– United fant Oscar da han var 15

Desportivo Brasil, Uniteds talentjakt og jakten på Chelseas Oscar. Andy Mittens nyeste spalte er fascinerende lesing.

Publisert Sist oppdatert

Andy Mittens column in english is at the end of this page.

Om samarbeidsklubber og jakten på talenter

Av: Andy Mitten

Talentutvikling har alltid vært viktig for Manchester Uniteds suksess, og om man en gang i tiden kun lette etter spillere i Storbritannia, leter man nå etter spillere over hele verden.

Men metodene forandrer seg.

For et tiår siden hadde United seks samarbeidsklubber – eller allianser – som United likte å omtale dem som. De var Paramatta i Australia, FC Fortune i Sør-Afrika, Oslo Øst i Norge, Brommapojkarna i Sverige og Shelbourne i Irland, men den mest kjente koblingen har vært samarbeidet med belgiske Royal Antwerp. Samarbeidet pågår fortsatt med dem, selv om det langt i fra er ideelt siden klubben nå spiller i belgisk 2. divisjon.

De andre samarbeidene har enten blitt stanset eller handler nå kun om vennskap klubbene imellom. United har imidlertid tatt nye initiativ, sånn som det med Desportivo Brasil – en klubb som ble dannet i 2005 kun for å legge alt til rette for spillerutvikling.

United har hatt en avtale med Desportivo siden 2008, og brasilianerne har et akademi og treningssenter som regnes blant de beste i hele Brasil. Beliggenheten er nær Sao Paulo, Sør-Amerikas klart største by og byen med flest flyavganger til Europa, og suksess for Desportivo er nettopp når en av spillerne derfra kommer seg til en europeisk klubb.

Ideen er å finne de beste brasilianske spillerne da de er 13 år gamle, og så hente dem til akademiet deres. Der er det plass til opp til 143 talenter, som alle også får full utdannelse ved siden av.

Desportivo samarbeider med flere ungdomsklubber i områdene i Brasil som er mest befolket, og ungdom som blir plukket opp av akademiet kommer gjerne fra fattige kår. Selv om de da må forlate hjemstedet sitt så unge så får de deretter en atskillig bedre utdannelse enn de av kameratene deres som ikke når opp. De blir også lært opp i utenlandske språk, som de forhåpentligvis får bruk i karrieren videre. De blir også satt på en sunn diett og får ordentlig fotballtrening.

Desportivo har utmerket seg på banen også. De vant blant annet nylig U15-mesterskapet i Sao Paulo, i konkurranse med etablerte giganter som Corinthians, Sao Paulo og Santos. Stjernen på laget var spissen Bruno Gomez, som fylte 16 i juli. De har også gjort det bra på U16- og U17-nivå.

Sir Alex Ferguson har alltid tatt talentutvikling alvorlig, og det har ikke blitt noe mindre viktig etter at Chelsea og Manchester City har kommet på banen og kan by over United hvis det blir kamp om eldre spillere. United tjener riktignok klart mest penger i engelsk fotball, men de er ikke lenger kongen på haugen på overgangsmarkedet. På tampen av forrige sesong innrømmet Ferguson også at ingen klubber kan konkurrere med Citys ressurser.

– Ingen kan det. Vi må imidlertid akseptere situasjonen, og heller finne en annen måte å gjøre ting på. Vi er gode på å utvikle unge spillere så vi vil fortsette med det. Men om det finnes en ny Paul Scholes eller Ryan Giggs der ute er vanskelig å si. Spillere med den kvaliteten vokser ikke på trær, sa han.

United har et globalt speider-nettverk med klare instruksjoner om å få tak i de aller beste spillerne som finnes, men jobben er vanskelig. De aller beste talentene er som regel allerede koblet til en annen klubb.

I Sør-Amerika, hjemstedet til mange av verdens aller beste fotballspillere, bruker United John Calvert Toulmin. Han var avgjørende for at United og Desportivo begynte å samarbeide. Tidligere har United brukt Marcelo Teixeira, men han tok så en bedre betalt jobb i Fluminense – Rio-klubben som United hentet Rafael og Fabio fra.

Speidere har historisk sett nemlig fått lite betalt for jobben de gjør. De har i stedet vært regnet som menn som liker å se fotball og finne talenter i større grad enn de har vært opptatt av egen vinning. En god speider blir imidlertid mer og mer verdsatt. Italienske Udinese har for eksempel en egen evne til å finne gode søramerikanske talenter, takket være Manuel Gerolin, den tidligere Roma-backen som nå er speideren deres.

Hemmelighetsfulle Calvert – alle speidere er hemmelighetsfulle siden de ikke tjener noe på å snakke om spillerne de ser på – har jobbet i Sør-Amerika i 15 år. Han jobber også som trener.

Desportivo eies av Traffic, et stort brasiliansk firma som ikke bare er opptatt av talentutvikling. De involverer seg også i TV-rettigheter, arena-design, manager-virksomhet og det å ta seg av kjendiser. Siden Brasils økonomi blomstrer – og landet skal arrangere fotball-VM i 2014 – så er det nok av arbeid.

For Traffic er spillere en vare de investerer i med håp om fremtidig profitt, og de samarbeider med klubber i ulike land, som United, Fort Lauderdale Strikers og Estoril. Sistnevnte, som nylig rykket opp til den portugisiske toppdivisjonen, er heleid av Traffic. Klubben har ti brasilianere i troppen, og ligger for øyeblikket på en historisk god 5. plass i ligaen.

Portugal er ikke bare en perfekt kulturell overgang for spillere som skal til Europa. Det er også et perfekt sportslig skritt videre for store talenter, og United har jo selv hentet Anderson, Nani og Cristiano Ronaldo derfra for store summer.

Det er selvsagt i Uniteds interesse å spare på fremtidige overgangsutgifter, men å finne en juvel blant alle talentene som finnes er eksepsjonelt vanskelig.

– Det er mye svinn, sier sørafrikaneren Rob Moore til united.no.

Han er administrerende direktør i selskapet Extra Time, som representerer flere Premier League-spillere. Han hjalp også til med å stifte klubben Ajax Cape Town, og vet derfor mer om samarbeidsklubber enn de fleste andre.

– Dette er vanskelig for storklubbene, sier han videre.

– Et godt akademi koster opp mot to millioner amerikanske dollar i året, og man har ingen garantier. Mye ble for eksempel skrevet og sagt om Barcelonas akademi i Argentina, og hvordan de skulle finne nye Messi der. Barcelona har imidlertid kun plukket opp én spiller derfra til nå. Det har ikke fungert.

– Og realistisk sett – hvor mange talenter fra hvilket som helst land vil bli gode nok til å spille for en klubb som Manchester United? Kanskje én eller to. Og hvor mange av dem vil være gode nok til å spille for Uniteds A-lag når de blir 18 år gamle? Kanskje ingen.

– Så har man i tillegg problemene med å få arbeidstillatelse i England. For å få det må en spiller ha spilt 75 prosent av landskampene for landet sitt, men hvor mange klarer det? Det finnes riktignok unntak for såkalte «eksepsjonelle talent», men den ordningen kan ikke misbrukes.

Derfor må United gjerne sende et talent til en mindre og dårligere europeisk liga først.

– Men selv da er det problemer, sier Moore.

– I Nederland er minimumslønna for en spiller som blir hentet utenfor EU 240.000 dollar i året. Få har råd til å betale det for et talent som ikke er etablert. Det er litt enklere i Belgia. Der er minimumslønna 80.000 euro.

– Derfor kan man også forstå hvor noen klubber heller går for ferdig utviklede eller nesten ferdig utviklede-talenter, som United gjorde med Nani, Ronaldo og Anderson.

– Det er nemlig ingen garantier når man jobber med talenter. Akkurat som det ikke finnes noen garantier når man gjør et spillerkjøp.

Uniteds samarbeid med Desportivo fortsetter, og avtalen innebærer at Traffic får 50 prosent hvis spilleren selges videre fra United på et senere tidspunkt. United får da kjøpe en spiller fra Desportivo for en fast sum. Det gjelder imidlertid før en agent blir involvert. Da blir det noe helt annet, slik det viste seg med Lucas Moura-avtalen United forsøkte seg på i sommer.

Uniteds største fordel når det gjelder Traffic og unge brasilianske talenter er at de er Manchester United.

Talentfulle brasser som får reise til England og United 15 år gamle blir ikke noe mindre sultne på suksess etter møtet med United, heller. En gruppe på fem talenter ble fløyet over til Bolton-kampen i mars 2011. Da fikk de se kampen fra en direktør-losje, og fikk også møte United-spillere etter kampen. De fikk oppleve at drømmen ikke var altfor langt unna å gå i oppfyllelse.

Realiteten er imidlertid at de færreste vil lykkes på Old Trafford.

Den mest lovende spilleren av de fem var Gladstony, en 18 år gammel midtbanespiller som ble sendt videre til Twente i Nederland. Nederlenderne betalte lønningene hans, men han spilte de aller fleste kampene der for reservelaget. Han ble ikke vurdert som en fremtidig stjerne. I stedet ble han sett på som nok en over-hypet søramerikaner som hadde nådd toppnivået sitt for tidlig.

Uansett om det er slemt å si det – «svinnet» Moore snakket om er spillere som Gladstony.

Andre spillere har også vært på prøve på Carrington, men ingen har overbevist nok til nå. Det skal riktignok sies at spissen Agnaldo imponerte i et par reservelagskamper før denne sesongen.

Disse spillerne har alle egentlig vært i United-systemet allerede fra de var 13 år gamle, og det hjelper.

United fant Oscar, Chelseas nye spiller, da han som 15-åring spilte for Sao Paulos U17-lag. Siden brasilianere ikke har lov til å skrive under på profesjonelle kontrakter før de blir 16 så var Sao Paulo korrekt nok nervøse for at United skulle snappe ham opp for ingenting. Derfor bestemte de seg for å gjemme ham til han ble 16.

– Vi måtte få ha ut av Brasil, har Sao Paulo-president Juvenal Juvenico sagt.

– Manchester United kontaktet oss, og sendte ham invitasjoner til å få komme å trene med dem. De tilbød ham også en kontrakt.

Sao Paulo sa naturligvis nei til forespørselen fra United, og gjemte ham fra utenlandske speidere ved å sende ham til Albacete i Spania, den lokale klubben til Andres Iniesta. Oscar fikk klare ordre om å ikke gjøre annet enn å holde seg i form i løpet av én hel måned. Han spilte imidlertid i én turnering for Albacetes U17-lag, og da var han så klart mye bedre enn alle andre at enda flere speidere begynte å interessere seg.

Da hadde han imidlertid fylt 16, og var gammel nok til å skrive under for Sao Paulo – selv om det senere ble en konflikt rundt den kontrakten.

Ideelt sett, for United, vil en fremtidig Oscar bli plukket opp av Desportivo da han er 13 år gammel, men det er i realiteten umulig å få til i et så tøft marked.

United vil imidlertid fortsette å saumfare Sør-Amerika i jakten på fotballspillende edelsteiner; men som enhver talentspeider vil kunne fortelle dem, er sjansen for å gjøre det store kuppet heller liten.

Mittens column in english:

On feeder clubs

By: Andy Mitten

Youth development has always been vital to Manchester United’s success, but while scouting players was once confined to Great Britain and Ireland, today the club cast their net globally.

The methods are always shifting. A decade ago, United had six feeder clubs – or “alliances” as United preferred to call them: Paramatta Eagles in Australia, FC Fortune in South Africa, Oslo Øst in Norway, IF Brommapojkarna in Sweden and Shelbourne of Ireland. The best known a up has been the on-off relationship with Royal Antwerp of Belgium, a deal which is currently on, but hardly ideal given Antwerp’s current berth in Belgian’s second division.

The others have either stopped or been reduced to remnants of personal relationships, but United have new initiatives, such as that with Desportivo Brasil, an “enterprise club” founded in 2005 solely to facilitate player development.

Desportivo, whom United have had a deal with since 2008, boast a modern academy centre that’s among the best in Brazil. Located close to Sao Paulo, by far the biggest city in South America and the one with the best flight connections to Europe, success for them is when one of their players makes it to Europe.

Their idea is to scout the best Brazilian players at 13 and move them to the academy, where they also study full-time with up to 143 other young athletes. Desportivo have as to junior clubs in the main Brazilian centres of population. Kids who make the academy are often from poor backgrounds and, despite leaving home, receive a far better education than their peers who don’t. Foreign languages are included, hopefully to come in useful in their future careers. Their diets are healthy and they get proper football coaching.

Desportivo have excelled on the field where it matters, winning the Sao Paulo under 15 championship by beating established giants like Corinthians, Sao Paulo and Santos. Star of the side was striker Bruno Gomez, who turned 16 in July. They’ve also done well at under 16 and 17 levels.

Sir Alex Ferguson has always been serious about youth, more so since the emergence of newly minted clubs like Chelsea and Manchester City who can outbid United for older players. United may have by far and away the largest revenues in English football, but the club are no longer top dogs in the transfer market. At the end of last season, Ferguson admitted that no club could compete with City’s resources, saying: “No one can. We have to accept that and try to do things in a different way. We are good at bringing younger players through so we’ll stick to that, though whether there’s a new Paul Scholes or Ryan Giggs out there is difficult to say. Players of that quality don’t fall off trees.”

United have a global network of scouts with clear instructions to bring in the best players. It’s a tough job for the very best are usually already aed to a club. In South America, home of many of the world’s top footballers, United use John Calvert Toulmin, who was crucial in bringing United and Desportivo together. In the past they used Marcelo Teixeira, before he accepted a far better paid job at Fluminense – the Rio based club from where twins Rafael and Fabio signed.

Scouts have traditionally been low paid, men who enjoy watching football and spotting new prospects rather than reaping monetary rewards, but their value is being increasingly recognised. Udinese, for example, have an excellent record of finding South American talents thanks to Manuel Gerolin, the former AS Roma full back who is their scout.

The secretive Calvert – all scouts are secretive as it does them no favours to say who they are watching – has been working in South America for 15 years. He also coaches.

Desportivo are owned by Traffic, a large Brazilian company with interests not only in player development, but television rights, hospitality and stadium design and management. With Brazil’s economy booming and the country hosting the 2014 World Cup, it’s a busy market.

For Traffic, players are commodities they invest in with the hope of a future profit. Traffic boast direct as to clubs in different countries: Manchester United, Fort Lauderdale Strikers and Estoril, newly promoted to the Portuguese top flight and owned entirely by Traffic. Estoril currently have ten Brazilians on their books and are currently at an all time high of 5th in the league. As well as being a convenient cultural step from Brazil, Portugal’s top flight is the ideal stepping stone for an emerging talent – United have signed Anderson, Nani and Ronaldo from the league for huge transfer fees.

It’s in United’s interests to save on future transfer costs, but mining a gem from a quarry of talent is exceptionally difficult.

“There’s a lot of wastage,” Rob Moore told US. The South African is the chief executive of Extra Time, which represents several Premier League players. He also founded Ajax Cape Town so he knows more about a up clubs than most.

“It’s a tricky one for big clubs,” he says. “A good academy costs between $1.5-2 million a year to run and there are no guarantees. Much was made of Barça’s academy in Argentina and about how it would unearth a new Messi, but Barça have taken just one player from it so far. It hasn’t worked.”

“Realistically, how many players are in any country who will be good enough to play for Manchester United’s first team? One, two?”

“And how many of them will be good enough to play in the first team at 18? None. Then you have the problem of work permits in the UK. For a visa, players have to play 75% of games for their country, but how many achieve that? There are “exceptional talent” visas, but they can’t be abused.”

Instead, a club like United would look to have a player make a step up into a lesser European league first.

“Even then there are problems,” says Moore. “In Holland for example, the minimum wage for a non-EU player is €240,000 a year. Few can afford that for a non-established talent. It’s slightly easier in Belgium, where the figure is €80,000.

“So you can see why some clubs buy the finished product, or close to finished product as United did with Nani, Ronaldo and Anderson.” There’s no exact science with youth development, just as there isn’t with any football transfer.

United will persevere with the Desportivo programme, with a deal in place so Traffic get 50% of any sell-on fees of Desportivo players. United can purchase players for a set fee, that is before an agent gets involved like the one who scuppered the Lucas Moura deal in the summer.

United’s greatest selling point to Traffic and young Brazilian players is that they’re Manchester United. The appetites of the young Brazilians are duly whetted at 15 when they travel to England to play in the Manchester Premier Cup. A select group of five were also flown to Old Trafford to watch the Bolton game in March 2011, where they sat in the directors’ box and met the United players after the game. The dream was in touching distance, but the reality is that most won’t make it at Old Trafford. The most promising of that group was Gladstony, an 18-year-old midfielder who went to Twente in Holland. The Enschende club paid his wages, but he played most of his games for Twente’s reserves. He wasn’t considered a future star, more another over-hyped South American who had peaked too young. However crude it sounds, that’s the “wastage” that Moore referred to. Other players have been on trial at Carrington but none have sufficiently impressed so far though one Brazilian, striker ‘Agnaldo’, impressed in a couple of pre-season games for United’s reserve XIs.

These players have effectively been in United’s system since they were 13. Which helps. United spotted Oscar, Chelsea’s recent signing, as a 15-year-old playing for Sao Paulo’s under 17s. Brazilians are not allowed to sign a professional contract until they are 16 and Sao Paulo were rightly nervous that United would sign him for free. Sao Paulo’s solution was to hide their player until he turned 16.

“We had to get him out of the Brazil,” said Sao Paulo president Juvenal Juvencio. “Manchester United contacted us and sent him invitations to train with them. They offered him a deal.”

Sao Paulo naturally refused and then hid him from foreign scouts by sending him to Albacete in Spain, the local club of Andres Iniesta. Oscar was instructed to do nothing but keep fit for a month. He did play in one tournament for Albacete’s under 17 side, where he stood out so much that more scouts were on his case. By that time he’d turned 16 and was allowed to sign for Sao Paulo, though that contract was later disputed.

Ideally, a future Oscar would be with Desportivo from 13, but that’s virtually impossible in such a competitive market.

United will keep panning for South American gold, but as any prospector knows, there is little chance of unearthing even the smallest of nuggets.

Powered by Labrador CMS