Rett avgjørelse, rett timing

Kommentar: Arkitekten er borte, men byggverket vil ikke rase.

Publisert Sist oppdatert

United har mistet en av Europas dyktigste trenere, men David Moyes er likevel best tjent med at René Meulensteen forlot United.

Flyet som brakte Uniteds spillere, trenere og ledere tilbake fra den andre siden av kloden, landet på Manchester Airport tidligere denne uken. Og for en gangs skyld har Uniteds  sommerturné vært egnet til å glede andre enn sponsorer og fanskaren i noen av de mest kommersielt sett mest  interessante delene av verden.

Turen til Aisa og Australia har gitt David Moyes og hans trenerteam en glimrende sjanse til å bli godt kjent med United-laget som vant Premier League med 11 poeng sist sesong.

«Den flyktende hollender»?

Manchester United FC Training & Press Conference
Sir Alex Ferguson og René Meulensteen hadde ofte en spøkefull tone.

«Don’t it always seem to go, that you don’t know what you’ve got till it’s gone».

Det har blitt sagt om den genierklærte canadiske visesangeren Joni Mitchell, at hennes fremste egenskap var å sette enkle ord på det folk flest tenkte. Den verdenskjente strofen fra “Big Yellow Taxi” er i så fall et utmerket eksempel på nettopp det.

Noen personer er veldig lett å sette pris på. Andre er langt vanskeligere å verdsette, fordi du først merker verdien av dem den dagen de er borte.

Ingen er i tvil om Sir Alex Fergusons betydning for Manchester United. Den kan simpelthen ikke overvurderes.

Men ikke like mange tenker på det faktum at i løpet av Fergusons rekordlange regjeringstid på Old Trafford, var nederlenderen René Meulensteen én av hans nærmest betrodde  i nær halvparten av disse 26 årene.

Meulensteen fikk tilbud om å bli, men valgte å dra. Forståelig nok.

Kanskje vil savnet av nederlenderen bli mer åpenbart og merkbart enn det United-fansen liker å tenke på?

Historien om René Meulensteen er fascinerende. Nederlenderen ble gitt et stadig større ansvar av Ferguson, og forrige sesong fremsto han mer som skottens assistent enn det assistentmanager Mike Phelan faktisk gjorde.

Derfor var det i realiteten bare én jobb som kunne fått Meulensteen til å bli i United. Jobben som David Moyes sin assistent. Den fikk han naturligvis ikke.

Naturligvis ikke?  Var han ikke kvalifisert?

Jo, så til de grader, men en ny manager tar nesten uten unntak med sin egen assistent. Særlig om de har jobbet sammen over tid.  Det ville vært naivt å tro at ikke Moyes ville valgt å omgi seg med et team han har jobbet tett med over flere år når han tar fatt på en av de tøffeste jobbene i fotballverden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Manchester United Squad Travel To Seattle
Phelan, Ferguson og Meulensteen på flyet til Seattle.

Ikke aner jeg om René Meulensteen savner regntunge Manchester når han sitter i solsteiken i Makhachkala og stirrer ut på verdens største innsjø, Det kaspiske hav.
Men om ting skulle gå trått i ambisiøse Anzhi, vil avstanden til Manchester utvilsomt virke enda lenger enn de drøye 4500 kilometerne den faktisk er.

Og uendelig mye lenger enn til den danske drabantbyen Brøndby, der Meulensteen dro da han sist forlot Old Trafford i 2006.

En spøk som sa mer enn tusen ord

–  Vi er ganske overrasket over at René Meulensteen har fått en så sentral rolle i United.  Her i Nederland er han ikke så kjent. Jeg antar at han må være veldig smart…

Sir Alex Ferguson så ned fra podiet i pressesalen på Amsterdam Arena. Det var kvelden før United møtte Ajax i Europa League. En nederlandsk journalist ville få Uniteds mektige manager til å si noe pent om Meulensteen, men Ferguson kunne ikke dy seg.

– Han forlot United for å dra til Brøndby, stikk i strid med mine råd. Så veldig smart kan han ikke være, smilte Ferguson.

Jeg satt like ved den nederlanske journalisten den kalde kvelden i Amsterdam. Jeg glemmer ikke Fergusons smil.

Spøken ble etterfulgt av de sedvanlige rosende flosklene som en alltid får servert på slike pressekonferanser. Men mellom linjene sa Fergusons spøk mer enn tusen rosende ord. Måten Sir Alex sin vittighet ble servert på fortalte alt om hvor nært forholdet mellom han og Meulensteen var.

Norwich City v Manchester United - Premier League
René Meulensteen, som vanlig i godt humør.

Nederlansk presse er delvis, men bare delvis, unnskyldt sin uvitenhet. Da René Meulensteen kom til United, var han ikke spesielt godt kjent. Han var et stort trenertalent, kun 37 år gammel, som hadde samarbeidet med den legendariske treneren Wiel Coerver. Coerver hadde utarbeidet sin helt særegne filosofi med sterk vekt på teknikk i ulike deler av spillets faser. Basert på Coervers metoder, utviklet Meulensteen sin egen filosofi som han benyttet til å utvikle Danny Welbeck og Tom Cleverley som 11-åringer.

I løpet av årene som Meulensteen ble forfremmet til reservelagstrener og deretter førstelagstrener, hadde han ikke bare hatt en finger med i spillet på utviklingen av unge spillere, men han hadde i stor grad vært den som hadde skapt filosofien og dannet grunnlaget som Uniteds egenproduksjon av spillere skulle være tuftet på.

Da Meulensteen så fikk jobbe med de samme spillerne ti år senere, må det ha fylt ham med en enorm stolthet og tro på egne ferdigheter. Mest spektakulært var det kanskje likevel da Robin van Persie og flere andre av de største profilene i United forklarte hvordan Meulensteen fortjente enorm kreditt for måten han hadde analysert motstanderne på. Meulensteens øye for detaljer var eksepsjonelt og flere av Uniteds vakreste mål siste sesong var kontringer med bestemte bevegelsesmønstre som Meulensteen hadde utviklet basert på motstandernes svakheter.

Ikke et ferdig produkt da han kom
har Meulensteen fått et rykte som en av Europas dyktigste trenere. Da kan det i utgangspunktet virke snodig at ikke United hadde plass til ham i en mer sentral rolle enn den han ble tilbudt og takket nei til.

Men trolig var dette et perfekt tidspunkt for Manchester United og René Meulensteen å skilles på som gode venner. Perfekt for nederlenderen fordi han kan forlate Old Trafford med et bunnsolid rykte og som vi allerede har sett, muligheten til å velge og vrake blant managerjobber.
Perfekt for United ret og slett fordi en ny manager må få velge sitt team. En kan gjøre det klart for en ny manager hva som forventes, men samtidig må manageren gis frie tøyler til å sette sammen det mannskapet han mener er det som er best egnet til å gjøre jobben.

Vi vet at Ferguson og Meulensteen gikk godt overens. Vi vet at Moyes og Round fungerer veldig bra i tospann. Vi vet at Ferguson og Moyes har stor respekt for hverandre, men vi vet aldri hvordan forholdet mellom Moyes og Meulensteen ville blitt. Det kunne blitt strålende, men det kunne også blitt frontkollisjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rene Meulensteen named new Manchester United Reserve Team coach
Meulensteen og Ferguson hadde et årelangt og fruktbart samarbeid.

Det er også verdt å huske på at René Meulensteen ikke kom til United som en ferdigutviklet topptrener. Han lærte av å arbeide med de beste, slik at han til slutt ble en av de beste selv.

Han ble gitt frihet under Ferguson, fordi Ferguson stolte 100 prosent på ham. På samme måte som David Moyes stoler 100 prosent på Steve Round og sitt team.

Ferguson og Meulensteen hadde sin måte å jobbe på. Moyes minner mye om en yngre Ferguson, men han er ingen kopi. Han har egne ideer, egne filosofier og egne måter å styre ting på. Trolig ville det vært vanskelig for Meulensteen å få den samme friheten under Moyes som han hadde under Ferguson.

Det er umulig å forvente at David Moyes skal overta United-jobben og samtidig bli tvunget til å utnevne en assistenmanager han aldri har jobbet sammen med tidligere. På samme måte er det umulig å forvente at René Meulensteen ville være tilfreds med å få en langt mindre prominent rolle i trenerteamet etter å ha kontinuerlig opparbeidet seg en stadig sterkere posisjon over tid.

Den nyeste utgaven av United-Supporteren som  er i trykken, har en grundig presentasjon av David Moyes og hans nye stab. Etter å ha snakket med flere av dem som kjenner det nye trenerteamet fra innsiden er jeg fullstendig overbevist om at Moyes har satt sammen et mannskap der de ulike aktørene utfyller hverandre veldig bra.

Det moderne Mancheter United er René Meulensteen en stor takk skyldig, og det gleder meg stort å se at United-fansen forstår nettopp det.

Jeg håper de også forstår at dette var riktig tidspunkt for Meulensteen og United å skilles på.

Reaksjoner eller innspill?

mail: [email protected]
Twitter: @BjarteJ

 

Powered by Labrador CMS