Chelsea v Manchester United - The Emirates FA Cup Final

Taktisk analyse: «Ten Hag gjorde det eneste riktige etter utvisningen»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide


Dette var en kamp som lignet på en transportetappe etter at United fikk en veldig tidlig ledelse.

Men det skjer ting i denne kampen som er verd å se nærmere på, selv om den ikke hadde de store høydepunktene hverken rent taktisk sett, eller det største tempoet.

Ten Hag vs. 4-4-2

4-4-2 er kanskje den beste oppstillingen United kan få i mot seg. United liker, som vi har sett før, å flytte opp spillere så de får overtall mot backleddet. Det er enklere mot en backfirer enn mot en femmer.

Samtidig er det forutsigbarhet i oppspillene så United posisjonerer spillerne slik at de får overtall der de trenger det ellers på banen.

1-lag

Dette er en situasjon litt senere i kampen, selv om den nærmest er identisk som første bildet. Med disse utgangsposisjonene så kan United true alle rom mellom spillerne i backleddet.

2-banen

Og det burde endt med noe bedre enn dette fra Wan Bissaka, hvor innlegget triller inn til keeper. Men vi ser spillere som er i gode posisjoner, og det kunne blitt farlig med et godt innlegg.

3-backleddet

Ikke bare gis det gode muligheter til å løpe mellom spillerne i backleddet. Men det fører til gode betingelser for gjenvinning. Og det var dette som var nøkkelen for United på en dag der presisjonen ikke var på topp. I bildet nedenfor utfordrer Rashford med ball.

4-innlegg

Like etter mister United ballen og må tenke forsvar de neste sekundene. United er ganske raskt overtall i den sonen de taper ballen.

5-ball

Og ikke lenge etterpå så har United bokset inn Palace sin kontring. Casemiro skal ha en stor del av æren for at United er blitt suverene i defensive omstillinger, men laget som helhet gjør en formidabel jobb. United er seks spillere i sonen der motstander kontrer. Og det bare tre sekunder etter balltapet.

6-ballen

Vi ser det samme når United slår langt, og ikke vinner duellen. Slik som nedenfor hvor Varane slår en pasning uten adresse.

7-balltapet

Bare ett sekund senere så er United på plass med to spillere i området der ballen lander.

8-adresse

Og etter noen sekunder til, så vinner United ballen tilbake, og de kan angripe med et overtall. Fra disse posisjonene ser vi stadig oftere at United setter i gang angrep. Det kommer veldig ofte fra at de selv har angrepet, og mistet ball. Deretter vinner de den tilbake, og kan starte angrepet fra en gunstig posisjon. Dette er det såkalte «gegenpresset» som Rangnick skulle innføre.

9-lander

I forrige analyse skrev jeg litt om Weghorst. Nedenfor er en typisk fase der United kan bruke han. Det er lavt forsvarsspill hos Palace, og United har flere bevegelser samtidig. Weghorst er på vei fremover mellom midtstopperne. Varane slår den i lufta til Weghorst.

10-innføre

Men Palace har gjort leksen sin, og dobler i denne duellen mot Weghorst. Konsekvensene ser vi ellers i bildet, der United ligger fri med flere spillere. Når motstander gjør slike mottrekk, så må spillerne bli flinkere til å velge andre løsninger. For når Palace velger å gjøre dette, så åpner de samtidig for noe annet. Se Fernandes for eksempel som er helt alene på vei mot mål.

11-weghorst

Kampbildet snur

I andre omgang så jevner det seg ut litt. Kampbildet snur sakte, men sikkert mot et mer jevnbyrdig oppgjør. Og vi opplevde at Palace fikk noen muligheter med innlegg og skudd. En av grunnene var at Palace ble flinkere til å spille lengre pasninger ut av området de vant ballen i.

Slik som nedenfor, hvor Palace spiller ballen ut av pressområdet (svarte boksen) med en lengre pasning. Dermed går ballen over United spillerne som er på vei frem i press.

12-justering

Da ser bildet plutselig slik ut som nedenfor. Palace er på vei frem, og United må løpe med nesa mot eget mål. Det ble noen slike situasjoner i andre omgang som var litt skumle.

13-press

Da havnet Palace i 1v1-situasjoner ved flere tilfeller. Et trekk andre lag også kommer til å gjøre, å spille lengre/tidlig ut av pressområdet til United. Da kan de få slike situasjoner som denne.

14-skumle

Med ti mann

United la seg i en 4-4-1 formasjon etter Casemiros utvisning. Det var en oppstilling de ikke var spesielt komfortable med. Det var bare marginer om å gjøre at ikke Palace laget flere mål.

Mulighetene kom ofte etter det vi ser her: Hvor Palace spiller enkelt gjennom en midtbane i undertall. Med bare Rashford som spiss, så er det ganske enkelt å utfordre rett på midtbanen. Og det gjør at midtbanen ofte ikke rekker å etablere seg. Dermed ble det rom slik som i bildet nedenfor.

15-mann

Derfra kan Palace enkelt rulle videre på kanten. United ligger smalt, men dekker likevel ikke rom sentralt.

16-her

Da ble det den ene farlige innleggsituasjonen etter den andre. Noe måtte gjøres. Heldigvis har United en handlekraftig trener.

17-sentral

Garcnacho, som kom inn i andre omgang, må ut igjen før slutt. Det skal inn med defensive fibre, og det er fire midtstoppere på banen når kampen skal avgjøres.

På bildet nedenfor ser vi United i 5-3-1. Slik fikk de bedre kontroll mot innlegg, samtidig som de var bredere bak og fikk presset spilleren som slo innleggene. Da roet kampen seg litt, og det ble mindre hektisk i sluttminuttene enn Palace hadde håpet. Ten Hag dreper kampen med byttene sine.

18-trener

Konklusjon

I første omgang viste et United lag som spiller litt med håndbrekket på. Og de gjør på mange måter det de skal gjøre, og dreper kampen med 2-0 målet. Men Palace spiser seg inn i kampen med særlig et konkret grep i gjenvinningssituasjonene til United. Ved å spille seg ut av dette presset, så får de etablert noen fine kontringer. Det blir en oppgave for Ten Hag å løse: Hvordan balansere laget bedre om gjenvinningen mislykkes?

Så kommer utvisningen. Og da synes jeg United ser planløse ut en liten stund. Og det ser vi tydelig at de gjør, for Palace ruller opp det ene angrepet etter det andre.

Men, så tar Ten Hag frem sjakkbrettet sitt igjen, og gjør det eneste riktige. Han skaper defensiv trygghet med 5-3-1. Mange ville ikke tatt ut Garnacho, fordi han nettopp hadde kommet inn, men i slike tilfeller er det et riktig trekk. Garnacho måtte ofres, for å skape balanse igjen. United kunne sikkert vunnet med han på banen også, men kampbildet stilnet veldig når endringen av formasjon kom.

Men det var en mesterlig scoring til 2-0 som jeg vil avslutte med. Den viser så mange små bevegelser og aksjoner, og viser klart og tydelig hvor langt dette laget har kommet. Det er dessverre ikke mulig å vise det frem med stillbilder. Så se målet om igjen, og legg merke til de små, korte bevegelsene til alle som er foran ballfører. De finter ut Palace i hele det nydelige angrepet.

19-angrepet
20
22

Alle stillbildene er hentet fra Viaplay.

Powered by Labrador CMS