Manchester United v Arsenal FC - Premier League

Både omsetning og nettogjeld økte med over én milliard kroner

Manchester Uniteds nettogjeld har økt dramatisk. Heldigvis gjør gjensynet med fansen på Old Trafford at inntektene gjør det samme.

Publisert Sist oppdatert

Et fullsatt Old Trafford gjennom hele fjorårssesongen ga ikke bare spillerne et ekstra løft, det løftet også Manchester Uniteds inntekter i milliardklassen.

Det viser Manchester Uniteds ferske årsregnskap for 2021/22-sesongen som ble lagt frem torsdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Slik er lederstilen til United-sjefen

Uniteds omsetning økte med hele 18 prosent fra drøye 494 millioner pund til 583,2 millioner pund.

– Klubbens hovedmålsetting er å vinne fotballkamper og underholde fansen. Siden vår forrige oppdatering har vi forsterket herrenes lag, hatt en suksessfull sommerturné og etablert et fundament for vår nye manager Erik ten Hag, sier Richard Arnold. 

– Til syvende og sist er Manchester Uniteds fremste styrke våre lidenskapelige og lojale fans og derfor har samarbeid med fansen vært prioritert. Det gjenstår mye arbeid, men alle i klubben støtter strategien som skal levere suksess på banen og en bærekraftig økonomi som både fansen og aksjeeiere kan ha en gjensidig nytte av, legger han til. 

arnoldfor
BÅDE INNTEKTER OG GJELD ØKER: Richard Arnold la torsdag ettermiddag frem de ferske regnskapstallene som viser at både omsetningen og nettogjelden har økt med ca 1 milliard norske kroner i 2021/22-sesongen.

Men det er definitivt verdt å merke seg at Uniteds nettogjeld nå har passert 500 millioner pund etter å ha økt med 95,4 millioner pund i 2021/22.

Årsegnskapet er det første Richard Arnold legger frem som administrativ sjef i United etter at han erstattet Ed Woodward i januar.

Det viser også en betydelig vekst i de kommersielle inntektene sammenlignet med fjoråret, men understreker samtidig betydningen av at Erik ten Hag leder United tilbake til Champions League snarest mulig.

Dessuten viser årsregnskapet at Uniteds lønnskostnader har vokst med hele 61,1 millioner pund etter betydelige investeringer i nye spillere. Det gjør at United nå bruker 65,8 prosent av omsetningen på lønn og det er ikke langt unna taket på 70 prosent som UEFA har innført fra og med juli.

De viktigste nøkkeltallene fra Uniteds årsregnskap:

Manchester United PLC20222021Endring %
Omsetning583.2494.118.0%
Kommersielle inntekter257.8232.211.0%
TV-rettigheter214.9254.8– 15.7%
Inntekter fra kampdag110.57.11456.3%
Nettogjeld514.9419.522.7%

Manchester United har også strukket seg langt økonomisk for å gi Erik ten Hag støtte på overgangsmarkedet denne sommeren, blant annet ved å utvide klubbens kreditt med hele 100 millioner pund.

Derfor er Champions League-spill så viktig

Sesongene 2016/17 og 2019/20 var United ikke kvalifisert for Champions League. I de to sesongene ser vi derfor at Uniteds lønnsutgifter er lavere enn i de andre sesongene.

Uniteds spillere har bonuser i kontraktene som faller bort dersom klubben ikke kvalifiserer seg til Champions League, og spillerne tar således selv den største kostnaden på kort sikt når det blir Europa League-fotball og ikke Champions League.

Lønnsutbetalinger i United siste seks sesonger:

Sesong2021/222020/212019/202018/192017/182016/17
Lønn384.2322,60284,03332,36295,94263,46

Kilde: Manchester United. Alle beløp i millioner pund. Inkluderer alle ansatte i United

Men det koster også United på andre områder.

Dersom klubben to år på rad ikke kvalifiserer seg til Champions League, faller 30 prosent av den årlige summen fra adidas (75 mill. pund) bort. Det utgjør alene 22,5 millioner pund.

ronsanc
«FEIL TURNERING»: Cristiano Ronaldo og Jadon Sancho besørget scoringene i Europa League-triumfen mot Sheriff Tiraspol. Men de to spillerne, lagkameratene og ikke minst fansen håper på en snarlig retur til Champions League der inntektene er vesentlig høyere.

Spillernes reduserte bonusutbetalinger dekker for så vidt dette frafallet, men inntektene fra Champions League er langt høyere enn i Europa League. For hver euro som utbetales i Europa League, utbetales det 3,5 euro i Champions League.

En finaleplass i Champions League kan fort være verdt rundt 110-120 millioner euro, mens en finaleplass i Europa League vil være verdt rundt 45 millioner euro.

Da Uniteds årsregnskap ble lagt frem forrige sesong viste det en omsetning på 494 millioner pund, noe som var den laveste omsetningen siden 2015. 

Resultatet skyldtes nesten utelukkende den verdensomfattende pandemien. Heldigvis kunne fansen returnere til Old Trafford i 2021/22-sesongen og for ganske nøyaktig ett år siden spådde vi derfor at Uniteds omsetning ville passere 600 millioner pund.

United var 17 millioner pund unna å nå det målet, men i våre beregninger hadde vi tro på enda høyere kommersielle inntekter og bedre sportslige resulater enn det fjoråret kunne by på.

Tilskuerinntektene til United ligger på mellom 105 og 110 millioner pund i en normal sesong og er således nå tilbake til normalen.

Forventet vekst i kommersielle inntekter

2020/21-regnskapet viste også en betydelig nedgang i de kommersielle inntektene. Nesten utelukkende skyldtes dette svikt i sponsorinntektene, men deler av inntektssvikten kom også fordi United gikk med på å utsette betalingen til flere av sponsorene som slet økonomisk.

19åtte
STJERNEGALLERI: Casemiro, Cristiano Ronaldo, Antony og Diogo Dalot vil ha få problemer med å forstå hverandre når de snakker sammen. Vil samhandlingen bli like bra på banen? Bilder som dette er gull verdt for Uniteds sponsor av treningsutstyret, Tezos.

Det tok også tid før United fikk på plass Tezos som sponsor for treningsutstyret etter at AON-avtalen utløp.

Størrelsene på de to avtalene med Tezos og AON kommer ikke frem i Uniteds regnskaper, men etter det united.no kjenner til skal de være ganske likelydende og på ca 20 millioner pund per sesong. 

Manchester United antyder også at omsetningen neste sesong vil ligge på mellom 580 og 600 millioner pund selv uten Champions League-spill denne sesongen.

Powered by Labrador CMS