taktisk analyse barcelona

«Å få Fernandes i mellomrommet var en befrielse»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Et oppgjør mellom to av de største formlagene i Europa bydde på den spenningen og intensiteten som slike oppgjør bør ha.

Byttene til Ten Hag snakkes det mye om. Og det er verdt sin spalteplass.

Men det er også andre interessante momenter fra kampen.

Momenter fra forrige oppgjør

Bilde1

BILDET OVER VISER: United lyktes godt med å lede Barcelona over på en side i forrige oppgjør, og flytte mange spillere til denne halvdelen, slik vi ser banen er delt i to på langs her.

Bilde2

BILDET OVER VISER: Det samme ser vi her, hvor United ledet Barcelona til en side, og prøver å skape overtall i forsvar. De er blitt så gode i sitt aggressive høye press nå, at de får dette til selv mot de beste lagene.

Bilde3

BILDET OVER VISER: Og United fikk direkte betalt for dette presset også i forkant av 1-1 målet: Her spilles ballen ut i en korridor hvor United har mange spillere.

Bilde5

BILDET OVER VISER: Når ballen lander til slutt, så snører United igjen sekken, og gjør det ekstremt trangt. Så vinner de ball og kan kontre fra rett utenfor 16 meteren til Barcelona.

Bilde6

BILDET OVER VISER: Noe som selvsagt er meget gunstig. United ruller opp og Fred får æren av å score 1-1 målet.

 

Et annet moment fra analysen av første oppgjør var å spille tidlig ut av press.

Bilde7

BILDET OVER VISER: Her har United klart å finne Fred bak det første presset til Barcelona.

Bilde8

BILDET OVER VISER: Da kom United på flere farlige overganger som de skapte en del på.

Bilde9

BILDET OVER VISER: Men Xavi og Barcelona hadde gjort hjemmeleksa si: Her spiller United ut av første presset.

Bilde10

BILDET OVER VISER: Løpene går frem i banen, og United får løpene sine, og ballfører er sentralt i banen med god vinkel alle veier.

Bilde11

BILDET OVER VISER: Men se nå på balansen i laget til Barcelona. De har 5-6 spillere som er hjemme og hjelper til på overgangen. Det var mindre rom for United å kontre i.

Bilde12

BILDET OVER VISER: Å få Fernandes i mellomrommet var en befrielse. Å ha Weghorst eller Sancho der gir ikke nok kreativitet og smartness i det viktigste rommet på banen. Her spiller United seg ut av det første presset. Fernandes er flink til å finne riktig rom til rett tid, og får ballen.

Bilde13

BILDET OVER VISER: Fra den posisjonen så kan United rulle opp angrepet.

Bilde14

BILDET OVER VISER: Men igjen så ser vi at Barcelona er i god balanse, og vil ikke la United få lov til å bruke kontringskraften sin.

Det som skjedde utover i kampen er at United fikk fler og fler slike situasjoner, og til slutt vil motstander slites i stykker. Jeg skrev i forrige analyse at United er i stand til å male motstandere i fillebiter. De lager ikke fillebiter av Barcelona, men de legger så press på Barcelona gjennom 90 minutter at til slutt er det noen som ikke orker de siste meterne på returløpene, og United er igjennom.

Det lugget litt i etablert angrep i første omgang

Bilde15

BILDET OVER VISER: United fikk ikke etablert ordentlig etablert angrepsspill i første omgang. Her ser vi noe av årsaken: Barcelona er tette i presset sitt, og ligger tett i Sancho. Sancho får pasningen, men ballen skulle i stedet fulgt den røde streken til en ledig Fred.

Bilde16

BILDET OVER VISER: Og ved å spille på tett markerte spillere så inviterer United Barcelona til å få brudd.

Bilde17

BILDET OVER VISER: Da er det plutselig Barcelona som kan kontre.

Bilde18

BILDET OVER VISER: Men dette etablerte angrepsspillet blir lettere med Fernandes i mellomrommet. Han er flink til å frigjøre seg, og være spillbar når backleddet blir satt under press.

Bilde19

BILDET OVER VISER: Legg også merke til Varane som går på løp frem i banen fra stopperplass. Så trygge er United blitt nå, at de kan dytte midtstoppere frem i banen på denne måten.

Bilde20

BILDET OVER VISER: Wan-Bissaka tar seg elegant forbi sin forsvarer, og spiller Varane på medløp inn i mellomrom.

Bilde21

BILDET OVER VISER: Varane ruller så opp til Antony. Dette spillet er vesentlig bedre i andre omgang enn i første. Og det handler i stor grad om at de har en spiller som vet å frigjøre seg i mellomrom. Da blir det enklere å spille gjennom presset til Barcelona også.

Sancho og Weghorst blir for statiske.

I forkant av straffen

Bilde22

BILDET OVER VISER: Presset sitter ikke helt når Barcelona får straffe. Med alle spillere på rett side så skal ikke Bacelona kunne spille seg frem til den straffesitausjonen. Det starter med Fernandes som presser inn fra kant, og leder De jong inn i banen. Det er riktig vurdering. Men vinkelen på løpet hans gjør at De Jong kommer fri. Fernandes burde valgt å følge den rød løypa inn i presset.

Bilde23

BILDET OVER VISER: Det løpet Fernandes valgte gjorde at De Jong kom fri, og kunne utfordre midtbanen til United. Da havner United i undertall på midten og får en vanskelig situasjon.

Bilde24

BILDET OVER VISER: Rashford må ned og dekke det rommet som blir på utsiden av Casemiro og Fred, men han får en lang vei ned når han i utgangspunktet er med i det presset som mislykkes. Det ender etter hvert med et innlegg som går over feltet.

Bilde25

BILDET OVER VISER: Så er det Fernandes igjen som bør være mer rutinert her, og la Balde føre ballen ut av feltet.

Fernandes med revansj

Bilde26

BILDET OVER VISER: Men Fernandes får muligheten til å revansjere seg: Her går han hardt i kroppen på Raphina, og skaffer seg tid til å utfordre inn i banen.

Bilde27

BILDET OVER VISER: Herfra blir det et par muligheter før Antony setter inn 2-1.

Konklusjon

Andre omgang åpner seg, der begge lag får mer rom. De tar mer sjanser, og gir fra seg mer rom. Begge lag tar sjanser, så det åpner seg. United vinner den dragkampen om de store rommene, primært gjennom at Fernandes er tilgjengelig i mellomrommet.

Byttene til Ten Hag er nok en gang fenomenale. Én ting er endringen med Sancho på kant, og Weghorst ut. Men så få inn dribleføtter med Antony og Garnacho. Og Dalot med offensivt bidrag fra backen.

Jeg forstår at Ten Hag velger som han gjør når noe fungerer i én kamp, Weghorst fungerer bak Rashford i en halv omgang, og blir fristet til å starte slik neste kamp. Det samme skjedde nå hvor Sancho kom inn bak Weghorst i forrige kamp, og det fungerte ganske bra. Derfor starter Ten Hag med den kombinasjonen nå.

Men jeg er overrasket over at ikke Fernandes startet i mellomrommet, med Sancho på kant. Det er jeg ganske sikker på at ville gitt en bedre første omgang.

Uansett så er dette en stor skalp for både United og Ten Hag. Det er et av verdens beste fotballag som var på besøk. Barcelona leder serien i Spania, foran Real Madrid som sendte Liverpool ut av Champions League.

Ten Hag har bygget et lag som hadde et slags underdog-stempel på seg, som ikke skulle være like gode som de beste. Så hvordan takler både han og laget det å skulle være best allikevel?

For det er like før … at United er best igjen.

Dette er Øyvind Eide:

EKSPERT: Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO-trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS