Når kommer borteseieren?

«The Doc» er den eneste United-manageren etter krigen som har slitt like mye som Van Gaal på bortebane i startfasen.

Bildet over viser en skuffet Louis van Gaal etter sin første offisielle bortekamp som United-manager, borte mot Sunderland. Det ble ikke seier, og heller ikke på de fire neste borteoppgjørene har United vunnet, og Van Gaal må altså minimum inn i november før han får sin første borteseier.

Hittil har Van Gaals mannskap spilt fem bortekamper (inkludert 0-4-tapet mot MK Dons i ligacupen), og har tatt tre bortepoeng. Skadeproblemer og mange forandringer gjør at de aller fleste vil ha en viss forståelse for at ikke alt er perfekt i startfasen av Van Gaals første sesong.

Uansett: Bare én manager har slitt enda mer på bortebane i starten, og forhåpentligvis ender ikke Van Gaal opp med å matche rekorden hans. Kanskje er det Van Gaals gode derbystatistikk (se linken oppe til venstre) som får en slutt på rekken uten borteseier…?

David Moyes

Allerede i sin første offisielle bortekamp vant David Moyes 4-1 mot Swansea. Borteformen i de neste kampene var ikke fullt på høyde med Swansea-kampen: 0-1-tap mot Liverpool, 1-4-tap mot City, 1-1 mot Shakhtar Donetsk før det ble seier igjen tidlig mot Sunderland i oktober.

Ut fra hva en kunne forvente var dette absolutt en brukbar start av Moyes borte fra Old Trafford, og borteseieren kom tidligere enn for de fleste United-managere, som den videre oversikten vil vise.

Moyes mot Swansea
DAVID MOYES: Her etter Swansea-kampen.

Sir Alex Ferguson

Også Sir Alex fikk en tøff start på bortebane i United. Hans første kamp var et 0-2-tap borte mot Oxford, før det ble 0-0 på Carrow Road uka etterpå. I neste kamp kom den første seieren, men det var i Fergusons første hjemmekamp, og det teller derfor ikke med her, for den dårlige borteformen fortsatte med 0-1-tap mot Wimbledon, og så 3-3 mot Aston Villa.

26. desember, på «Boxing Day», kom endelig seieren, og det attpåtil på Anfield. Norman Whiteside ordnet 1-0-seier i Fergusons femte offisielle bortekamp (United vant en treningskamp i Bahrain elleve dager før, også der hadde Whiteside vinnermålet), noe som for øvrig også var den første borteseieren i ligaen den sesongen.

Manchester United Manager Alex Ferguson
TØFF START: Men Sir Alex Ferguson slo tilbake. Her er han på FA-cupfinalen i 1990, da United tok sitt første trofé under skotten.

Ron Atkinson

«Big Ron» tok over Manchester United sommeren 1981, og hans første offisielle kamp var borteoppgjøret mot Coventry City (ledet av forgjenger Dave Sexton) i ligaåpningen. Det endte med Sexton-triumf, og neste bortekamp ble 1-1 på Villa Park mot Aston Villa. Men i tredje bortekamp kom seieren for Atkinsons gutter, da Middlesbrough ble slått 2-0 på Ayresome Park etter fulltreffere fra Birtles og Stapleton. Seiersmarginen kunne attpåtil vært enda større om bare John Gidman hadde scoret på straffespark i tillegg.

Noen dager senere ble det 0-0 mot Arsenal på Highbury, før det i Atkinsons femte bortekamp ble et 0-1-tap mot Tottenham i ligacupen.

Manchester United Manager Ron Atkinson
FERGUSONS FORGJENGER: Ron Atkinson.

Dave Sexton

Det går an å trekke enkelte paralleller mellom David «Dave» Sexton og David Moyes. Ikke bare deler de fornavn, men de slet også med å bli virkelig populære på Old Trafford, blant annet på grunn av spillestil. Men den likheten som er mest relevant i akkurat denne saken er at begge vant 4-1 i sin første bortekamp som United-manager.

Sexton gjorde det på St. Andrews mot Birmingham City, og ikke på Liberty Stadium mot Swansea City, og Lou Macari scoret hat-trick (Gordon Hill scoret det siste målet).

Neste bortekamp var 2-3-tapet mot Arsenal i ligacupen, før Derby viste seg å være enklere motstand da United vant 1-0 på Baseball Ground. Så ble det derbytap 1-3 på Maine Road i den lyseblå delen av byen, før det ble 1-1 mot St. Etienne i cupvinnercupen i en kamp som ble preget av tilskuerbråk, og førte til at United måtte betale 30 000 sveitsiske franc i bot. En bedre bortestart enn Van Gaal også på han, men spesielt bortetapet mot City trekker naturlig nok ned. Det har ikke skjedd Van Gaal – i alle fall ikke ennå…

Profil: Dave Sexton
INGEN SUKSESS: Dave Sexton.

Tommy Docherty

Da Docherty tok over hadde United nylig tapt 0-5 mot Crystal Palace, klubbens største tap på flere år. Dochertys bortestart var ikke helt på det nivået, men det var virkelig ikke imponerende heller. Hans første bortekamp var 1-3-tapet mot Derby County på Boxing Day, før nye nederlag fulgte mot Arsenal (1-3) og Wolverhampton Wanderers (0-1). Så ble det 1-1 på Highfield Road i Coventry, før 1-4-tapet i Ipswich gjorde at Docherty som Van Gaal nå stod uten borteseier på sine fem første forsøk. Da hjalp en borteseier mot Bohemians i treningskamp lite, siden det ikke var i en offisiell kamp.

Dochertys rekke fortsatte også lenger enn Van Gaals rekke forhåpentligvis gjør. I bortekamp nummer seks ble det 1-3-tap mot Birmingham, før det ble 0-0 i den anglo-italienske cupen. I bortekamp nummer åtte scoret den fremtidige Arsenal- og Tottenham-manageren George Graham Uniteds mål i 1-1-kampen mot nettopp Tottenham, før det i bortekamp nummer ni endelig ble tre poeng.

Southampton ble slått 2-0, etter mål fra Bobby Charlton og Jim Holton.

Tommy Docherty
GRUSOM START: Ingen managere etter krigen har startet verre på bortebane enn Tommy Docherty. Men har noen avsluttet bedre? Hans siste kamp som United-manager ble FA-cupfinaletriumfen i 1977 mot Liverpool…

Frank O’Farrell

Frank O’Farrell tok over etter Sir Matt Busbys andre periode som manager. Som Docherty var hans første bortekamp på Baseball Ground mot Derby County, og O’Farrells United spilte 2-2 der, etter mål av Alan Gowling og Denis Law. Allerede i andre bortekamp kom seieren, da United vant 3-2 på Stamford Bridge mot Chelsea. Bobby Charlton, Brian Kidd og Willie Morgan scoret målene, mens George Best fikk rødt kort.

Best utmerket seg på bedre vis da han i neste bortekamp scoret Uniteds ene mål i 1-1-oppgjøret mot Wolves, mens ingen United-spillere scoret i 0-1-tapet mot Everton på Goodison Park. I bortekamp nummer fem, i ligacupen mot Ipswich, vant United 3-1 etter to mål av Best, og en straffescoring av Morgan.

Profil: Frank O'Farrell
INGEN SUKSESS: Frank O’Farrell.

Sir Matt Busby

Da Sir Matt tok over spakene for andre gang, etter at Wilf McGuinness fikk sparken etter 4-4 mot Derby på Boxing Day, lå United langt nede på tabellen. Det hadde virkelig ikke fungert, og Busby tok over ut sesongen. Det første borteoppgjøret endte i 1-2-tap i Middlesbrough i FA-cupen, men allerede i den første ligabortekampen ble det en 2-1-seier mot Chelsea etter at to sene mål snudde kampen i Uniteds favør.

I neste bortekamp ble Huddersfield slått, før det ble knepne tap mot både Everton og West Bromwich. Noen måneder senere, i Sir Matt Busbys siste offisielle kamp som United-manager, ble for øvrig Manchester City slått 4-3 på Maine Road. Målscorere? Bobby Charlton, Denis Law og George Best (som puttet to).

Sir Matt Busby
LEGENDE: Sir Matt Busby.

Wilf McGuinness

Wilf fikk ingen stor managerkarriere i United, men er fortsatt en populær herremann på Old Trafford. Det er ikke på grunn av borteformen i startfasen av hans managerkarriere, for den var ikke spesielt god – om enn bedre enn Van Gaals start. I den første bortekampen ble det 2-2 mot Crystal Palace, før det ble 0-3 mot Everton og 0-0 mot Wolves. 2-2 borte mot Leeds var akseptabelt, og så kom endelig borteseieren med 3-1 på Hillsborough mot Sheffield Wednesday, selv om United-fansen nok var mer begeistret for hjemmeseieren mot Liverpool noen dager i forveien.

Brian Kidd scoret ett mot Wednesday, mens George Best scoret to. Det ble en fin onsdag mot onsdagslaget for McGuinness & co.

wilfmcgiggs (650 x 358)
MIDLERTIDIG: Nei, vi har ikke glemt Ryan Giggs i denne oversikten, det er bare at han jo bare var midlertidig manager. Det var ikke Wilf McGuinness, men han ble ikke så veldig lenge i rollen han heller.

Sir Matt Busby

Matt Busby tok over etter krigen, men den offisielle ligafotballen startet ikke før til 1946/47-sesongen. Det ble to bortekamper i FA-cupen i 1945/46, begge i januar, mot Accrington Stanley (uavgjort 2-2) og Preston North End (tap 1-3). United røk ut, og dermed ble det ingen bortekamper før neste sesong.

Og der åpnet United med et brak i sin første bortekamp, med en 3-0-seier mot Chelsea på Stamford Bridge. I den kampen scoret for øvrig Charlie Mitten, grandonkelen til United.no-skribent Andy. De neste bortekampene endte med en 3-1-seier mot Charlton Athletic og et 2-3-tap mot Stoke City.

Matt Busby-statuen utenfor Old Trafford.
BUSBY: I begge Busbys perioder som United-manager kom den første borteseieren mot Chelsea.