– Vi trenger to spillere, minst én

José Mourinho møtte pressen for første gang på amerikansk jord fredag kveld.

Den portugisiske United-manageren snakket blant annet om Zlatan Ibrahimovic, Romelu Lukaku og behovet for flere signeringer i forkant av lagets første kamp i USA mot Los Angeles Galaxy som spilles natt til søndag skandinavisk tid.

– Det er mulig at han blir. Han var ikke fornøyd med måten han avsluttet sesongen på, sa Mourinho om korsbåndsskadde Ibrahimovic.

– Vi trengte alle tid for å tenke og ta en beslutning etter sesongen. Han bestemte seg for at han fortsatt ønsket å spille på øverste nivå og ikke ville gjemme seg bak en så alvorlig skade, selv om det ville vært enkelt for ham å trappe ned og reise et annet sted.

– Vi har åpnet for at han kan trene seg opp på Carrington med våre folk tilgjengelig, samtidig som vi skal komme til en løsning som gjør alle tilfreds.

– Jeg tror ikke han kan spille før i desember, så hvorfor ikke vente på en så god spiller som ga oss så mye? Vi snakker og deler ideer. Agentene og Woodward snakker sammen, men det viktigste er at valget som tas er det beste for spilleren.

– Trengte en nier

José Mourinho svarte på spørsmål fra journalistene i over 20 minutter, på både engelsk og spansk.

Spilleren United-mangeren snakket mest om var nysignerte Romelu Lukaku, som kan spille sin første kamp i United-trøya mot LA Galaxy.

– Alle vet at han er en spiss, så vi snakker ikke om en multifunksjonell spiller eller en spiller du kan bruke på flere plasser. Normalt scorer spisser mål, og på grunn av det han har oppnådd i Premier League var det så vanskelig å få ham. Det finnes mange gode spisser, men Premier League er spesielt vanskelig for de som skal score mål. Normalt trenger de tid for å tilpasse seg. Lukaku har spilt i Premier League de siste fem sesongene, og nå kommer han til en klubb som har et større ansvar enn Everton og West Bromwich.

– Jeg tror han kommer på et riktig tidspunkt. Han er fortsatt en ung spiller, men har mange års erfaring i Premier League og på det belgiske landslaget. Nå skal han spille Champions League, og jeg tror det var viktig for ham at vi kvalifiserte oss til den turneringen.

– Dere spilte mange uavgjort-kamper på hjemmebane forrige sesong. Er Lukaku en spiller som kan snu de resultatene til seier?

– Han er ikke en spiller som bidrar i «link-up» – han bidrar i siste tredel av banen. Vi møter mange motstandere som spesielt på Old Trafford bestemmer seg for å lukke igjen bak med mange defensive spillere. Vi hadde en «target man» i Zlatan, som også bidro i oppbyggingen med sine kvaliteter, men på grunn av stilen i Premier League trenger vi en «target man» som ikke er Martial eller Rashford. Vi har gode alternativer, men vi trengte en «target man» og en klar nummer ni som er komfortabel i boksen og kan spille med ryggen til mål, og vi mente at Lukaku var riktig valg for oss.

– Hvilken rolle spilte du i forhandlingene?

– Jeg gjorde ingenting. Det var Woodward som forhandlet med agenten og Everton-styret. Ale ble gjort av ham. Det eneste jeg gjorde var å ringe ham (Lukaku) da avtalen nesten var i boks for å garantere ham at han vil være en viktig spiller i laget mitt.

– Det er fint at vi har jobbet sammen i et par måneder tidligere. Forholdet vårt har alltid vært nært i løpet av hans tid i Everton, selv om det ikke fungerte for oss tidligere. Han er høflig og intelligent, og vi beholdt kontakten. Nå er vi sammen igjen, på et annet stadium av karrierene våre.

– Jeg er ikke i tvil om at det vil fungere, for som jeg har sagt til både Lindelöf og Lukaku er de veldig heldige som får være en del av en slik gruppe. Jeg sier ikke de er heldige fordi de ikke fortjener å være her, for de gjorde det godt i Benfica og Everton for å komme til en gigant som United, men jeg har fortalt dem at de er heldige som kommer til en helt fantastisk spillergruppe. Det er det de føler etter tre-fire dager, og det ser ut som de har kommet til klubben for å bli her lenge.

Matic- og Morata-spørsmål

Mourinho ønsket ikke å svare på spesifikke spørsmål angående Nemanja Matic, som skal være ønsket av United, men kunne røpe at klubben ikke er ferdighandlet for i sommer.

– Jeg kan ikke si noe om en spiller som er i Chelsea. Det er det samme med (Alvaro) Morata. Vi må respektere spilleren og klubben, som samtidig skal ha sagt følgende om Morata på spansk:

– Ja, vi var interessert. Det er åpenbart og offentlig. Vi kom ikke til enighet økonomisk.

– Vi har ikke lukket døren. Vi er ikke fornøyd med bare Lukaku og Lindelöf – vi trenger flere. Vi ønsket fire nye spillere, så jeg vil si at 50 prosent av jobben er gjort. Men jeg ville ikke likt å være i Woodwards posisjon, for alt er så vanskelig. Vi trenger to spillere, minst én. Men jeg vil ikke nevne noen navn, for det er ikke riktig å gjøre det.

Senere i sommer skal United spille mot Real Salt Lake, Manchester City, Real Madrid, Barcelona, Vålerenga og Sampdoria.