VAR-repriser blir tilgjengeliggjort for publikum

VAR innføres i Premier League fra kommende sesong, og klubbene er med på å utforme bruken av det.

Hvert år holdes et møte med representanter fra hver Premier League-klubb for å stemme over nye forslag som er fremmet. Onsdag 5. juni fant dette møtet sted, og VAR-gjennomføringen i Premier League var på agendaen.

Kommende sesong blir som tidligere kjent den første med VAR (Video Assistant Referee) i Premier League. Tidligere har engelske klubber spilt med denne typen videodømming i turneringer som Champions League og FA-cupen.

VAR er også allerede tatt i bruk i andre store ligaer på kontinentet og ble flittig brukt i verdensmesterskapet i Russland i fjor.

Vanlig praksis har vært at publikum ikke får se reprisene, men må godta at VAR og dommer har gjort riktig avgjørelse, men i Premier League blir dette nå annerledes.

Premier League bekrefter at hvis videodommeren mener at det er et videoklipp som godt vil forklare hvorfor en avgjørelse har blitt endret på grunn av VAR, så vil det kunne vises på storskjerm.

FÅTT HJELP AV VAR FØR: De fleste United-supportere husker nok Champions League-kvelden i Paris, hvor Manchester United ble tildelt en straffe på overtiden med hjelp av videodømming.

I situasjoner hvor dommeren hentes til skjermen for å se på en situasjon på nytt, vil (slik vi tolker det) ikke reprisen bli vist på skjerm.

Premier League undersøker også muligheten for at beskjeder og videoklipp også kan sendes ut til publikum via en app.

Et problem er at ikke alle klubbene har de store skjermene som trengs for å kunne gjøre det. Manchester United er én av dem. Dog skal det sies at det ikke vil være en enorm kostnad for klubben å anskaffe en skjerm eller to til Old Trafford. Uansett skriver Premier League at disse klubbene vil komme med VAR-annonseringene gjennom en kombinasjon av høytaleranlegg og resultattavlene.