Refinansieringsproblemer

Glazer-familien sliter med å få refinansiert lån.

Ifølge The Times skal Uniteds amerikanske eiere ha forsøkt å refinansiere deler av klubbens samlede gjeld på 700 millioner pund i flere måneder, uten nevneverdig hell.

Ryktene om en dramatisk økonomisk situasjon for United skjøt fart etter kanselleringen av overgangen til Adem Ljajic i forrige uke. Dragan Djuric, president i Partizan Beograd, antydet blant annet at overgangen kollapset som følge av ”en mulig finansiell krise” i United.

Det interessante denne gang er ikke refinansieringsproblemene i seg selv, men at det er Glazer-familiens personlige lån det er snakk om. Av klubbens samlede gjeld står Glazer-familien ansvarlig for 175.5 millioner pund, og det er denne summen Glazer nå sliter med å få refinansiert. Den resterende gjelda på 518.7 millioner pund er for øvrig forsikret mot klubben og dens verdier.

Lånene som ønskes refinansiert skal være såkalte PIK-lån (Payment In Kind) med en årlig rente på 14.25 prosent tatt opp i amerikanske hedgefond. Opprinnelig tok Glazer opp nærmere 275 millioner pund i slike lån ved oppkjøpet i 2005, men maktet å refinansiere deler av disse før finanskrisen slo inn i 2007. Planen var at disse lånene skulle være nedbetalt eller refinansiert i løpet av få år, men med den globale kredittskvisen har refinansieringsmulighetene forsvunnet.

Det er den kraftige veksten i denne gjelda, over 20 millioner pund bare i fjor, kombinert med vissheten om at klubben må begynne med full nedbetaling (ikke bare renter) på deler av lånene fra 1.1.2013, som nå skaper bekymring. I tillegg er det også bekreftet avvist at Glazer-familien kan forsikre lånene sine gjennom fremtidige kampinntekter. Fremtidige kampinntekter skal nemlig allerede være bakt inn i lånepakken som finansierte oppkjøpet.

Kan føre til endringer på Old Trafford

Skulle ikke Glazer-familien klare å overholde låneforpliktelsene sine vil det kunne skje endringer på Old Trafford. Et scenario er at Perry Capital og Citadel, de to hedgefondene som har gitt lån til The Glazers, vil kunne kreve flere rettigheter i United som egne styremedlemmer og direktører.

En talsmann for Glazer-familien har imidlertid avvist ”krisebeskyldningene” på det sterkeste. I følge Glazer har Sir Alex Ferguson ”plenty” av penger til spillerkjøp tilgjengelig. Familien uttaler også at ”vi følger med klubbens økonomi slik vi følger med alle våre selskaper”.

The Times hevder også at de har fått se dokumenter som viser at det er satt tak på hvor mye penger United faktisk får lov til å bruke på investeringer (spillere, stadion etc.) før lånene er tilbakebetalt. Disse opplysningene kan foreløpig ikke bekreftes.

Kilde: The Times