– Pogba trengs nå

Men Stuart Mathieson er også litt spent på hvordan franskmannen takler det enorme presset som nå legges på hans skuldre.

Publisert Sist oppdatert

Få journalister har dekket Manchester United tettere og opplevd mer på Old Trafford enn Stuart Mathieson de siste 20 årene.

Nå skriver den tidligere Manchester Evening News-journalisten for United.no.


Av: Stuart Mathieson, oversatt av Dag Langerød

Det gir glede, men også litt bekymring å tenke på at Paul Pogba nærmer seg et comeback etter sitt merkverdig lange hamstring-skadeavbrekk.

Gleden er selvsagt at United, etter at de først klarte seg fint uten den viktige franskmannen, plutselig falt litt fra hverandre.

United trenger altså Pogba.

Bekymringen er selvsagt at ved å dytte så godt som alt håp over på en enkelt spiller, så gjør man comebacket enda vanskeligere for den spilleren.

Selv om han er en utadvendt fyr med stor selvtillit, som er den fyren Pogba selv viser frem på Instagram, så kan et slikt press tappe energi.

Tenk bare tilbake til forrige sesong.

Les også: Stuart Mathieson ny på united.no

Ganske så lenge så ble det snakket om at United hadde betalt mer penger enn fornuftig var da de ble enig med Juventus om en overgang til 89 millioner pund. Og det for en spiller de lot gå nærmest for ingenting fem år tidligere.

Mot slutten av sesongen begynte vi imidlertid å få bevis for at Jose Mourinhos tro på 24-åringen var korrekt. Han kunne bli nøkkelspilleren på midtbanen for United.

Ligakamper med og uten Pogba

Med Pogba:
United – West Ham 4-0
Swansea – United 0-4
United – Leicester 2-0
Stoke – United 2-2
3 seirer og 1 u
12-2 i målforskjell på 4 kamper

Uten Pogba:
United – Everton 4-0
Southampton – United 0-1
United – Crystal Palace 4-0
Liverpool – United 0-0
Huddersfield – United 2-1
United – Tottenham 1-0
Chelsea – United 1-0
4 seirer, 1 U og 2 tap
11-3 i målforskjell på 7 kamper

Mot Basel i høst fikk han også kapteinsbåndet.

Det virket som starten på en ny æra for franskmannen.

Men bare 19 minutter senere så var kapteinsbåndet av, da han tuslet slukøret inn i spillertunellen.

Likevel, 12 kamper på sidelinjen var ikke forventet. Og det kan bli mer.

Til å begynne med holdt United koken, mye takket være godfølelsen de spilte på seg takket være en glimrende ligastart inspirert av nettopp Pogba.

Dessverre så ble det, da større oppgaver ventet laget, ganske så klart at det rommet han etterlot seg i laget ikke kunne fylles godt nok i for lang tid.

Det understreket et problem som også Sir Alex Ferguson slet med i sine siste sesonger – at Uniteds midtbane ikke helt holdt mål. Det gjaldt også da de vant ligaen i 2013.

Midtbanen trengte da en større fiks.

Da jeg nylig forlot Manchester Evening News ble jeg spurt om å skrive en artikkel hvor jeg satte opp min beste United-ellever etter å ha dekket klubben i 22 år, og noen posisjoner ga meg hodebry.

Peter Schmeichel eller Edwin van der Sar for eksempel? Nemanja Vidic eller Jaap Stam? På topp, Cristiano Ronaldo og Eric Cantona, men hva da med Ruud van Nistelrooy?

Uenigheten med mitt endelige valg var stor, noe som raskt viste seg på Twitter. Ganske så mange mente at jeg ikke ante hva jeg snakket om.

Én ting godtok imidlertid leserne helt uten å mukke, fordi det var en selvfølge, og det var midtbanevalget.

David Beckham, Roy Keane, Paul Scholes og Ryan Giggs.

Lett.

Den kvartetten hadde alt.

Vi snakker om kantspillere eller vinger som jobbet hardt tilbake, glimrende innlegg, giftige dribleraid, evnen til å lese spillet, jobbe hardt, driv, smartness og en fysisk og mental styrke som kunne matche alle andre.

Men etter at de forsvant har United brukt en formue på å forsøke å kopiere den fireren.

Etter at Sir Alex Ferguson ga seg har klubben faktisk brukt 279,5 millioner pund av de 630 millionene de har kjøpt for på midtbanespillere. Velger du å kalle Memphis Depay og Angel di Maria midtbanespillere så blir totalsummen enda større.

David Moyes, Louis van Gaal og Jose Mourinho har alle forsøkt å løse midtbane-problemet, men den endelige løsningen er fortsatt ikke på plass.

Morgan Schneiderlin og Bastian Schweinsteiger kom og dro.

Marouane Fellaini har slått tilbake, men nå er det rapporter om at han kan forsvinne allerede i januar.

Juan Matas forhold til Mourinho tok seg veldig opp, men i det siste har det gått motsatt vei, med en Mata som ikke ble brukt mot Liverpool, Tottenham eller Chelsea.

Henrikh Mkhitaryans evne til å utgjøre en forskjell har også forduftet. Det er kanskje ikke bare hans egen feil, men han har sett fortapt ut.

Selv Ander Herrera, spilleren som vokste så enormt under Mourinho forrige sesong, og som var banens beste i Europa League-finalen, en spiller som selv Barcelona flørtet med i sommer, har mistet formen.

Egentlig er det bare den stødige ankerjobben til Nemanja Matic, kjøpt for 35 millioner pund i sommer, som har holdt skipet flytende.

Derfor kan det ikke drøye med at Pogba gjør comeback. United trenger en stabil midtbane, en kreativ midtbane og en midtbane som truer.

Romelu Lukaku venter nok også på Pogba.

For selv om han har scoret for Belgia i landslagspausen nå, så står han nå med sju kamper uten mål for United.

Det er blitt rapportert at 75-millionersmannen slaktet medspillerne sine i garderoben etter tapet mot Chelsea. Det hadde han også all grunn til, siden han ikke fikk noen hjelp på Stamford Bridge.

Selv så føler jeg at United nå har kvalitet nok på midtbanen til at gutta kan kopiere den berømte kvartetten jeg tidligere nevnte.

68 dager

Når United møter Newcastle lørdag vil det ha gått 68 dager siden Paul Pogba sist spilte en kamp.

De er egentlig gode nok.

Men nå handler det om å faktisk vise det.

Desto raskere, jo bedre.

Les Mathiesons første spalte her: Ferguson gjorde akkurat som Mourinho

Powered by Labrador CMS