– Viktigere enn noensinne

Ifølge Peter Schmeichel er Wayne Rooney akkurat nå den viktigste spilleren i Uniteds historie.

Publisert Sist oppdatert

En drøy påstand? Joda, men den store dansken mener den kan forsvares, sett i sammenheng med situasjonen slik den nå fortoner seg i United-garderoben med mange nyankomne spillere.

Selv om han hyller klubbens sommerkjøp og tror de vil lykkes, er han samtidig var for det faktum at ingen av dem kjenner «the Manchester United way».

BMW PGA Championship - Previews
Peter Schmeichel

– De har ikke United-kulturen innabords, påpeker hani et intervju med Manchester Evening News. Da tar han samtidig Louis van Gaal og store deler av hans nærmeste støtteapparat med i betraktningen.

– Om det skulle være noen problemer forbundet med alle de nye ansiktene, så ligger det begravet akkurat der. Det er ikke nok United-kultur i laget, en kultur som er veldig viktig å kjenne. Det ville være veldig synd om denne kulturen skulle dø ut fordi ingen sto klar til å bære den videre.

– Nettopp derfor er Wayne Rooney nå blitt så enormt viktig. Når disse nye spillerne kikker seg rundt, vil han være den eneste som oser Manchester United. Fra allerede å ha vært en viktig figur, vil Wayne fra nå av være superviktig. Og siden han i dette øyeblikk er klubbens viktigste spiller, er han for meg også den viktigste spilleren i historien.

– Som klubbens kaptein, har hans ansvar for laget og for Manchester United bare ballet på seg. Vi får håpe at han er i stand til å utføre jobben, men det tror jeg at han er.

Manchester United Training and Press Conference
– Hør her, Aloysius Paulus, nå skal vi lære deg litt klubbhistorie.

– Ikke alle har forstått

– Jeg føler også at Robin van Persie til en viss grad har klart å ta denne kulturen inn over seg i løpet av de to årene han har vært her. Dermed kan han være med og hjelpe til. På den annen side har vi spillere som har vært her i lang, lang tid, men som fortsatt ikke har fått med seg hva klubben handler om.

– Så dette blir et særdeles vktig år for Wayne, en av mine favorittspillere gjennom alle tider i Manchester United. Joda, jeg vet om episoden da han ønsket seg over veien til City, men han tok raskt til fornuft. Jeg synes rett og slett at han har vært helt fantastisk. Over de siste fem årene har han vært vår klart beste spiller. Etter min mening har ingen andre  en gang vært i nærheten.

– Bestemann, uansett

– Om han skulle bli bedt om å spille midtstopper, da ville han ha svart ok, og så ville han ha vært den beste midtstopperen du noensinne har sett. Neste dag ville han ha gjort en strålende jobb som midtbanespiller. Han er en type som ville gjort et godt stykke arbeid uansett hvor manageren ba ham om å spille. Det er ikke så mange av dagens fotballspillere som har tilsvarende mentalitet. Men han har det i seg, og han gjør det med Manchester United i hjertet. Jeg kan rett og slett ikke få fullrost ham nok.

Manchester United Training Session
Ryan Giggs og Nicky Butt – også de viktige kulturbærere på Old Trafford.

– Stort ansvar også på Giggs og Butt

Schmeichel vedgår at det i tillegg til Rooney, finnes et par andre kulturbærere rundt førstelaget. To av dem var keeperlegendens lagkamerater da United feide unna all motstand både hjemme og i Europa i 1999. Han regner derfor med at både Ryan Giggs og Nicky Butt vil være til gode hjelp når Louis van Gaal & co. skal lære seg å forstå hva Manchester United dreier seg om.

– De to blir viktige i forhold til manageren. Det blir deres jobb å få Van Gaal til å forstå klubben og hvilket ansvar han har. Det er viktig å ta vare på dette og bringe videre. En ting vi må huske på er mye har endret seg med tiden. Da Sir Alex Ferguson kom hit, var kanskje ti av spillerne fylt med Manchester United i blodet. Dermed ble kunnskapen om klubben injisert i hver eneste en hver bidige dag. Det skjedde nærmest automatisk. Nå er det  helt annerledes, og derfor er Wayne Rooney en nøkkelfigur i garderoben.

Powered by Labrador CMS