Kan han bli Uniteds neste stjerne?

Det tror i hvert fall tidligere akademitrener Paul McGuinness.

Publisert Sist oppdatert

For noen måneder siden var det svært få United-supportere som hadde hørt om Scott McTominay. Nå er det svært få som ikke har hørt om han.

30. april var han på førstelagets benk for aller første gang. Én uke senere fikk han sin debut – som innbytter borte mot Arsenal.

I forrige sesongs siste Premier League-kamp var midtbanespilleren en del av en svært ung startoppstilling.

Og i motsetning til Uniteds første målscorer den dagen – debutanten Josh Harrop, har McTominay blitt værende på Drømmenes Teater. 

LES OGSÅ: Vår spillerbørs etter Huddersfield

 Blir bedre og bedre

I sommer var 20-åringen med på Uniteds sommerturné, og viste seg blant annet frem foran norske fans med 3-0-scoringen mot Vålerenga på Ullevaal.

Det har ikke blitt mye spilletid på lysluggen denne høsten, men bare det at han ofte er å finne på benken, viser at McTominay har tatt store steg de siste månedene.

Med en skadeskutt midtbane fikk unggutten sin Champions League-debut da han ble byttet inn på tampen mot Benfica i midtuka.

To dager senere skrev han under en avtale som binder ham til United frem til 2021.

 Han er en av våre unge spillere som bare har blitt bedre og bedre. Siden vi har stor tro på ham, nølte jeg ikke da jeg i forrige måned forfremmet Scott til førstelagstroppen, sa José Mourinho i den anledning. 

(Saken fortsetter under bildet)

FIKK NY KONTRAKT: Så bredt smiler man når en ny kontrakt med United er i boks.

 Kan bli veldig god

Men Mourinho er langt i fra den eneste som ser lyst på McTominays fremtid.

Tidligere i høst slo United.no av en prat med den tidligere akademitreneren Paul McGuinness.

Den sympatiske 51-åringen hadde ansvaret for United-akademiet mellom 2005 og 2016, og var svært sentral i utviklingen av spillere som Paul Pogba og Marcus Rashford.

Da vi spurte hvilken akademispiller som blir den neste til å ta det steget, svarte McGuinness raskt.

 Jeg har veldig sansen for McTominay. Han er høy, atletisk og modig. Han har hatt noen skader, og også noen vekstproblemer. Han vokste veldig fort på kort tid, og hadde noen utfordringer med det. Men jeg tror han kan bli en veldig god fotballspiller, sier McGuinness. 

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ KICK-OFF: Paul McGuinness var gjest på Supporterklubbens kick-off før Leicester-kampen i august. Her forteller han flere historier til norske fans inne på Drømmenes Teater.

 Mange talenter

McGuinness trekker også frem talenter som Axel Tuanzebe og Ro-Shaun Williams.

– Tuanzebe er en annen talentfull kar. Ro-Shaun Williams er et stort talent. Det er flere talenter under der, men det er vanskelig å si. Man vil liksom ikke si for mye, fordi man vil at de skal utvikle seg i sitt eget tempo. 

 Hva med Timothy Fosu-Mensah?

 Så lenge han spiller hver uke i Palace, er det bra for ham. Da kommer han til å utvikle seg. Men sånn er det med alle på lån, sier McGuinness, som naturligvis følger med på sine gamle elever med argusøyne. 

Blant annet Marcus Rashford, som denne høsten har vært inn og ut av venstrekanten i konkurranse med Anthony Martial.

 Jeg tror ikke det spiller noen rolle om Marcus spiller ving eller spiss, bare han spiller. Bare se på Ronaldo, han var en vanlig ving og nå spiller han der oppe og scorer alle målene. Marcus er i utvikling og lærer mye. 

LES OGSÅ: McTominay til 2021

(Saken fortsetter under bildet)

TROR PÅ SCOTT: Mourinho sier McTominay bare blir bedre og bedre.

Var usikker på Lingard

McGuinness sier både Rashford og Paul Pogba utpekte seg i ung alder.

 Jeg hadde troen på at de ville slå i gjennom, ja. Det var vanskeligere å være sikker med Jesse (Lingard), siden han var ganske liten på den tiden. Men jeg følte alltid at det var noe der. Pogba var et enormt talent. 

– Hvem er den mest talentfulle spilleren du har trent?

 Det mest naturlige talentet var Ravel Morrison, men han hadde noen problemer utenfor banen. Adnan Januzaj var også en veldig god spiller. Han var på høyde med Pogba for meg når det kommer til talent. Men det er mange i ulike posisjoner. Johnny Evans var veldig god, det samme var Danny Welbeck. Det var mange. Vi var veldig fornøyde, sier McGuinness, som påpeker at det trenes vel så mye på U18-nivå som på A-laget. 

Om ikke mer:

 Normalt trener U-18 og U-23 hardere enn førstelaget, fordi førstelaget har så mange kamper, og må hvile og restituere seg. Vi trengte derimot ikke tenke på at vi skulle være i best mulig form på lørdag. Spillerne er nødt til å utvikle seg, så man kan liksom ikke sløse bort en dag til å hvile. Kampene er viktige, men treningene er vel så viktige. Derfor trener man hardere.

 Og hvis du er på reservelaget, bør du egentlig trene hardere og komme deg i bedre form enn de på førstelaget. Man skal jo ta en plass der!

(Saken fortsetter under bildet)

STØRST TALENT: Men Ravel Morrison ble aldri noen suksess på Old Trafford.

– En vanskelig periode

McGuinness sluttet før José Mourinho ble ansatt, men fikk oppleve både David Moyes og Louis van Gaal som United-trenere under sin tid på reservelaget. I tillegg til Sir Alex Ferguson da, selvsagt.

De siste årene har vært skuffende for seiesrsvante United-fans, men McGuinness føler nå at skuta er på rett kjøl.

 Det har vært en vanskelig periode. Det blir selvfølgelig en overgang når en av tidenes beste managere slutter. I tillegg sluttet David Gill, så det ble endringer på det området også. Nå ser det ut som klubben er på vei mot en form for stabilitet, men jeg tror fortsatt at det kommer til å ta tid. Man blir ikke bare et stort lag, man må bygge det, og det krever stabilitet – både på personalfronten og med en kjerne av spillere. Det handler ikke bare om å vinne serien én gang, men å vinne den flere ganger med samme lag. 

(Saken fortsetter under bildet)

TIDLIGERE U-18-TRENER: Mellom 2005 og 2016 hadde Paul McGuinness hovedansvaret for U18-laget.

Han håper inderlig United fortsetter satsingen på lokale spillere i fremtiden. Det skinner godt gjennom at dette er en mann som virkelig brenner for dette.

 Man kan hente inn mange nye spillere og ha et lag fullt av alle mulige nasjonaliteter, men jeg tror ikke du får den stabiliteten som man hadde med Sir Alex med mindre man har en kjerne av spillere som har vært der over en lang periode. Det må man ha for å få den stabiliteten og samholdet som kreves. Jeg mener det alltid er viktig å ha en kjerne av egenutviklede spillere. Alle suksessfulle United-lag har hatt det, påpeker Paul McGuinness. 

Powered by Labrador CMS