United gjennom VM-historien (1)

En oversikt over United-spilleres deltakelse under VM-sluttspill i perioden 1950 til 2014.

I likhet med Manchester Uniteds egen historie har det gått opp og ned også for de av klubbens spillere som har deltatt i fotball-VM. Her har vi valgt å ta for oss alle United-spillere som har blitt tatt ut til VM-troppene for sine respektive landslag, og ikke bare dem som til syvende og sist har fått spille.

Vi har også valgt å presentere historien stykkevis. I dag innleder vi med mesterskapene i 1950 og 1954. At vi ikke starter ved begynnelsen, med mesterskapene som ble avholdt i 1930, 34 og 38, skyldes selvsagt at ingen av nasjonene på De britiske øyer deltok, og heller ingen United-spillere. Riktignok spilte Jim Brown for USA under mesterskapet i 1930, men han kom først til United to år senere.

Av: Cato Martinsen og Steinar Madsen

 

1950 VM i Brasil

ENGLANDJohn Aston og Henry Cockburn

Aston snr. førstemann ut

aston_john_snr_large
John Aston senior – Uniteds første VM-spiller.

Det var altså først foran mesterskapet i Brasil i 1950 at England bestemte seg for å stille lag. To av Matt Busbys elever, Henry Cockburn og John Aston, kom med i troppen til landslagssjef og tidligere United-spiller, Walter Winterbottom, men det var kun venstreback Aston som fikk spilletid.
Han spilte åpningskampen mot Chile (2-0) og var også en av de elleve som fikk oppleve det forsmedelige og ytterst pinlige 0-1-tapet for USA. I den kampen stilte forresten amerikanerne med den skotskfødte midtbanemannen Ted McIlvenny som kaptein. Like etter VM ble han overført fra Philadelphia Nationals til Manchester United.

John Aston, som altså hadde spilt de to innledende kampene, ble senere benket foran siste gruppespillkamp mot Spania, også det en kamp som endte med 0-1-nederlag.
Resultatene førte til at sjokkerte engelskmenn ikke klarte å avansere fra gruppespillet.

VM-finale: Uruguay – Brasil 1-0

1954: VM i Sveits 

ENGLAND: Roger ByrneAllenby Chilton og Tommy Taylor

Fire år etter mesterskapet i Brasil, var både Aston og Cockburn ute av troppen. Førstnevnte hadde pådratt seg tuberkulose og måtte gi opp spillerkarrieren etter nærmere 300 kamper, mens Cockburn ganske enkelt ikke lenger var like god som i sine glansdager.
Men på Old Trafford sto det andre spillere i kø for en VM-plass, og Roger Byrne, Allenby Chilton og Tommy Taylor fikk alle grønt lys under VM-uttaket.
Byrne og Taylor var begge unge, fremadstormende og selvskrevne på Winterbottoms lag, mens  Chilton – en av få spillere som har vært innom Liverpool før ankomst Old Trafford, hadde rukket å bli 36 år og måtte avfinne seg med en rolle som benkesliter i samtlige tre kamper. Vel tilbake i Manchester etter at England var blitt stoppet i kvartfinalen (2-4 mot Uruguay), ble Chilton forresten utpekt til Uniteds nye klubbkaptein etter Stan Pearson.

taylor_tommy (2)
Tommy Taylor

Med 131 scoringer på 191 kamper er Tommy Taylor faktisk den mest effektive målscoreren i Uniteds historie. På landslaget puttet «den smilende bøddelen» hele 16 mål på 19 kamper, men ingen av dem i VM-sammenheng. I Sveits spilte Taylor de to innledende kampene, mot Belgia (4-4 e.e.o.) og vertsnasjonen Sveits (2-0), og han var også med da engelskmennene røk ut for Uruguay (2-4) i kvartfinalen.

Backen som førte United til to ligatriumfer

byrne_roger_profil_stor
Roger Byrne

Også Roger Byrne, som samme sommer kunne feire 5-årsjubileum på Old Trafford, spilte alle Englands tre kamper i mesterskapet. Venstrebacken vant ligagull med United i 1952, og overtok senere kapteinsbindet da Allenby Chilton forlot Old Trafford i 1955. Siden førte Byrne «the Busby Babes» til nye ligagull i  1956 og 57, og var på god vei mot en trippel av mesterskap da historien tok en tragisk vending med München-katastrofen i februar 1958. Både Byrne (ville fylt 29 to dager etter ulykken) og Taylor (26) var blant dem som mistet livet.

VM-finale: Vest-Tyskland – Ungarn 3-2

 Fortsettes torsdag ….