– Solskjær gjorde en avgjørende endring i pausen

UEFA PRO-trener Øyvind Eide har sett nærmere på en av grunnene til at 2. omgangen mot Chelsea ble så mye bedre enn 1. omgangen.

Av: Øyvind Eide

Sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i 10 år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Du kan følge Øyvind Eide på Twitter her.

Øyvind Eide med taktisk analyse for united.no.

Alle la merke til kontringsspillet og det høye presset til United i kampen mot Chelsea. Jeg vil peke på èn ting som kanskje ikke var like synlig, men som jeg mener var en utrolig viktig endring som trenerteamet gjorde i pausen.

Chelsea fikk en del avslutninger fra mellomrom og rundt 16-meteren i første omgang. De kom i disse posisjonene av følgende grunner:

1. United mistet ballen ugunstig

2. Chelsea vinner 2.baller foran backleddet til United etter langpasning og innlegg.

3. Chelsea spilte seg for lett gjennom ledd.

Punkt to og tre handler om avstander i laget. Her gjorde som sagt Solskjær en helt avgjørende endring i pausen slik jeg ser det. Ved å justere avstander så nektet United tilgang til mellomrom i større grad, og fikk også bedre utgangspunkt for kontringer. Kontringer og forsvarsspill henger sammen. Gode avstander i forsvar, kombinert med stor aggressivitet er nøkkelen for å få gode brudd, og deretter kunne kontre.

Så hva skjedde i 1. omgang?

United spilte 4-2-3-1. Formasjoner sier mest om hvordan et lag ligger i forsvar. Det er en statisk tallmessig beskrivelse. Offensivt er det stor flyt av bevegelser som vanskelig lar seg tallfeste. 4-2-3-1 har noen svakheter i forsvar, spesielt samarbeidet mellom de to øverste sentrale spillerne kan være vrient.

Skjermbilde fra TV 2 Sport Premium.

BILDET OVER: I første omgang angriper United fra venstre mot høyre. Her ser vi Andreas Pereira som legger press på Chelseas venstreback. Spissene til United splitter seg, hvor Martial tar ut støtte i nærmeste midtstopper og Lingard tar ut sentral midtbanespiller. Dette åpner for spill til motsatt midtstopper.

Skjermbilde fra TV 2 Sport Premium.

BILDET OVER: Denne pasningen spilles, og United sprekker opp. Nå får Rashford på venstre kant en utfordring; stenge pasning til mellomrom eller følge back på utsiden? Uansett er United nå i en kinkig situasjon.

Skjermbilde fra TV 2 Sport Premium.

BILDET OVER: Rashford velger å bli inne, og sperre pasning til mellomrom. Det åpner for spill til høyreback. Her blir det følgefeil, der Shaw kommer til å havne i en situasjon der han må forsvare seg mot Pedro i mellomrom og backen på utsiden.

Skjermbilde fra TV 2 Sport Premium.

BILDET OVER: Pasningen går til høyreback, og Shaw må ut i press. Shaw burde i dette tilfellet ventet litt med å gå ut. Pedro får nå masse plass til å angripe rommet bak Shaw. På grunn av avstander så får ikke backleddet nå noen hjelp av midtbanen.

Skjermbilde fra TV 2 Sport Premium.

BILDET OVER: Pedro får ballen i bakrom, og Maguire kommer ut og presser. I dette tilfellet løser Maguire situasjonen. Men er dette en gunstig løsning? Dette er en nødsituasjon og bør unngås av følgende grunner slik jeg ser det:

1. Den beste hodespilleren er nå ute av 16 meteren.

2. Lindelöf havner 1 mot 1, som i utgangspunktet er en vanlig situasjon. Men, med det store rommet Maguire har etterlatt seg så kan det bli en duell inn i dette rommet som avgjøres av reaksjonsevne og fart. Det finnes spisser i verden som ville slått Lindelöf her.

Når laget sprekker opp på denne måten så inviteres motstander til å spille seg inn i farlige rom. Chelsea fikk også to stolpeskudd og andre avslutninger som De Gea hadde kontroll på. Det er ikke sikkert det er stang ut neste gang.

Hva endret Solskjær i pausen?

Skjermbilde fra TV 2 Sport Premium.

BILDET OVER: I andre omgang angriper United fra høyre mot venstre. Her ser vi at spissene til United i større grad presser sammen. Korte avstander mellom Martial og Lingard. Her presses venstre back, Lingard tar ut sentral midtbane, akkurat slik som i første omgang.

Men posisjonen til Martial er mye lavere i banen, og de lar midtstopperne til Chelsea få ball, i stedet for å prøve å låse de til en side.

Skjermbilde fra TV 2 Sport Premium.

BILDET OVER: Ballen spilles da til motsatt midtstopper, akkurat som på bildene fra første omgang. Men nå får ikke stopperen noe rom å avansere i med ball. Martial ligger og sperrer for sentrale rom, og kanten kan i større grad konsentrere seg om å gjøre seg klar til å legge press på høyrebacken.

Skjermbilde fra TV 2 Sport Premium.

BILDET OVER: Høyreback får ball, som ventet. Uniteds kantspiller leder ut, og resten av midtbanen til United kan ta ut farlige spillere. Situasjonen ender i en langpasning uten adresse.

BILDET OVER: Et annet bilde litt senere. Se på de korte avstandene mellom spissene og midtbanen, og mellom spissene. Her er det ingen rom for Chelsea å spille, annet enn rundt United. Om de gjør det, så kan United bruke sidelinjen som en ekstra «forsvarsspiller».

Konklusjon

I teorien skal avstander mellom leddene i forsvar være på 10-15 meter. Og avstander mellom spillerne i samme ledd, 4-7 meter. United hadde ikke sjans til å holde laget kompakt i første omgang. Den lille endringen, men utrolig viktige endringen, var egentlig bare å justere posisjonen til den ene spissen.

En detalj som lett kan oversees, men den endret kampbildet i stor grad.

Du kan følge Øyvind Eide på Twitter her.