Veien mot Wembley

Sjelden har det vært så mye fokus og spenning knyttet rundt en semifinale i Ligacupen. En Wembley-billett står på spill, og naboforholdet er på ingen måte hjertelig foran kveldens kamp.

Som vanlig i Ligacupen avgjøres semifinalen over to møter. United starter borte,mot et City som ennå ikke har tapt hjemme denne sesongen.

Sir Alex har indikert at han akter å kjøre et "ungt, men sterkt lag". Følgelig kan vi forvente å se flere av de unge spillerne som har hjulpet United til å nå semifinalen, samtidig som det også blir noen etablerte førstelagsspillere i aksjon.

Dog er det spillere som vi (igjen) dessverre må se bort ifra på grunn av skader. Owen Hargreaves, John O'Shea og Rio Ferdinand tilhører denne kategorien, mens det er spørsmålstegn bak Dimitar Berbatov, Ryan Giggs, Nemanja Vidic, Ben Foster og Federico Macheda.

Derimot er det sikkert at Darren Fletcher er tilgjengelig igjen etter å ha sonet karantene mot Burnley. Det er gode nyheter, for United har kun tapt én kamp (Chelsea) hvor skotten har vært i startelleveren. Og; ingen har vel glemt hvordan Fletcher storspilte og scoret to i den dramatiske 4-3-seieren over City på Old Trafford 20. september?

Men det er uvisst og spennende hvilken startellever Sir Alex oppgir på dommerkortet foran kveldens kamp. Da United slo Tottenham 2-0 i kvartfinalen før jul stilte vi for øvrig med følgende: Kuszscak; Neville, Brown, Vidic, De Laet; Obertan, Anderson, Gibson, Park; Berbatov, Welbeck. Darron Gibson scoret som kjent begge målene.

United slet i veldig mange år med å vinne Ligacupen, men nå har vi fått skikkelig tak på turneringen som i 2011 feirer 50 år. Vi slo Tottenham etter straffespark-konkurranse i 2009-finalen, og i 2006 ble Wigan utklasset 4-0 i finalen på Millennium. Med en ung og svært lovende Ryan Giggs på laget, vant United sin første Ligacupfinale i 1992, mens vi har vært tapende finalist i 1983, 1991, 1994 og 2003.

Det er ingen tvil om at United nå satser på å gjenerobre pokalen.

– Når man har kommet så langt som til semifinalen, øyner man Wembley og finale. Vi satser på å få med oss et bra resultat til returkampen på Old Trafford, sier Sir Alex på pressekonferansen.

Forhåpentligvis var 3-0-seieren over Burnley sist helg et tegn på at formen er på vei tilbake. Siden det leie 0-3-tapet for Fulham før jul, har United slått Hull (b) 3-1 og Wigan (h) 5-0. Vi skulle helst ha fortrengt det, men vi røk altså 0-1 hjemme for Leeds i FA-cupen, før det ble 1-1 borte mot Birmingham og senest 3-0 på Drømmenes Teater mot Burnley

Milepæler

  • Edwin van der Sar mangler én kamp på 200 førstelagsopptredener

I faresonen

  • Wes Brown, Patrice Evra, Wayne Rooney og Nemanja Vidic, er alle ett gult kort fra karantene

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

16. jan.

Burnley

PL

H

3-0

9. jan.

Birmingham

PL

B

1-1

3. jan.

Leeds

FAC

H

0-1

30. des.

Wigan

PL

H

5-0

27. des.

Hull

PL

B

3-1

Veien mot Wembley

Runde

Motstander

H/B

Res.

Målscorere

3.

Wolverhampton

H

1-0

Welbeck

4.

Barnsley

B

2-0

Welbeck, Owen

5.

Tottenham

H

2-0

Gibson 2

SF-1

Manchester C

B

SF-2

Manchester C

H

Manchester City hadde fem seirer på rad før 0-2-tapet for Everton sist helg. Fire av de fem seirene er med Roberto Mancini ved roret. Italieneren har med andre ord fått en god start på City-jobben, men det skal også sies at lag som Stoke (h), Wolverhampton (b), Middlesbrough (b) og Blackburn (h) må regnes som overkommelig motstand.

Det var den forrige manageren, Mark Hughes, som førte de lyseblå til semifinalen i Ligacupen, der spesielt 3-0-seieren over Arsenal i kvartfinalen var imponerende.

I den første semifinalen må Mancini klare seg uten spissen Roque Santa Cruz, som ble skadet søndag mot Everton. Santa Cruz er etter alle solemerker også ute i returen. Ellers rapporteres det at det er for tidlig å gi ex-Arsenal-spiller Patrick Vieira debuten etter overgangen fra Inter. Fra før er Wayne Bridge og Joleon Lescott skadet, mens Emmanuel Adebayor har fått fri og Kolo Toure er opptatt med Afrika Cup. Derimot var det flaks for Stephen Ireland at semifinalen ble utsatt to uker. Det betyr at Ireland nå har ristet av seg strekkskaden han slet md.

Carlos Tevez fikk seg en aldri så liten overraskelse da han og City gjestet Old Trafford i september. Ikke bare tapte City i en thriller av en fotballkamp. I tillegg fikk argentineren virkelig høre det fra United-supporterne, som anser Tevez som en sviker.

– Hva som skjedde på Old Trafford sitter fortsatt i hodet. Tiden er inne for revansje. Dette er et bra tidspunkt å møte en rival som United på, sier han ifølge Mirror.

City har en solid hjemmestatistikk å slå i bordet med. Fem seirer på rad, og i de tretten kampene de har spilt på eget gress så langt denne sesongen har ingen gjestende lag stukket av gårde med seier. Hele ti av de tretten har det endt med seier for City. Ser vi på både hjemme og borte, er heller ikke formen ueffen. Inkludert tapet for Everton sist helg, har de lyseblå tapt bare to av 20 kamper.

1976 var sist City vant et trofé, da klubben vant nettopp Ligacupen. Siden det har de vært i kun én semifinale, det var da Ipswich ble slått i FA-cupen 1981. City tapte imidlertid finalen for Tottenham. Bortsett fra i 1976, har City også vunnet Ligacupen i 1970.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

16. jan.

Everton

PL

B

0-2

11. jan.

Blackburn

PL

H

4-1

2. jan.

Middlesbrough

FAC

B

1-0

28. des.

Wolverhampton

PL

B

3-0

26. des.

Stoke

PL

H

2-0

Veien til semifinalen

Runde

Motstander

H/B

Res.

Målscorere

2.

Crystal P

B

2-0

Wright-Phillips, Tevez

3.

Fulham

H

2-1 e.o

Barry, Toure

4.

Scunthorpe

H

5-1

Ireland, S. Cruz, Lescott, Tevez, Johnson

5.

Arsenal

H

3-0

Tevez, Wright-Phillips, Weiss

CITY v UNITED

Det var altså i 1976 som City senest vant et trofé. Roberto Mancini var da ni år, mens en liten guttepjokk som het Ryan Wilson (senere Giggs) nede i Cardiff bare var to.

Siden Citys jubeldag den gangen har United vunnet ikke mindre enn 26 trofeer! 11 ligagull, 8 FA-cup, 3 Ligacup, 2 Champions League, 1 Klubb-VM og 1 Cupvinnercup.

Siden Alex Ferguson overtok United i november 1986, har ikke mindre enn 13 mann vært City-sjef og prøvd å bryne seg mot skotten. Mancini er nummer 14.

Som alle husker ble det 4-3 over City i ligamøtet på Old Trafford i september. Vi beseiret City i begge ligamøter i fjorårssesongen, mens det året før gikk skeis både hjemme og borte. Siden City flyttet fra Maine Road til Eastlands, har United besøkt arenaen seks ganger med tre seirer og tre tap som fasit.

Alle vet at Carlos Tevez kom fra United til City foran denne sesongen. I tillegg har City også fått kloa i Brian Kidd. Han har vært både spiller og trener for City også tidligere, og Mancini var raskt ute med å ansette Kidd som assistentmanager da han tok over etter Mark Hughes. Kidd er selverklært United-supporter, han ble Europacupmester i 1968, og han har senere vært både juniortrener og assistentmanager i United.

LIGACUPEN – innbyrdes oppgjør

Sesong

Runde

H/B

Res.

Målscorere

1975/76

4

B

0-4

1974/75

3

H

1-0

Daly (str.)

1969/70

SF-2

B

1-2

Charlton

SF-1

H

2-2

P.Edwards, Law

TV

Kveldens kamp vises direkte på Canal+ Sport, med avspark klokken 21.00, skandinavisk tid.

LIVE-OPPDATERING/SCORINGSVARSEL

Om du ikke skulle ha anledning til å få med deg overføringen, kan du alternativt følge vår LIVE-oppdatering på united.no – eller få scoringsvarsel tilsendt på SMS. Dersom du ikke allerede abonnerer på sistnevnte tjeneste, kan du sende meldingen UNITED til 2229, og du vil motta lagoppstilling, scoringer underveis, og en kort pause- og sluttrapport.

Tjenesten, som dessverre kun er tilgjengelig for norske mobilabonnenter, koster kr. 1,- per melding.

AVMELDING

Dersom du skulle ønske å melde deg av sms-tjenesten, må du sende meldingen UNITED STOPP til 2229.