eidetaktwolves

«Derfor mener jeg at Mount burde spille sammen med Eriksen»

TAKTISK ANALYSE: Øyvind Eide om mandagens debutanter, om hva som kunne vært bra, og om feilene som gjorde at det tidvis så ut som om United spilte uten midtbane.

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Fyrverkeriet lot vente på seg. Den lange ventetiden som sommeren byr på, fikk ikke full utløsning.

De nye spillerne fikk presentert seg, samtidig som det er for tidlig å konkludere med hva de vil tilføre laget.

Jeg skal se litt på de nye spillerne, og lar stort sett kampbildet ligge.

SE OGSÅ: Videoanalyse: Slik vil Onana og Højlund gjøre United bedre

Onana

Den nye keeperen var en levende vegg til han mot slutten av kampen mister hodet og overfaller en Wolves-spiller. Den situasjonen står i sterk kontrast til resten av kampen.

1

Her har Wolves gått opp med midtbanen sin, for å ta ut midtbanen til United – som i dette tilfellet består av Casemiro og Shaw, som er kommet inn i banen. Onana er langt ute med ballen, og danner et overtall mot spissene sammen med midtstopperne. Her er det trangt, og Onana går ikke i fellen hvor han spiller kort inn mot markerte spillere.

2

Når Onana slår den lange mot Garnacho, som for øvrig var en veldig presis pasning, så ser vi også at andre alternativer viser seg. Når midtbanen til Woves går frem, så åpnes det rom i mellomrom for blant annet Mount.

3

Fra en slik posisjon så er det åpenbart hva gevinsten til United er: Én-mot-én på kant uten sikring, og ledige spillere i mellomrom. Veldig godt løst av Onana, og det er han som kommer til å diktere disse situasjonene.

Mount

4

Mount virker å være i konkurranse med Eriksen om spilletid. Det ble en vrien start for Mount, men vi fikk se litt av hvordan han vil passe inn i laget. Slik som her, så ser vi at han posisjonerer seg motsatt av ballfører, i vinkel bak nærmeste midtbanespiller.

5

Da kunne, og burde han, blitt brukt via Rahsford, som blir åpen. Her vil Højlund gjøre sakene litt bedre enn Rashford, som tross alt er best rettvendt.

6

Mount får aldri ballen i dette tilfellet, men vi ser hvor mye rom han har, og fra denne posisjonen kan han lage mye trøbbel for motstanderne.

7

Lignende situasjon litt senere. Igjen ligger han posisjonert i vinkel bak nærmeste midtbanespiller.

8

Denne gangen får han ballen, og kan utfordre mot backleddet. Disse situasjonene vil nok Ten Hag ha flere av.

9

Så hvordan ser konkurransen ut mot Eriksen? Jeg tipper det vil være plass til begge etterhvert. Eriksen løser rollen annerledes emn Mount: Der Mount gikk frem i banen, så ser vi her at Eriksen dropper mer ned.

10

Fra denne posisjonen kan Eriksen i større grad styre spillet, og være rytmegeneral.

11

Mount er god på disse bevegelsene som er foran Eriksen, og derfor mener jeg at Mount burde spille sammen med Eriksen.

12

Jeg har i tidligere analyse gitt honnør til Mounts defensive innsats. Det fikk vi også se mot Wolves. Her er et eksempel hvor United mister ballen klønete, og Mount nesten er Uniteds øverste spiller.

13

Likevel legger han om til sprint for å hjelpe laget.

14

Og til slutt er det Mount som rydder opp ved egen sekstenmeter. Det er 90 meter i sprint, og krever stor disiplin.

Konklusjon

Man skal ikke konkludere om noen etter én kamp, men vi ser spor av egenskaper som laget får bruk for. Tror det er en oppsummering som kan stå seg inntil videre.

Det er derimot verd å konkludere med hvorfor det så ut som United spilte uten midtbane i deler av kampen. Vi så alle at Wolves fikk løpe gjennom United ved flere anledninger, og årsaken var enkel:

15

United ble for ofte liggende i 4-2-4, der fire spillere fremme ikke kommer ned og inn, og sikrer ved press og duell. Samtidig blir også de to midtbanespillerne stående flatt, og uten dybde så blir det enkelt å spille gjennom.

16

Derfor så rommene ofte slik ut.

17

Derifra får Wolves overtall midt i banen. United greide seg denne gangen, men her ligger det en klar oppgave for Ten Hag.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS