eide

Slik kan Ten Hag slå Guardiola: – Må gå i krigen mot Haaland

Øyvind Eide er sikker på at Erik ten Hag vet han skal gjøre for å få revansje mot Pep Guardiola, Erling Braut Haaland og City-maskineriet på Old Trafford.

Publisert Sist oppdatert

– En ydmykende påminnelse om hvor lang veien opp fortsatt er, skrev de engelske mediene etter 3-6-tapet i oktober.

– Spillerne bør skamme seg, sa Roy Keane.

– For meg var dette overraskende naivt fra Ten Hag, skrev Eide i sin taktiske analyse på united.no.

Siden stortapet har nederlenderen bare gått på ett tap.

– Vi vet at Ten Hag er flink til å trekke ut små lærdommer, og bli en halv prosent bedre på visse ting fra kamp til kamp. Nå skal vi få se hvor mye bedre de har blitt, sier Eide før lørdagens lokaloppgjør i Manchester.

– Må lykkes med presset

I første omgang handler det om å hindre det offensive City-laget å score mål på Old Trafford, mener Eide.

Eksperten trekker fram tre grep Ten Hag bør gjøre for å minimere trusselen fra City.

– Det første handler om presspillet. Forrige gang havnet United 4-2-4 i presset sitt, og det ble veldig mye rom for de sentrale midtbanespillerne til City. Skjer det igjen, blir det samme sifre som sist.

Bildet nedenfor viser hvordan United presset i 4-2-4 på Etihad:

424

– Det andre handler om markering. Uniteds to sentrale midtbanespillere kan ikke begge mannsmarkere midtbanespillerne til City. Det er fristende mot Kevin De Bruyne og Bernardo Silva, men det gjorde at de ble trekt for langt bort fra posisjonene sine. En må dekke mann, og den andre må ta sone.

Bildet nedenfor viser hvordan markering på de to sentrale skaper mye rom for City, slik at de kan finne Haaland:

markering

– Det tredje handler om bedre press av spissen og tieren. Det er viktig å hindre at City ikke får angripe midtbanen til United sentralt.

– Stoppe Haaland-pasningene

Mer spesifikt vil det viktigste være å stoppe målmaskinen fra Jæren. Haaland scoret hattrick på Etihad i høst, og står med 21 ligamål så langt.

– Nøkkelen er å stoppe pasningene til Haaland. Da må det være et tett press på De Bruyne, så han ikke får det tiendedelet han trenger for å spille til Haaland. De må også stoppe innlegg fra Citys venstreside, der Joao Cancelo og Phil Foden spiller.

– Når Haaland får ballen, er det viktig å tørre å gå i duellen, selv om det kanskje er Lisandro Martinez som får den jobben. Haaland må holdes feilvendt, og de må helst bryte foran. Det har stopperne til United blitt ganske gode på, og det må de tørre å gjøre også mot City.

Manchester City v Manchester United - Premier League
SENKET UNITED: Erling Braut Haaland scoret tre av målene da City slo United i oktober.

David de Gea kan også spille en sentral spille for å stoppe Haaland.

– City er ufattelig flinke til å spille seg inn rundt 16-meteren, og score mål på innlegg langs bakken foran mål. De Gea kan bli helt avgjørende hvis han våger å være offensiv og ta de ballene som kommer langs bakken.

Tror Rashford kan avgjøre

Manchester United har imidlertid sin egen målscorer på Old Trafford.

Mens Rashford står med fire scoringer så langt i 2023, venter Haaland fortsatt på årets første nettkjenning.

– Kontringsspillet til United blir nøkkelen offensivt, og det vet Guardiola. Han vil være veldig fokusert på gjenvinningspresset til City, og forsøke å bryte Uniteds kontringer for å kontre selv med Haaland, sier Eide.

– Det er utrolig viktig at United lykkes med å spille seg tidlig ut av dette gjenvinningspressert. Der er United veldig gode nå, men de må bli enda bedre.

Manchester United v AFC Bournemouth - Premier League
STORFORM: Marcus Rashford har scoret i åtte hjemmekamper på rad.

Eide mener Ten Hag bør spille flytte på Rashford ut i fra hvordan Guardiola komponerer forsvaret sitt.

–  Rashford må spille på motsatt side av Kyle Walker. De vil helt sikkert bruke han til å markere Rashford, og United kan skape ubalanse ved å flytte ham over på motsatt side. Det er ikke sikkert Walker følger etter, og hvis han gjør det, blir det med en viss forsinkelse.

Eide håper også at United vil være modigere med ballen enn de var på Etihad.

– Det ble veldig hektisk sist, med mange korte angrep. Nå må de tørre å holde på ballen, vende spillet, og få med motsatt back når de skal angripe.

Powered by Labrador CMS