Preview Bayern M. – United

Syv møter har det vært mellom United og Bayern München.

Seks ganger har United gått av banen uten å vinne. Men den ene seieren var til gjengjeld den største fotballkvelden av dem alle…

Nei, ingen ville vel byttet bort finaleseieren 1999 med seier i de seks øvrige kampene? Men det er ofte jevnt mellom Bayern og United, og så sent som i pre-season-møtet 30. juli måtte det straffesparkkonkurranse til for å skille lagene etter 0-0 ved full tid.

United går til kveldens kvartfinale med syv strake seirer og 19-2 i målforskjell i bagasjen. Av de åtte Champions League-kampene United har spilt denne sesongen, er det blitt kun ett tap – 0-1-nederlaget hjemme for Besiktas, da vi allerede var klare for avansement. Borte? United har fantastiske 16 CL-kamper på rad uten tap. Bank i bordet…

De to imponerende seirene over AC Milan med 3-2 i Italia og 4-0 på Old Trafford, har gitt United en fin dose selvtillit foran kvartfinalen. Også i kveld satser United på å score et viktig bortemål eller to, men Sir Alex understreker viktigheten av en trygg defensiv.

– En solid defensiv = et sterkt lag. Vi var sårbare da Rio Ferdinand, Nemanja Vidic og Edwin van der Sar alle var ute samtidig. De tre gir en enorm trygghet med sin rutine.

Ferguson utropte også midtforsvarets forestilling mot Bolton som "den beste han hadde sett på årevis". Der var det Vidic og Jonny Evans som spilte, men alt tyder på at Ferdinand erstatter Evans i kveld. United har sluppet inn bare ett mål på de fire kampene som er spilt siden Ferdinand og Vidic kom tilbake sammen i midtforsvaret igjen.

United har med 22 spillere til Tyskland. Det er ingen nye skader å rapportere. Dermed er det "bare" Anderson, Michael Owen, Owen Hargreaves, John O'Shea, Wes Brown og Danny Welbeck som er ute med skader.

United har ikke tapt en bortekamp i Champions League siden vi gikk ut i semifinalen 2007 for AC Milan. Vi koster gjerne på oss den spalteplassen det tar å ramse opp den fantastiske rekken med bortekamper uten nederlag:

Milan 3-2, Wolfsburg 3-1, CSKA Moskva 1-0, Besiktas 1-0, Arsenal 3-1, Porto 1-0, Inter 0-0, Villarreal 0-0, Celtic 1-1, Aalborg 3-0, Barcelona 0-0, Roma 2-0, Lyon 1-1, Roma 1-1, Dynamo Kiev 4-2 og Sporting Lisboa 1-0.

Med andre ord: Seks seirer på rad, og 16 strake uten tap.

United har vunnet Europas største klubbturnering tre ganger; 1968, 1999 og 2008, pluss at vi var tapende finalist i 2009. I tre år på rad før denne sesongen har United nådd (minst) semifinalen.

Milepæl:

  • Paul Scholes er to mål unna sin scoring nr. 150

I faresonen:

  • Nemanja Vidic må unngå å pådra seg kort i kveld; hvis ikke, må han stå over neste ukes returmøte.

FORMEN – 5 siste:

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

27. mars

Bolton

PL

B

4-0

21. mars

Liverpool

PL

H

2-1

14. mars

Fulham

PL

H

3-0

10. mars

AC Milan

CL

H

4-0

6. mars

Wolverhampton

PL

B

1-0

V: 5

U: 0

T: 0

Mål: 14-1

Bayern München kjemper om tre trofeer; Champions League, Bundesligaen og den tyske cupen. Louis van Gaal, som overtok Bayern-roret før denne sesongen, mener United har større grunn til å frykte Bayern München enn omvendt.

– Vi kan håndtere Rooney fordi vi har så mye kvalitet. Ferguson og han spillere burde være redde for det.

Om han ikke er redd, er Van der Gaal i hvert fall en smule bekymret over venstrekant Arjen Robben. Spilleren som i 2004 valgte Chelsea foran United, slo opp en lyskeskade sist helg. Han er ansett som usikker.

– Vi trenger en spiller som Robben mot Manchester United, men hvis han ikke er hundre prosent frisk vil han heller ikke spille, sier Van Gaal.

På motsatt ving spiller Franck Ribery, som har vært koblet til United noen ganger. Den franske landslagsspilleren har slitt med ankelskade, men det er likevel forventet at han spiller. Det gjør imidlertid ikke midtbanespiller Bastian Schweinsteiger, som er suspendert. Dødballspesialisten med over 70 landskamper for Tyskland er fast inventar på Bayern, og kan være en spiller de savner i kveld.

Ved forrige hinder ble Fiorentina beseiret etter bortemålsregelen, mens Bayern gikk videre fra gruppespillet sammen med Bordeaux. Den tyske klubben tapte to ganger for Bordeaux, men slo Maccabi Haifa hjemme og borte. Det ble 0-0 hjemme mot Juventus, før Van Gaals elever imponerende nok avsluttet med 4-1-seier over Juve i Torino.

De helrøde hadde muligens tankene og øynene på møtet med United sist helg, for det ble overraskende 1-2-tap hjemme for Stuttgart. Ja, formen er blitt varierende for laget som tidligere i vinter vant 13 strake kamper. Etter den imponerende sekvensen har det blitt litt berg-og-dalbane med i tur og orden: uavgjort, seier, uavgjort, tap, seier, tap, seier, tap.

Uansett vet United at kveldens motstander har en rik og stolt historie med 21 Bundesliga-titler og 14 tyske cupmesterskap. I 1974, 75, 76 og 2001 gikk Bayern gått til topps i Serievinnercupen/Champions League. 2001 er seneste gang klubben har vært i en finale, idet det er blitt finaletap for Bayern i 1987 og 1999.

Louis van Gaal (58) har vært manager siden 1991 med stor suksess. Første klubb var Ajax, som han førte til finaleseier mot Milan i Champions League i 1995 med en viss Edwin van der Sar som keeper. Året etter tapte Ajax finalen på straffer for Juventus. Van Gaal førte også Ajax til fire ligamesterskap, ett cupgull, samt til finaleseier i UEFA-cupen. I 1997 tok han over Barcelona. Han ledet Barca til to strake ligagull samt et cupmesterskap, men kom på kant med den spanske pressen og forlot klubben i 2000. Han tok over Nederland samme år, men da "de oransje" ikke nådde VM i 2002 gikk han av. I 2002 fulgte et comeback i Barcelona, et opphold som varte kun seks måneder. Han var ikke stort lenger som teknisk direktør for Ajax, men i 2005 tok han over den nederlandske klubben AZ, og førte dem til et høyst overraskende seriemesterskap i 2009. Han hadde varslet at han ville gå av etter 2008-09, og ble deretter ansatt som manager for Bayern München.

FORMEN – 5 siste:

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

27. mars

Stuttgart

BL *

H

1-2

24. mars

Schalke

DC **

B

1-0

20. mars

Eintracht F.

BL

B

1-2

13. mars

Freiburg

BL

H

2-1

9. mars

Fiorentina

CL

B

2-3

V: 2

U: 0

T: 3

Mål: 7-8

* Bundesliga

** DFB Cup

BAYERN MÜNCHEN I CHAMPIONS LEAGUE – SÅ LANGT:

Gruppespillet:

Motstander

H/B

Res.

Målscorere

Maccabi Haifa

B

3-0

Müller 2, Van Buyten

Juventus

H

0-0

Bordeaux

B

1-2

Ciani (selvmål)

Bordeaux

H

0-2

Maccabi Haifa

H

1-0

Olic

Juventus

B

4-1

Butt (str.), Olic, Gomez, Tymoschchuk

V: 3

U: 1

T: 2

Mål: 9-5

Poeng: 10

Plass: 2

1/8-finalen:

Motstander

H/B

Res.

Målscorere

Kamp 1

Fiorentina

H

2-1

Robben (str.), Klose

Kamp 2

B

2-3

Van Bommel, Robben

4-4 sammenlagt – Bayern videre på bortemålsregelen

INNBYRDES OPPGJØR:

Bayern München var motstander den historiske kvelden 26. mai 1999, da United med målene på overtid fra Teddy Sheringham og Ole Gunnar Solskjær ikke bare vant Champions League-finalen, men samtidig Treble!

– Jeg satt på tribunen den kvelden og kunne ikke fatte at det var mulig, sier Bayerns manager Louis van Gaal.

Supporterklubbens Presient, Ryan Giggs, spilte den magiske kvelden.

– Det er vanskelig å forstå at det er hele elleve år siden. Jeg tar gjerne samme resultat i kveld, men vi behøver ikke å vente like lenge med scoringene…

1999-finalen på Nou Camp var faktiske tredje gang United og Bayern møtte hverandre den sesongen, etter 2-2 i München og 1-1 på Old Trafford i gruppespillet. To sesonger etter fikk Bayern sin revansje med seier i kvartfinalen, etter borteseier 1-0 i Manchester og 2-1 for vertene i Tyskland. Sist United møtte Bayern i obligatorisk kamp var i 2001-02 i gruppespillet. Det ble 1-1 på Olympiastadion og 0-0 på Old Trafford.

Sesong

Stadie

H

B

N

Målscorere

1998/99

Gr.spill

1-1

Keane

2-2

Yorke, Scholes

Finale

2-1

Sheringham, Solskjær

2000/01

1/4-finale

0-1

1-2

Giggs

2001/02

Gr.spill

0-0

1-1

Van Nistelrooy

V: 1

U: 4

T: 2

Mål: 7-8

Dommeren:

Frank De Bleeckere har ikke dømt United denne sesongen, men var kampleder da vi slo Celtic 3-0 på Old Trafford i oktober 2008, og også da United beseiret Roma 2-0 i april 2008. Han dømte også da United gikk ut for Milan i 2007. Belgieren er 43 år og har vært FIFA-dommer siden 1998.

TV

Kveldens kvartfinale i Champions League vises på Viasat Fotball (Norge), TV6 (Sverige) og TV3+ (Danmark). I tillegg vises kampen på web-tv – Viasat On Demand.

LIVE-OPPDATERING/SCORINGSVARSEL

Om du ikke skulle ha mulighet til å få sett kampen, kan du alternativt følge vår LIVE-oppdatering på united.no – eller få scoringsvarsel tilsendt på SMS. Dersom du ikke allerede abonnerer på sistnevnte tjeneste, kan du sende meldingen UNITED til 2229, og du vil motta lagoppstilling, scoringer underveis, og en kort pause- og sluttrapport.

Tjenesten, som dessverre kun er tilgjengelig for norske mobilabonnenter, koster kr. 1,- per melding.

Avmelding

Dersom du skulle ønske å melde deg av sms-tjenesten, må du sende meldingen UNITED STOPP til 2229.