbake.

Derfor fikk vi se mange korte angrep fra United, og ballbesittelse under 40 prosent i andre omgang.

Det gjør det ekstra tungt, når United har en spiller mindre, å løpe så mye uten ball. Slik som på bildet over, der det kun er Pogba og Ronaldo foran Fernandes som har ballen. Det er derimot seks spillere bak ballen.

11

Her er et annet eksempel.

Det er kun Shaw som gjør en bevegelse fremover i banen. De andre står stille, eller står i støtte. Uniteds øverste spiller er en feilvendt Ronaldo som er nesten midt på banen.

Lagets manglende initiativ gjør at det er vrient å beholde ballen over tid. Spillerne må kreve mer av hverandre, slik at de makter å beholde ballen mer enn noen få sekunder av gangen.

Denne fasen av spillet løste United dårlig. Derfor fikk Young Boys nesten lov til å kjøre så mange angrep de ville gjennom kampen.

Utligningen, det måtte nesten gå galt til slutt

Med så mange gjentagende situasjoner midt på egen halvdel, er det nesten nødt til å gå galt på et tidspunkt.

12

Her er det flere feil:

  1. Fernandes må, som motsatt indreløper, ligge lavere så Young Boys ikke kan spille mellom sentral og indreløper.
  2. Maguire må holde seg i leddet sitt, så lenge det ikke er press på ballfører. Da trenger ikke Shaw å kommer så langt inn, noe som vil gi han trøbbel i neste bilde.
  3. Varane og Lindelöf må skyve mer over, slik at de kan dekke rommet bak Maguire. Da trenger ikke Shaw å komme inn. Men Lindelöf er for langt unna til å overta mannen til Varane.
13

United ender opp med et kjempesmalt backledd og Young Boys høyreside har en stor flate å boltre seg på.

14

Da blir det også enkelt for vertene å komme med løp inn i boksen, og de får tid til å slå et godt innlegg.

15

Det er også veldig overraskende for meg at Varane ligger helt feil, på en ganske standard innleggssituasjon.

Han ligger nemlig bak spilleren sin.

I stedet må han posisjonere seg mellom mål og motspiller, der jeg har markert med blå strek. Da hadde han også blokkert skuddet.

Konklusjon:

Hvilke spillere skal du ha på banen i en slik kamp?

Når laget ikke evner å beholde ballen, så vet alle at det dreier seg om én ting:

Forsvare målet!

Og med det tydelige målet for kampen, så må det settes spillere på banen som behersker den type spill.

Cristiano Ronaldo og Bruno Fernandes blir tatt av etter 71 minutter. De kunne gjerne vært tatt av tidligere.

BSC Young Boys v Manchester United: Group F - UEFA Champions League
NEDTUR: Jesse Lingard og Nemanja Matic depper etter tapet i Bern.

United greide å løfte presset sitt tidvis også, da laget fikk friske og uthvilte bein på banen. Det tror jeg var viktig gjennom omgangen, så de fikk spillet lenger unna eget mål i perioder.

At det avgjøres på den ulykksalige måten er slikt som kan skje. Men jeg håper trenerteamet bruker tid på å se på hvordan Manchester United spiller i undertall.  Det vil skje igjen, og da må laget løse den utfordringen bedre.

United får godkjent på punkt 1, med å stenge sentrale rom.

Solskjær fortjener også skryt for valg av formasjon.

Men United får stryk for det offensive spillet, selv i undertall.

Powered by Labrador CMS