fansak

«Uniteds forsømte seg og skammelig av United-fansen»

Publisert Sist oppdatert

Mange engelske kommentatorerer forstod United-supporternes vrede søndag, men ordlyden i kommentarene var ikke utelukkende positive.

– Skammelige United-supportere og en klubb som forsømte seg ble en skam for fotballen, begynner The Telegraphs Jason Burt.

Han mener at United burde vært så klar over protestene som kom at de hadde på plass et bedre sikkerhetsopplegg enn det som faktisk var til stede.

– Nok en trist søndag for Manchester United. På dagen to uker etter at den dårlig organiserte Superligaen ble offentliggjort så scoret klubben et nytt skadelig selvmål.

– Det var sjokkerende å se ikke bare sikkerhetsbruddet, men at supportere kom seg inn på arenaen og også inn på banen, skriver han.

The Times skriver at én av dørene inn til Old Trafford og rett ved München-tunnelen plutselig åpnet seg søndag ettermiddag. Noen mener at døren ble åpnet fra innsiden.

En annen gruppe med supportere skal ha brukt et karatespark for å få åpnet en annen inngang til arenaen.

– United burde visst hva som kom, de burde vært klare, men i stedet sørget de for mer skam over klubben ved å mislykkes på denne måten, skriver Burt i The Telegraph.

– Uansett hva Glazers har gjort, uansett hvor forståelig sinnet er så legitimerer det ikke supporternes oppførsel. (…)

– Vi kan heller aldri mene at det at en kamp avlyses er en positiv ting. Det er mulig både å være imot Glazers og imot måten denne protesten utartet på, skriver Burt.

 

The Times-reporter Henry Winter har en litt annen inngang.

– Dette var øyeblikket da 16 år med frustrasjon og sinne boblet over, og la oss gjøre det klart med en gang: Glazers er en større fare for engelsk fotball enn 200 United-supportere som brøt seg inn på Old Trafford, protesterte på banen og dermed sørget for at fotballens største oppgjør ble utsatt.

– Men la oss også gjøre det klart: Den feilaktige oppførselen til noen United-supportere utenfor spillerhotellet og utenfor og innenfor Old Trafford, krever, selvsagt, et tilsvar fra sivile myndigheter.

– Vi må imidlertid forstå bakgrunnen for det som skjedde. (…)

– Majoriteten av de som var til stede kjemper for sjelen til engelsk fotball. Dette var et opprør mot eiere som ikke bryr seg om supportere, klubbenes tradisjoner eller strukturen og historien til engelsk fotball. Hvem er dermed de egentlige vandalene, spør Winter noe retorisk i sin kommentar i The Times.

Miguel Delaney i The Independent er på samme linje som Winter.

– United-protestene viser hva som skjer når du en gang for ofte forsøker å utnytte det som er folkets spill.

– Etter en dag med kaos rundt Old Trafford – og så mange spørsmål om hva som nå kommer til å skje så er det en klar sannhet: Du kan ikke forsøke å endre hele fotballen uten å få støy i retur.

– Vold skal selvsagt ikke tolereres (…), men det må ikke forhindre supporternes rett til sivile protester og mesteparten av det som skjedde var bare det, skriver Delaney hos The Independent.

Manchester United v Liverpool - Premier League

Daily Mails Martin Samuel mener vi må glemme det som noen få stod for.

– De som svek den viktigste beskjeden på Old Trafford til fordel for en blodig kamp må ses bort fra, de må vi ikke bry oss om. Det var noe adelt over det som skjedde. United og Liverpool ønsket «Project Big Picture». Nå har de fått det. (…)

– Dette var ikke en av fotballens verste dager. Man kan faktisk argumentere for at det var en god dag for fotballen. (…) God på tross av det dårlige. Det var en dag som eierne eventuelt ignorerer på egen risiko. (…)

– Det vil kanskje ikke endre eierskapet i klubbene, men det kan, hvis dette lykkes, endre retningen disse klubbene går. Hvis det skjer så vil det også forandre fotballen, skriver Samuel hos Daily Mail.

The Guardians Jonathan Liew mener at protesten også handlet om en del om supporternes behov for igjen å føle noe – et drøyt år etter at de sist var til stede på en arena.

– Dette handlet om en dyp lengsel etter å føle noe (…). Det var for det meste helt ufarlig, men selvsagt var det da noen som kom seg over barrikadene, fyrte av bluss og knuste glass.

– De neste dagene vil du derfor se at det denne minoriteten stod for vil forstørres slik at dette utad ser ut som et eller annet voldelig opprør. Mange vil moralisere over inntrengerne (på banen), skadeverket og coronabruddene (…), men la oss ikke late som om dette var den viktigste historien søndag. (…)

– Men fan-power? På mange måter var det vi så søndag det ultimate beviset på maktesløsheten hos supporterne. (…)

– En pessimist sier kanskje nå at det er for mye å forvente at noen folk med sanger og bannere kan forandre verden til et bedre sted, men en optimist kan kontre med at det kanskje alltid har vært akkurat det som er det eneste som noen gang har fungert for å skape endring, skriver Liew hos The Guardian.

Samuel Luckhurst i Manchester Evening News er krystallklar i sin vurdering.

– United-fansen tok sin største seier, skriver han.

– Napoleon ville nikket anerkjennende til strategien (…), og uansett når Glazers selger seg ut så kommer United-supporterne til å granske kjøperne. De har sine prinsipper og er ikke villig til å gå til sengs med noen som bryter menneskerettigheter. De ønsker at klubben er i trygge hender, ikke blodige hender. United-fansen vil kjempe, kjempe, kjempe for United igjen, skriver Luckhurst i sin kommentar hos Evening News.

Powered by Labrador CMS