– United bør tenke langsiktig

– Jeg tror United som klubb vil bli best tjent med  ha en langsiktig strategi uavhengig av hvem som er manager, sier sportssjef i Brann Rune Soltvedt til united.no.

Publisert Sist oppdatert

Det sier sportssjef i Brann Rune Soltvedt til united.no, men legger til at prosesen blir krevende i en så stor klubb som United.

Ed Woodward antydet i august at United er interessert i å ansette en sportsdirektør.

Les også: Disse styrer Manchester United. 

Det vil imidlertid trolig ta tid før stillingen blir fylt, for å finne rett mann for jobben er en krevende prosess.

EKSTREMT STERK PERSONLIGHET: Branns sportssjef Rune Soltvedt overtok jobben etter at Brann rykket ned fra Eliteserien i 2014. Fire år etter kjemper Brann om seriegullet i Norge etter betydelige endringer i klubben. – United står foran et vanskelig veivalg når klubben skal ansette en sportssjef med en så ekstremt sterk personlighet som José Mourinho i managerstolen, mener Soltvedt.

– Vurderingene som må gjøres i forkant er både mange og vanskelige. Vil man velge en som først og fremst kan passe med José Mourinho på kort sikt, eller velger man en sportslig leder, uavhengig av manageren, som prioriterer en langsiktig tankegang. Personlig tror det blir viktig med en langsiktig plan, men det er ingen tvil om at det blir en krevende balansegang med en så ekstremt sterkt personlighet som José Mourinho i klubben, sier Soltvedt.

Trengte tydelighet

På sett og vis kan det virke litt søkt å dra paralleller mellom Brann og Manchester United. Forskjellene mellom de to klubbene er nemlig enorme.

Brann omsetter for rundt 100 millioner norske kroner i året, mens tilsvarende tall for Manchester United ligger på i overkant av seks milliarder kroner.

Branns nedslagsfelt finner man i all hovedsak i og rundt Bergen, mens Manchester United tiltrekker seg oppmerksomhet fra alle verdens hjørner.

Likevel finnes det likhetstekk mellom de to klubbene. Begge ble ligamester i 2007, men syv år senere opplevde man en gigantisk nedtur både i Bergen og Manchester.

Brann rykket ned, mens United endte på en historisk dårlig 7. plass i Premier League i den første sesongen etter at Sir Alex Ferguson trakk seg tilbake.

TAKK FOR MEG: Sir Alex Ferguson ledet United for siste gang mot West Bromwich i 2013. Da var United allerede ligamester, men det tok ikke lang tid før United begynte å trøble uten skotten ved roret.

I Bergen kjemper Brann nå om seriegull for første gang på elleve år.

Det er imidlertid ikke mer enn knappe fire år siden bunnen var nådd for Bergens stolthet. Nedrykket i 2014 tvang klubben til å tenke nytt.

En tydeligere ansvarsfordeling og færre beslutningstakere var to av løsningene som bar frukter for Brann.

– Da jeg kom inn som sportssjef etter nedrykket i 2014, måtte vi ta en noen langsiktige og strategiske grep for å få Brann tilbake i toppen av norsk fotball. Vi hadde opplevd at det var mange grupperinger i og rundt klubben som ønsket å påvirke på ulike måter. Vi innførte en organisasjonsmodell med ekstremt tydelige retningslinjer, kall det gjerne kommandolinjer, for hvem som skulle gjøre hva. Det var ikke alle avgjørelsene vi tok som var like populære, men for oss var de helt nødvendige, forteller Soltvedt til united.no.

– Vi så på prestasjonskultur og treningsmengde. Vi hadde fokus på å finne de rette spillertypene og ikke minst en trener som kunne som gjenspeilet de verdiene som vi ønsket å styre etter. I Lars Arne Nilsen fant vi denne treneren, legger Soltvedt til.

Krevende balansegang

Soltvedt er selv en stor United-fan, og følger nøye med på hva favorittklubben i England foretar seg.

Men han misunner ikke ledelsen i United som nå skal jakte den rette personen til stillingen som sportsdirektør i en av verdens desidert største klubber.

VANSKELIGE VURDERINGER: Sportssjef i Brann Rune Soltvedt råde United til å tenke langsiktig, men innrømmer at det er en krevende balansegang med krav om Champions League-spill såvel som titler i England.

– Det er nesten vanskelig å ta innover seg de summene man snakker om når det gjelder omsetning og spillerkjøp i Premier League. Men jeg tror United som klubb vil bli best tjent med  ha en langsiktig strategi uavhengig av hvem som er manager. Samtidig som man vurderer å gjøre endringer i den sportslige ledelsen, trenger en klubb av Uniteds størrelse å spille i Champions League hver eneste sesong både av sportslige og økonomiske hensyn.

Det vil bli en meget krevende balansegang, sier Soltvedt.

Powered by Labrador CMS