eidetakpal

«Jeg er kjempeimponert. Jeg forstår godt at United-fansen er begeistret»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide


Etter mye snakk om Ralf Ragnincks press, så var det selvfølgelig veldig spennende å se hvordan dette utspilte seg i kampen.

Det var imidlertid mer enn presspillet jeg bet meg merke til, og vi skal ta tak i fem ting som jeg mener var veldig tydelig i Uniteds spill:

  1. Høyt press (fagspråket: Quarter the field)
  2. Overtall i siderom defensivt
  3. Gjenvinningen
  4. Langpasningen
  5. Nærmeste spiller til ballfører

Høyt press – (quarter the field)

Jeg er litt redd for å forvirre noen av dere allerede, men det finnes ikke noe godt norsk uttrykk for det som på fagspråket gjerne kalles «Quarter the field».

Litt enkelt fortalt så handler det om å være svært kompakte i det høye presset i en fjerdelen av banen, hvis man tenker den oppdelt i soner.

Jeg skal vise hva som skjer fra 07.22 til 07.31 i kampen. Vi skal se på hvordan United flytter presset sitt.

cpt1

BILDE 07.22: Palace sender en støttepasning, og Fernandes følger den pasningen. Det blir et signal om å gå over til høyt press.

cpt2

BILDE 07.26: Da ser vi hvordan laget flytter seg samlet etter, og fortsatt med riktige avstander seg imellom.

cpt3

BILDE 07.28: Da leder de presset videre mot høyere, fortsatt veldig samlet.

cpt5

BILDE 07.31: Og da er vi på det som kan kalles quarter the field. Nå har United flyttet sine spillere inn på den fjerdelen av banen som er på bildet, men etterlater samtidig spilleren som er i sirkelen på motsatt back.

Slik vil det ofte se ut fremover – at United flytter eget lag over, og etterlater motsatt spiller.

Da blir det veldig korte avstander på den siden presset er, og med godt press så får de heller ikke slått motsatt. Dermed blir det lite risiko ved å gjøre dette.


En ny situasjon som viser det samme.

cpt6

BILDE 20.09: En forsterkning av det som ble vist i forrige sekvens.

Se hvor hvor mange spillere United samler på den siden av banen ballen er.

Det er 7 spillere som er i den sonen der ballen er, eller 6 hvis du tar ut Fernandes. Dette viser hvor kort avstand det er mellom United-spillerne.

Dette er en En tydelig forbedring i Uniteds spill.


Enda mer:

cpt7

BILDE 56.41: Her ser vi nok en gang hvordan United etterlater motsatt spiller, her i sirkel, men dytter fire spillere inn i den sonen ballen er. Det skaper overtall fire mot tre der borte.

cpt8

BILDE 56.45: Her ser vi Ronaldo som leder spillet utover slik at United beholder presset på den siden de da har bra press.

cpt9

BILDE 56.47: Se nå hvor mange United-spillere som er på den lille delen av banen motstanderne nå kan spille i. Det er seks United-spillere der, – over halve laget.

2. Overtall i siderom

cpt10

Bilde 13.55: Dette kommer vi også til å se mye av fremover, selv om de foreløpig ikke klarte dette kollektivt.

Et signal for press er når ballen er helt ute på sidelinjen. Rangnick vil da bruke sidelinjen som ekstra forsvarer. Det betyr ekstra hardt press når ballen er ved sidelinjen.

Her ser vi tre United-spillere rundt ballfører på 13,35, men det skjer samtidig en feil. Fred greier ikke å skyve langt nok over, og Fernandes følger ikke med sin sidespiller inn i banen.

Dette viser to ting. Det viser at de har en vei å gå, men samtidig at de også har veldig klare intensjoner om hva de ønsker.

cpt11

BILDE 13.36: Intensjonen er der, men at det går galt ser vi ett sekund etter. Fred er for langt unna, og Fernandes følger altså ikke løpet. Da kommer Palace seg unna fordi det blir litt for mye rom i midten.


Et nytt eksempel:

cpt12

BILDE 41.00: Nok en gang ballen ute bredt, og United går i 3 mot 1. Dette er jo en svært gunstig posisjon å vinne ballen i.


Nok et eksempel:

cpt13

BILDE 47,27: En Palace-spiller er på vei ut i siderom. United ønsker å lede spillere ut i siderom, for så å skape overtall i den sonen.

3. Gjenvinning

Dette punktet handler om det gegenpress egentlig er.

cpt14

BILDE 16.53: Dette viser Uniteds angrepsspill sekundet før de mister ballen. Dere ser altså lagets utgangsposisjon i det de mister ballen.

cpt15

BILDE 16.55: Da er det de tre spillerne som er sirklet inn som vi må følge med på- McTominay legger første presset, mens Fernandes er også veldig rask til å omstille seg til å komme seg på rett side og ta ut spilleren foran seg.

Se samtidig hvor smal Dalot er i banen. Han krysser jo nesten midtlinjen til banen og går veldig smalt for å gjøre området rundt ball veldig kompakt.

cpt16

BILDE 16.57: I tillegg til de jeg nevnte nå, så har også Fred kommet seg inn i banen og Lindelöf har også flyttet etter og stått hardt oppe i sin angrepsspiller.

Nå har United fem spillere i gjenvinningssonen midt i banen.

Dette er et veldig godt eksempel på hvordan det kommer til å se ut fremover. United har nå halve laget sitt der de mister ball, men tre sekunder etter så har de også fem spillere i sonen hvor ballen er.


Nytt eksempel:

cpt17

BILDE 22.31: Det viser Uniteds utgangspunkt for presset. Det er seks spillere midt i banen, og Palace slår langt.

cpt18

BILDE 22.32: Men igen, se hvor tett oppi Lindelöf står i sin angrepsspiller. Han bryter foran nok en gang, som på forrige klipp.

Se også på avstanden til Fred og McTominay. De kommer veldig tett på duellen.

cpt19

BILDE 22.35: Ballen går imidlertid mellom dem og til Gallagher, men da ser vi hvor raskt United reagerer for å vinne den tilbake. Det er 4 mot 1 i sonen ballen er.

Dette er et skoleeksempel på hvordan Gegenpresseing skal fungere. og jeg tror ikke Gallagher føler seg særlig høy i hatten i bildet her.


Enda et imponerende eksempel, og det etter en United-feil.

cpt20

Bilde 29.33: Dette er en forferdelig involvering fra Fred, som av og til skjer, hvor han spiller ballen rett til Zaha.

Da er det interessant å se hva som skjer fra 29.33 til 29.35. Legg merke til rommet Zaha har på bildet her (29.33).

cpt21

BILDE 29.35: Men to sekunder senere har United likevel 3 mot 1. Som skreet: Veldig imponerende.

Dette er jo egentlig en umulig setting fordi United mister ballen et sted hvor de ikke skal miste ballen, så de er ikke posisjonert for et slikt ballbrudd imot, men likevel greie de å etablere et gjenvinningspress så raskt.

Det viser en helt superb innstilling og mentalitet.

4. Langpasning

cpt22

BILDET OVER: Ikke heng deg opp i at det står 28.26, det er en reprise av en situasjon med bildet under, på 25.10, men det gir en bedre oversikt.

United fikk vist at deønsker å være direkte og spille mye i bakrom, men se posisjonen til kantene (Fernandes og Sancho) eller 10erne som Rangnick kalte dem. De er langt inne i banen.

cpt23

BILDE 25.10: Men se gevinsten ved posisjoneringen til Sancho og Fernandes.

Her er det en langpasning mot Ronaldo alene i duell, en duell han normalt sannsynligvis vil tape. Da vil andreballen i så fall lande rett utenfor 16-meteren, og da kommer både Sancho og Fernandes løpende foran de to sentrale midtbanespillerne til Palace.

MERK: Ja, jeg vet at Ronaldo faktisk vant duellen, men prinsippet er det samme. United tar risiko, men posisjonerer seg smart.

cpt24

BILDE 25.12: Da er Bruno/Sancho på skuddhold og får målsjanse etter kun én pasning.

Dette er et godt eksempel på hvordan det kan se ut med bruk av langpasning og bruk av andreballs-gjevbninng fra kantspillere/(10erne som Rangnick kalte dem)


Et nytt eksempel:

cpt25

BILDE 26.04: Her er det langpasning til Rashford i bakrom. Se igjen posisjonen til Fernandes, som er sirklet inn, den er ganske langt inn i banen og foran de to sentrale midtbanespillerne til Palace.

cpt26

BILDE 26.07: Det forspranget beholder Fernandes helt til han nok en gang kommer på skuddhold etter bare én pasning fremover i banen.


Et nytt eksempel:

cpt27

BILDE 43.32: De kan også få en gevinst av dette lavere i banen, når Palace presser så høyt som de gjør her. Fernandes er også her inne i banen.

cpt28

BILDE 43.32: Rashford taper så den duellen, men både Sancho og Fernandes har posisjonert seg på utsiden av de to sentrale midtbanespillerne og har rom til å ta imot ballen – og Bruno får den også i dette tilfellet.

Hvis langpasningen hadde blitt sendt mot Ronaldo så ville Sancho understøttet ham, mens Fernandes understøttet Rashford.

Her ser vi tydelig hvordan de fire fremste kan jobbe sammen i 4-2-2-2-formasjonen United brukte.

5. Nærmeste spiller til ballfører

cpt40

BILDE 35.30: Dette trenger United også mer trening på, men det er tydelig at de ønsker å være veldig fremoverrettet med bevegelsene sine.

De har et prinsipp om at nærmeste spiller til ballfører alltid løper frem i banen.

På 35.30 er det Fernandes som stikker frem i banen og trekker med seg en spiller.

cpt41

BILDE 35.32: Da ser vi at Sancho står helt alene, noe som gjør at Palace må gjøre et nytt trekk. De sender ned en spiller til for å hjelpe til.

cpt42

BILDE 35.35: Da er det Sancho som er nærmeste spiller og som går gjennom, og tar med seg en spiller – noe som gjør at Fred blir alene.


Mer av det samme:

cpt43

BILDE 49.49: Ballen er ute i bredden. Lindelöf er nærmest, han løper gjennom, og trekker med seg to spillere.

cpt44

BILDE 49.50: Da ser vi hvor alene Fernandes blir når Lindelof har tatt med seg de to inne i firkanten på bare den ene bevegelsen.

cpt45

BILDE 49.52: Da får de plass på et veldig farlig sted på bare det ene farlige prinsippet.

De tvinger motstander til hele tiden å måtte velge – skal de stå eller følge løpet. Hvis de blir stående så er sjansen stor sjanse for at United bruker løpet, men hvis motstanderne følger løpet så blir det rom slik vi ser på bildet her.

Dette er nok et bevis på at Rangnick ønsker bevegelse foremover i banen fordi det skaper bevegelse hos motstander.

Konklusjon:

Rangnick har fått til utrolig mye på bare to dager. Han hadde jo kun fredag og lørdag med gruppen.

Det er helt naturlig at de mister fasongen etter hvert, men det var imponerende at de hadde tatt til seg så mye som de viste så lenge.

Grunnen til at de mister fasongen har å gjøre med at de spilte kamp senest torsdag og heller ikke har denne stilen under huden.

Jeg skjønner veldig godt at United-fansen kan være begeistret av dette. United hang jo mye mer sammen. Avstandene i laget var så tydelige.

United fremstår i mye større grad som et lag som agerer i stedet for å reagere. De er i forkant – eller proaktive – som er begrepet Rangnick selv bruker.

Det ser i deler av kampen ut som om United er veldig kvikke i hodet, men det handler egentlig bare om en tydelighet i spillestil, som jeg blant annet vise til med langpasningen.

Jeg tror spillerne koste seg der ute, spesielt i 1. omgangen og den første halvtimen. Det så ut som om de hadde det veldig gøy da de spiste opp Palace hele tiden både med og uten ball.

Det manglet bare litt på sistepasningen for å skape de helt store sjansene, men det er jo det neste steget – å skape gode perioder som varer lenger og så å utnytte de gode periodene til å score de målene de trenger.

Jeg er kjempeimponert over at vi fikk servert dette etter at Rangnick bare har hatt spillegruppen i to dager.

Nå håper jeg at de sender utpå en del reserver mot Young Boys, og bruker den neste uka til å trene. Da tror jeg det fort kan se fryktelig mye bedre ut allerede mot Norwich lørdag.

Powered by Labrador CMS