Disse rådene fra Ferguson og Solskjær hjalp Rooney til å bli tidenes United-toppscorer

Wayne Rooney forteller om utfordringene han hadde som spiss – og om noen av rådene han fikk.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg skal være ærlig – og dette vil kanskje overraske deg – men jeg er ikke en naturlig målscorer.

Slik åpner den siste The Times-spalta til tidenes toppscorer for både Manchester United og England, nemlig Wayne Rooney, som er helt åpen om at han aldri har vært en Gary Lineker eller en Ruud van Nistelrooy.

– Mine favorittspillere å se på var spillere som Paul Scholes og Xavi, og jeg får mer glede av å åpne opp et forsvar med en pasning enn fra noen mål jeg har scoret selv. Et av mine favorittøyeblikk er for eksempel Robin van Persies [andre] mål mot Aston Villa da United vant ligatittelen i 2012/13.

– Jeg fant ham med en pasning fra vår banehalvdel, og han sendte den i mål bak Brad Guzan med en nydelig volley, og det beste var at Robin og jeg faktisk hadde jobbet med akkurat det der før kampen fordi vi visste at Villas midtstoppere likte å stå høyt.

ÅPNET OPP VILLA-FORSVARET: Wayne Rooney, som her feirer målet sammen med målscorer Van Persie og Shinji Kagawa.
ÅPNET OPP VILLA-FORSVARET: Wayne Rooney, som her feirer målet sammen med målscorer Van Persie og Shinji Kagawa.

Tålmodighet var nøkkelen

– Det hardeste å lære var tålmodighet, skriver Rooney videre.

– For meg var det ikke vanskelig å mestre løpene som skulle gjøres, eller de riktige avslutningsteknikkene, men den mentale utfordringen ved å spille som en nummer ni bør ikke undervurderes. I det meste av karrieren min spilte jeg i dypere posisjoner, og mitt instinkt er å komme dypt for å få ballen. 

– Det en spydspiss må gjøre er å lære hvordan en venter, hvordan en blir i posisjonen sin, og å bare stole på at lagkameratene vil gi deg ballen i de riktige posisjonene. Du kan få 40 minutter hvor dine egne ballberøringer bare er å bare slå noen pasninger tilbake med ryggen mot mål, og likevel kan du ikke tillate deg til å føle at du kjeder deg: du minner deg om at du gjør en jobb for laget, og at den sjansen du har blitt plassert på banen for å ta, kan komme hvert øyeblikk.

Rooney minner videre at han hadde nierrollen i bare to av sine 13 United-sesonger – 2009/10 og 2011/12.

– Jeg scoret 34 mål i begge sesongene, men jeg gikk aldri av banen og følte at jeg hadde spilt godt. Jeg husker jeg ble kåret til banens beste etter å ha scoret to headinger mot AC Milan på hjemmebane [det skal sies at Rooney her husker feil – for selv om han scoret til sammen tre headinger mot Milan i den runden, så var bare én av de på hjemmebane, hans andre mål i 4-0-seieren var ikke en heading], og at jeg hadde en dårlig følelse da jeg mottok prisen fordi jeg i mitt hode ikke egentlig hadde vært involvert i kampen.

– Med en annen måte å tenke på ville jeg sannsynligvis ha scoret mye mer enn jeg gjorde.

BANENS BESTE: Wayne Rooney ble kåret til banens beste etter sine to mål mot AC Milan i 4-0-seieren i mars 2010, men selv var han ikke helt fornøyd.
BANENS BESTE: Wayne Rooney ble kåret til banens beste etter sine to mål mot AC Milan i 4-0-seieren i mars 2010, men selv var han ikke helt fornøyd.

Rådene fra Ferguson og Solskjær

Rooney forteller ellers om noen av rådene han fikk som hjalp ham.

– Det beste rådet jeg fikk var fra Fergie. Han sa «du jobber for hardt», og først tenkte jeg «hva er det du mener? Er det ikke det du ønsker?». Men jeg pleide å prøve å løpe så mye jeg kunne i 90 minutter, og da var jeg sliten i de siste ti minuttene. Manageren ønsket at spissene sine skulle prøve å spare litt på kreftene, fordi den sjansen som kunne avgjøre kampen kanskje ikke ville komme før i det 90. minuttet – Fergie time!

FIKK RÅD FRA SJEFEN: Wayne Rooney.
FIKK RÅD FRA SJEFEN: Wayne Rooney.

Samtidig lærte Rooney også noe av Uniteds nåværende United-manager, nemlig Ole Gunnar Solskjær. Solskjær hadde en trenerrolle med United-spissene i 2007/08-sesongen, og hjalp spillere som Rooney, Cristiano Ronaldo, Carlos Tevez og Louis Saha, men allerede under spillerkarrieren hadde Solskjær gitt råd til Rooney.

– Før jeg kom til United hadde sett Ole Gunnar Solskjær score alle disse målene ved å skyte ballen gjennom beina til forsvarsspillerne – utrolig. Jeg så på ham på trening, og jeg snakket med ham: «Hvordan vet du hva forsvarsspilleren kommer til å gjøre?».

– Det var ganske enkelt. Ole forklarte at når du gjør deg klar til å skyte, så pleier forsvarsspillere å prøve å strekke beinet ut for å prøve å blokkere, og at det skaper et hull. Han perfeksjonerte teknikken, og det er vanskeligere for keeperen fordi de ikke ser ballen når den forlater foten din, forteller Rooney, som blant annet sier ellers at han scoret et mål mot Manchester City på den måten.

– Hvordan ble jeg en rekordknuser om jeg ikke var en naturlig målscorer? Tid. Jeg spilte i United i 13 år, og for England i 15 år. Jeg hadde tid til å ta alle de rekordene, og når jeg ser tilbake på det skulle jeg ha scoret mer, sier den nåværende Derby-spilleren.

Les hele teksten her.

SØKTE HJELP FRA SOLSKJÆR: Wayne Rooney.
SØKTE HJELP FRA SOLSKJÆR: Wayne Rooney.
Powered by Labrador CMS