Topp fire? Ingen har klart det med Uniteds ligastart

Fire seirer, fire uavgjorte og fire tap. 16 poeng. Det er Uniteds fasit så langt denne sesongen. Det gir en foreløpig 7. plass på tabellen, men det er fortsatt ni poeng opp til Manchester City på 4. plass og ti poeng opp til Chelsea og Leicester.

Det sier seg selv at topp fire og en Champions League-plass via ligaplassering blir vanskelig.

United.no har sett nærmere på historien, og faktum er at det aldri tidligere har skjedd at et lag med bare 16 poeng etter tolv kamper av en 38 kampers-sesong har kommet seg inn i topp fire.

Selv om resultatene har blitt bedre den siste perioden og selv om skadesituasjonen muligens også bli bedre når landslagspausen er over om snaue to uker så sier det mye om posisjonen United nå er i.

De siste sju årene har «kravet» for en topp fire-plassering vært henholdsvis 71, 75, 76, 66, 70, 79 og 73 poeng. Det er det antallet poeng 4. plassen har endt sesongen med.

Ender 4. plassen cirka midt på 90-tallet i 2019/20-sesongen så må United altså ta cirka 60 poeng til i ligaen. På 26 kamper.

Regnestykket blir da enkelt nok:
Det trengs muligens minst 20 seirer (= 60 poeng) på de 26 siste kampene for å klare topp fire via ligaplassering.

Det trengs i alle fall nærmere 20 seirer, da 26 kamper á for eksempel 15 seirer, 6 uavgjorte og 5 tap bare vil gi 51 poeng til – og 67 poeng totalt.

Siden Leicester, Chelsea og City allerede har 25 poeng eller mer så virker det litt lite.

Så skal det sies at forrige sesong så hadde Tottenham på 4. plass hele 27 poeng etter 12 kamper, men de tok vare 41 poeng på de siste 26 kampene, noe som ga 71 poeng og 4. plass totalt. Det er altså lov til å håpe på en tilsvarende formsvikt på noen av topplagene også denne sesongen.

Uniteds andre alternativ for å nå Champions League er som alle vet seier i Europa League, og kanskje er det derfor Ole Gunnar Solskjær utover i gruppespillet har kjørt med stadig sterkere lag i den turneringen. Nå er imidlertid avansementet i boks, slik at det eneste som gjenstår er om det blir gruppeseier eller 2. plass – noe som i så fall vil påvirke seedingen inn i knockoutspillet på nyåret.