Ti år siden «spøkelsesmålet»

Det er ti år siden Pedro Mendes og Tottenham ble snytt for seieren mot Manchester United på Old Trafford. Dommeren denne kjølige vinterdagen på Old Trafford?

Mark Clattenburg.

Søndag møtes Manchester United og Tottenham på Old Trafford i en kamp som blir svært viktig for begge lag i jakten på en Champions League-plass. Og søndagens dommer?

Drama også i 2010

Clattenburg, som altså dømmer helgens oppgjør mellom United og Tottenham på Old Trafford, fikk minimal hjelp av linjedommeren på Mendes sitt velplasserte skudd. Verken dommer Clattenburg eller linjedommeren fikk med seg at Roy Carroll fomlet Pedro Mendes sitt skudd fra midtbanen over mållinjen og kampen endte 0-0. Men selv om kampen ikke var spesielt minnerik ble det denne dagen født et Youtube-fenomen.

Siden 2005 har Mark Clattenburg kun dømt United – Tottenham på Old Trafford ytterligere én gang før søndagens kamp.

Det var i 2010/11-sesongen og også det endte med dramatikk.

Og nok en gang gikk Clattenburgs avgjørelse i Uniteds favør.

Tottenham-keeper Heurelho Gomes trodde han hadde fått frispark og la ned ballen på bakken. Nani snappet imidlertid ballen og scoret til høylydte protester fra gjestene og manager Harry Redknapp. Men protestene var fånyttes og United vant kampen 2-0

Manchester United tar nå fatt på den viktigste og tøffeste perioden i sesongen og trenger sårt poeng mot de andre topplagene.

Nå begynner alvoret

I løpet av de neste fem kampene skal United møte Tottenham, Liverpool, Manchester City og Chelsea.

Men først ut er oppgjøret mot Tottenham, og Tottenham på Old Trafford er som regel ensbetydende med dramatikk. Se bare listen under.

United har utarbeidet en liste over de mest dramatiske oppgjørene mellom United og Tottenham på Old Trafford.

Basert på tidligere oppgjør er det bare å stålsette seg for nok en drama på Old Trafford denne helgen.

Her er vår liste med de mest dramatiske oppgjørene mellom Manchester United og Tottenham i nyere tid:

1. Manchester United – Tottenham 2-1, 16.mai 1999:
Det skjedde: Beckham og Cole sikret første del av trippelen i 1999
Manchester United måtte slå Tottenham for å være sikre på å ta ligagullet i 1998/99. United havnet bakpå etter Les Ferdinands tidligere scoring for gjestene, men David Beckham og Andy Cole snudde kampen for United som vant ligaen. Det la grunnlaget for en historisk trippel. Like etter ble Newcastle slått i FA-cup-finalen og Ole Gunnar Solskjær sørget for at Bayern München ble slått 2-1 i Champions League-finalen. «Oh What a Night».

2. Manchester United – Tottenham 0-0, 4. januar 2005
Det skjedde: Roy Carroll fomler ballen i mål, men dommer Mark Clattenburg ser det ikke.
Selve kampen vil aldri bli husket som en klassiker, men episoden som inntraff like før slutt vil aldri bli glemt. Tottenhams Pedro Mendes sendte avgårde et skudd fra midtbanen som United-keeper Roy Carroll fomlet over streken. Heldigvis for United ble målet aldri godkjent.

3. Tottenham – Manchester United 3-5, 29 september 2001
Det skjedde: Manchester United gikk fra 0-3 til 5-3 med en fantastisk 2. omgang
Tottenham ledet 3-0 til pause og United viste seg fra en grufull side. Etter pause var rollene snudd fullstendig på hodet. Andy Cole, Laurent Blanc, Ruud van Nistelrooy, Juan Veron og David Beckham snudde kampen for United.

4. Manchester United – Tottenham 5-2, 25.april 2009
Det skjedde: Et titteljagende United snudde 0-2 til 3-2 med tre scoringer på ti minutter.
Tottenham sjokkerte United på Old Trafford og ledet 2-0 etter mål av Darren Bent og Luka Modric. Michael Carrick skaffet United straffe og Ronaldo reduserte til 1-2. Ti minutter senere ledet United 3-2 etter at Rooney og Ronaldo hadde snudd kampen. Ytterligere ett mål av Rooney og et av Demitar Berbatov gjorde snuoperasjonen komplett.

5. Tottenham – Manchester United 0-4, 4.februar 2007
Det skjedde: John O´Shea erstattet Edwin van der Sar i mål og holdt nullen.
Ryan Giggs, Cristiano Ronaldo, Nemanja Vidic og Paul Scholes scoret målene, men det var John O´Shea som stjal overskriftene da han vikarierte som keeper for United. Den anvendelige forsvareren holdt nullen med flere solide inngripner.

6. Manchester United – Tottenham 0-0 e.e.o (4-1 etter straffesparkkonkurranse), ligacupfinale 1. mars 2009
Det skjedde: Ligacupfinale på Wembley der reservekeeper Ben Foster ble den store helten
Verken Manchester United eller Tottenham maktet å finne veien til nettmaskene i løpet av 120 minutter. Dermed ble ligacupfinalen i 2009 avgjort på straffer. Samtlige United-spillere gjorde jobben, mens Ben Foster reddet skuddet fra Jamie O ´Hara.

7. Manchester United – Tottenham 2-0, 30. oktober 2010
Det skjedde: Nani snapper ballen fra Gomes og sørger for et svært kontroversielt mål
Tottenham-keeper Heurelho Gomes trodde han hadde fått frispark og la ballen ned på bakken. Men dommer Mark Clattenburg hadde aldri blåst. Dermed var ballen fremdeles i spill og Nani snappet ballen foran beina på Gomes og sendte ballen i mål. United vant kampen 2-0.

Og her er tre vi gjerne glemmer:

8. Tottenham – Manchester United 3-1, kvartfinale i ligacupen, 2. desember 1998
Manchester United vant den berømte trippelen i 1998/99, men det kunne blitt fire troféer om United hadde slått Spurs i kvartfinalen i ligacupen. Et reservepreget United tapte imidlertid 1-3 på White Hart Lane.

9. Tottenham – Manchester United 4-1, 1. januar 2006
United innledet det nye året på verst tenkelige vis. Peter Schmeichel ble skadet i kampen og William Prunier fikk sin andre og siste kamp for United i det ydmykende nederlaget på Old Trafford. Men United slo tilbake og vant ligagullet i mai etter å ha slått Middlsbrough borte i sesongavslutningen.

10. Manchester United – Tottenham 1-2, 1. januar 2014
Etter fire strake seire i ligaen skulle David Moyes sine menn ta opp jakten på en Chempions League-plass. Men United tapte 1-2 og de neste månedene ble et eneste marertt for Moyes.