Enorm forskjell offensivt med og uten Pogba

Paul Pogba var med på flyet da United-spillerne reiste til Italia onsdag, og franskmannens comeback i troppen kan kanskje være det United trenger.

Det var nemlig en stor forskjell i det United leverte den siste halvannen måneden før Pogba ble skadet – og den halvannen måneden som har gått uten ham.

Så er det selvsagt for enkelt å si at dette skyldes Pogba alene, men savnet av enda en kvalitetsspiller å rullere med på midtbanen kan nok være en medvirkende årsak.

United spilte 15 kamper på den halvannen måneden fra 17. desember og frem til Pogba ble skadet på stillingen 1-0 i 1. omgang mot Everton 6. februar. Etterpå har Ole Gunnar Solskjærs menn spilt 11 kamper.

Slik er forskjellene.

Resultatene

United tok 10 seirer, spilte 3 uavgjorte og tapte 2 kamper på de siste 15 kampene Pogba var tilgjengelig for (frem til Southampton-kampen).

Dette var selvsagt kamper i ulike turneringer, men enkelt omgjort til poeng gir det 2,2 poeng per kamp.

På de 11 kampene deretter i ulike turneringer er det blitt 1,9 poeng per kamp.

Totalt altså noe svakere resultater uten å kunne velge Pogba.

Antall scoringer:

United scoret 33 mål på de siste 15 kampene før Pogba ble skadet. Det tilsvarer et snitt på 2,2 mål per kamp.

På de 11 kampene med Pogba ute er det bare blitt 15 mål, et snitt på 1,36.

En klar nedgang, altså.

AVGJØRENDE MOT FULHAM: Pogba feiret med lagkameratene etter seieren mot Fulham i januar.

Så vil mange påpeke at 9-0-seieren mot Southampton ligger inne i det første snittet, men selv den omgjort til en mer normal 3-0-seier ville betydd et snitt på 1,8 mål per kamp – fortsatt klart bedre.

Avslutninger mot og på mål:

Uten Pogba i troppen har United aldri hatt mer enn 15 avslutninger mot motstanderens mål i løpet av 90 minutter. Den eneste 15pluss-kampen var FA-cupkampen mot West Ham, der United nådde 17 avslutninger totalt etter ekstraomganger.

I de siste 15 kampene før han ble skadet var United over 15 avslutninger hele 6 ganger.

United har gått fra et snitt på 15,5 avslutninger per kamp med Pogba til 12,0 uten franskmannen. Avslutninger mål har også falt fra 6,6 per kamp til 5,0 per kamp.

En nedgang også på begge deler her.

KREATIV KRAFT: Et slitent United-lag kan kanskje ha veldig godt av en frisk Paul Pogba i sesonginnspurten.

Expected goals for og imot:

Her ser vi kun på Premier League-kamper, da det var dette vi hadde tilgjengelig.

I den første perioden vi har omtalt – med Pogba – så var 11 av de 15 nevnte kampene ligakamper. På de 11 kampene hadde United en expected goals for og imot på 24,25 – 10,43.

Det betyr en xG på over 2 per kamp offensivt og under 1 defensivt.

På de sju ligakampene siden Pogba forsvant ut er tallet 8,63 – 6,45.

Det betyr at den offensive xGen nesten har blitt halvert den siste halvannen måneden, mens den defensive xGen har vært litt under 1 per kamp jevnt over lang tid.

Så kan bare tiden vise om en frisk Pogba kan bety bedring igjen offensivt.

MERK: Vi valgte de to periodene siden United internt tok et valg etter tapet borte mot Leipzig om å satse alt på egen stil og en fast 4-2-3-1-formasjon. Tidsperspektivet er også ganske så likt før og etter Pogba-skaden på denne måten.