Vi følger fotball-VM! – 6

Gruppe F: Nok en gruppe uten tidligere eller nåværende United-spillere. Kanskje situasjonen er endret når Italia reiser til Brasil-VM om fire år?

Enkelte supportere håper at Gianluigi Buffon (bildet) blir Edwin van der Sars arvtaker. Helt på jordet er det vel ikke, for mannen er jo bare 32 år(!) og har en lang internasjonal karriere siden landslagsdebuten i 1997. Om Juventus-keeperen er en aktuell kandidat, er det imidlertid umulig å si noe om nå.

Ex-Red Guiseppe Rossi var med fram til Italias siste VM-uttak, men er ikke blant de 23 som utgjør troppen i Sør-Afrika. Trener Marcello Lippi tenkte nok at ”nei, vi tar ikke med spillere som spiller utenfor den italienske ligaen”, for samtlige av hans utvalgte spiller nettopp der.

Også Roma-ledelsen gjorde seg noen tanker om spillere og den italienske ligaen da Davide Petrucci ble solgt til United for to år siden. En diskusjon om regelverket i Italia fulgte i kjølvannet av overgangen, hvor Manchester United ble kritisert for å rane den italienske hovedstadsklubben på høylys dag. Problemstillingen var ganske lik den som kom til overflaten da Paul Pogba til slutt forlot franske Le Havre i fjor høst.

18-åringen Petrucci har på de to sesongene gått skadet i lange perioder, vært på banen i kun 28 kamper for reserve- og juniorlaget og scoret seks mål. Et og annet klipp på You Tube vitner om en gutt med god teknikk, men videoene som legges ut sier lite om hvilket nivå motstanderen er på, eller hva spilleren gjorde de resterende 89 minuttene av kampen.

Landsmannen Federico Macheda har således gjort seg mer bemerket, og det er vel grunn til å tro at spissen blir aktuell for Italias landslag om utviklingen skulle fortsette. 18-åringen kan vel ikke lenger anses som en juniorspiller, men et fullverdig medlem av førstelagstroppen. Klubben har også et par andre italienere på akademiet. Den ene av dem er faktisk ikke helt ulik Gary Neville, og det passer derfor bra at 17 år gamle Alberto Massacci spiller høyre back. Han fikk 5+2 kamper for juniorlaget denne sesongen, etter at han kom fra Empoli for snart et år siden. Sistemann av italienerne på United-akademiet er Michele Fornasier, som kom fra Fiorentina i september i fjor. Han fikk 15+ 3 juniorkamper og ett innhopp for reservelaget.

Så langt, fem potensielle United-spillere for framtida. Nå, en fra fortida: Massimo Taibi utgjorde sammen med Mark Bosnich og Raimond van der Gouw Uniteds keeperstand i sesongen 1999/2000, sesongen etter at Peter Schmeichel dro videre til Portugal. 11. september 1999 fikk Taibi sin debut på Anfield hvor han gjorde seg bemerket på godt og vondt. En feilberegning på et frispark gjorde jobben lett for Sami Hyypiä og debutanten hadde tabbet seg ut etter bare 23 minutter. Men han vartet også opp med flotte redninger og gjorde sitt til at United vant 3-2, noe han ble belønnet med bestemannsprisen for. Men tabbene bare forsatte og det ble kun fire kamper på italieneren den sesongen. Etter jul ble han lånt ut til Reggina som senere ble hans permanente klubb.

Italias gruppespillkamper:

14. juni, kl. 20.30, Viasat Fotball, TV2 (DK), TV4 (SE): Italia – Paraguay 20. juni, kl. 16.00, Viasat Fotball, DR1 (DK), SVT (SE): Italia – New Zealand 24. juni, kl. 16.00, Viasat 4, TV2 (DK), TV4 (SE): Slovakia – Italia

I morgen, tirsdag: Gruppe G